Elon Musk a suferit o înfrângere în instanță în privința celui mai mare pachet de compensații din istoria Wall Street

Elon Musk a suferit o înfrângere în instanță în privința celui mai mare pachet de compensații din istoria Wall Street
Elon Musk, Foto: © Frédéric Legrand | Dreamstime.com

Un judecător din Delaware a decis luni că CEO-ul Tesla, Elon Musk, nu poate primi pachetul de compensații de 56 de miliarde de dolari oferit de companie, chiar dacă acționarii au votat în favoarea acestuia, conform Reuters.

Judecata realizată de judecătoarea Kathaleen McCormick a urmat unei hotărâri anterioare din ianuarie, când aceasta a considerat că pachetul de compensații este excesiv. Această decizie a generat îngrijorări printre investitori referitor la viitorul lui Musk la Tesla, cel mai valoros producător auto mondial.

După anunțarea deciziei, Musk a afirmat pe platforma de socializare „X” că „votul acționarilor ar trebui să aibă prioritate, nu deciziile judecătorești.”

Tesla a declarat de asemenea pe „X” că „decizia este greșită și vom urma procedura de apel”, acuzând judecătoarea că a trecut cu vederea votul unei supermajorități a acționarilor.

Musk și Tesla pot contesta decizia la Curtea Supremă din Delaware imediat ce judecătoarea McCormick va emite un ordin final, ceea ce ar putea avea loc în această săptămână. Procesul de apel ar putea dura până la un an.

Tesla și Musk solicită instanței revizuirea hotărârii

Tesla a argumentat în fața instanței că judecătoarea ar trebui să ia în considerare votul din iunie al acționarilor care a susținut pachetul de compensații pentru Musk și să-l reinstaureze. Producătorul auto a cerut, practic, reevaluarea hotărârii pe baza unor noi elemente de fapt.

În schimb, McCormick a declarat că Consiliul de Administrație al Tesla nu avea dreptul să „reseteze” situația pentru a restabili pachetul de compensații pentru Musk, după decizia instanței.

„Dacă instanța ar permite părților care pierd să creeze noi fapte pentru a modifica deciziile, procesele judiciare ar deveni interminabile,” a explicat ea în motivația de 101 pagini a hotărârii sale.

Judecătoarea a mai subliniat că orice vot de ratificare, cum ar fi cel utilizat de Tesla, ar trebui să se desfășoare înainte de proces și că o companie nu poate aproba o tranzacție ce implică un controlor aflat în conflict de interese, având în vedere că Musk a controlat negocierile pentru pachetul său de compensații.

Totodată, judecătoarea a menționat că Tesla a făcut declarații false în documentele sale de procură privind votul și, astfel, nu putea considera votul ca un „remediu universal” pentru a justifica restabilirea compensației lui Musk.

După deliberarea instanței, acțiunile Tesla au scăzut cu 1,4%.

Speranțe de răsturnare a deciziei la Curtea Supremă din Delaware

Gary Black, partener al fondului de investiții The Future Fund, ce deține acțiuni Tesla, a declarat pe „X” că Curtea Supremă din Delaware ar putea aborda cazul cu mai mult pragmatism decât McCormick. „Este puțin probabil ca această situație să se rezolve rapid și este posibil să fie revocată de o instanță mai moderată în viitor,” a adăugat el.

Pachetul de compensații i-ar fi oferit lui Musk opțiuni pe acțiuni condiționate de îndeplinirea anumitor ținte de performanță și evaluare.

Chiar dacă valoarea pachetului era inițial de până la 56 de miliarde de dolari, prețul acțiunilor Tesla a crescut cu 42% din 5 noiembrie, data la care Donald Trump, susținut de Musk, a câștigat alegerile prezidențiale din SUA. În urma acestei creșteri, valoarea pachetului a ajuns la aproximativ 101 miliarde de dolari, fiind, totuși, cel mai mare pachet de compensații din istoria unei companii americane.

Decizia recentă survine în momentul în care Trump i-a încredințat lui Musk responsabilitatea de a eficientiza guvernul, cu scopul de a reduce cheltuielile federale. Acest rol informal îi permite lui Musk să rămână în funcția de CEO al Tesla și să conducă alte companii, inclusiv SpaceX.

Musk s-a implicat activ în campania electorală a lui Trump și a devenit un consilier apropiat al acestuia.

Avocații implicați în proces primesc onorarii record

Judecătoarea a hotărât, de asemenea, că Tesla trebuie să plătească avocaților care au intentat cazul suma de 345 de milioane de dolari, o sumă semnificativ mai mică față de cele 6 miliarde cerute inițial, dar dintre cele mai mari sume acordate vreodată într-un litigiu de valori mobiliare. Această sumă poate fi achitată fie în numerar, fie în acțiuni Tesla.

„Suntem mulțumiți de decizia judecătoarei McCormick, care a respins solicitarea Tesla de a menține incertitudinea în procedurile legale,” a declarat firma de avocatură Bernstein Litowitz Berger & Grossmann, reprezentanta reclamanților.

Aceștia au adăugat că așteaptă cu interes să susțină hotărârea instanței în cazul unui apel din partea lui Musk și Tesla.

După decizia din ianuarie, acționarii Tesla au trimis mii de scrisori instanței, argumentând că anularea remunerației lui Musk ar putea crește riscurile ca acesta să plece de la Tesla sau să lanseze produse, cum ar fi inteligența artificială, în alte proiecte.

Investitorii individuali și susținătorii influenți ai lui Musk au avut un rol important în obținerea votului acționarilor din iunie pentru Tesla și Musk, mulți dintre aceștia exprimându-și disconfortul față de hotărârea recentă prin intermediul rețelelor sociale.

„Problema majoră este că votul acționarilor este ignorat,” a scris Omar Qazi pe platforma „X” sub contul său @WholeMarsBlog.

„Dacă în acest caz votul nu poate fi luat în considerare, sper că va fi considerat în apel,” a completat Qazi, care are peste 551.000 de urmăritori.

Judecătoarea a concluzionat că Musk a influențat deciziile consiliului Tesla privind pachetul de compensații

În ianuarie, McCormick a concluzionat că Musk a influențat negocierile din 2018 prin care pachetul său de compensații a fost aprobat de Consiliul de Administrație al Tesla. Consiliul a afirmat că Musk merita pachetul datorită atingerii unor obiective ambițioase legate de valoarea de piață, venituri și profitabilitate.

După decizia din ianuarie, Musk a criticat judecătoarea pe platforma sa „X” și a sfătuit alte companii să se înregistreze în Texas în loc de Delaware.

Judecătoarea a numit hotărârea din ianuarie drept „cel mai mare plan de remunerație aprobat vreodată – o sumă enormă”. Pachetul era de 33 de ori mai mare decât următorul, tot primit de Musk în 2012.

Pachetul de compensații din 2018 i-ar fi oferit lui Musk opțiuni pe acțiuni echivalente cu aproximativ 1% din capitalul Tesla, de fiecare dată când compania îndeplinea unul dintre cele 12 obiective operaționale și financiare.

Musk nu a avut parte de un salariu fix garantat ca parte a pachetului.

Acțiunea în justiție împotriva lui Musk și a directorilor Tesla a fost intentată în 2018 de un investitor numit Richard Tornetta, care considera că pachetul de compensații este ilegal. Deși Tornetta deținea numai 9 acțiuni ale Tesla, acest acord a fost criticat și de fonduri de pensii și alte entități cu participații în companie.

FOTO articol: Frédéric Legrand | Dreamstime.com.

Recomandari
Show Cookie Preferences