Estonia a capturat un petrolier îndreptat spre Rusia

Estonia a capturat un petrolier îndreptat spre Rusia
Nave militare estoniene pe Marea Baltică. Foto: U.S. Navy / Zuma Press / Profimedia

Forțele navale din Estonia au capturat un tanc petrolier care se îndrepta spre Rusia și se află sub sancțiunile Uniunii Europene, acuzându-l că navighează ilegal fără un pavilion valid, conform raportărilor Reuters.

Vasul „Kiwala” este sub sancțiunile europene începând din februarie, ca parte a măsurilor adoptate de UE împotriva „flotei ascunse” a Rusiei, termen folosit de statele occidentale pentru navele pe care acestea susțin că Moscova le utilizează pentru a ocoli sancțiunile internaționale.

Datele de la MarineTraffic indică faptul că „Kiwala” se îndrepta spre Rusia în momentul capturării. Deși nava avea pavilion de Djibouti, un oficial din Autoritatea de transport din Estonia a dezvăluit că Djibouti a negat că ar avea înregistrare acolo.

„Dimineața devreme, marina estonă a reținut o navă sancționată, fără pavilion național”, a declarat premierul eston, Kristen Michal, într-o postare pe rețeaua X.

„Estonia consideră foarte serios activitățile suspecte din Marea Baltică”, a adăugat oficialul.

Când nava a fost inclusă în registrul de sancțiuni în februarie, UE a afirmat că aceasta a fost implicată în transportul de petrol rusesc, desfășurând totodată practici maritime nereglementate și riscante.

„Datorită suspiciunii că nava nu deține pavilion, autoritățile estone au acționat. Echipajul și căpitanul au colaborat”, a declarat Kristjan Truu, director al Diviziei maritime din Autoritatea de transport din Estonia.

Truu a menționat că operațiunea a implicat nave și elicoptere ale forțelor navale și că nava este inspectată, în timp ce Estonia purtează discuții cu Djibouti pentru a confirma detaliile.

Nu au fost raportate daune la cablurile submarine sau la alte echipamente. În ultimii ani, țările din regiune au acuzat Moscova că folosește nave pentru a afecta infrastructura submarină din Marea Baltică.

În luna ianuarie, la un summit cu aliații din regiune, secretarul general Mark Rutte a anunțat că NATO va îmbunătăți protecția infrastructurii critice prin programul „Baltic Sentry” (Santinela baltică), care va amplifica prezența militară a alianței în Marea Baltică și va permite aliaților să reacționeze la actele destabilizatoare, conform unui comunicat de presă emis de NATO după reuniunea de la Helsinki.

Recomandari
Show Cookie Preferences