Expert electoral după decizia CCR de renumărare a voturilor: „O astfel de situație am întâlnit doar în Afganistan în ultimele două decenii”
Cu o experiență de 20 de ani în domeniul electoral, am întâlnit o singură dată o situație similară, când s-a decis renumărarea completă a voturilor, și anume în Afganistan, în 2014. Atunci, mii de lucrători ai Comisiei Electorale și reprezentanți ai celor doi candidați, împreună cu sute de supervizori ai ONU (printre care m-am numărat și eu), au petrecut aproximativ șase săptămâni în două hale mari pentru a renumăra voturile din aproape 12.000 de secții. Aceasta a fost o acțiune considerată inutilă, deoarece, deși cifrele fiecărui candidat s-au modificat, ordinea acestora a rămas neschimbată, iar soluția crizei a fost tot una politică, conform afirmațiilor lui Constantin Mârza, expert în misiunile UE de observare a alegerilor și fost Secretar General al ENEMO.
Consider că nu avem pe deplin capacitatea de a înțelege amploarea unui astfel de exercițiu. Birourile Electorale Județene nu dispun de spațiile necesare pentru a desfășura această activitate; sunt structuri temporare care necesită 3-4 camere pentru a funcționa corect. Nu s-a prevăzut un spațiu dedicat care să permită organizarea unei renumărări complete pentru cele câteva sute de secții de vot din circumscripțiile respective. Găsirea spațiilor adecvate și amenajarea acestora nu se poate realiza rapid.
De asemenea, membrii birourilor secțiilor de vot, care ar trebui să se ocupe de renumărare, sunt angajați temporari care s-au întors deja la locurile lor de muncă. A imagina că îi poți convoca dintr-o dată pentru un exercițiu ale cărui durată nu o poți estima este pur și simplu nerealist.
Pe lângă aspectele logistice, este esențial să înțelegem că renumărarea totală a voturilor reprezintă un eveniment major ce trebuie abordat cu maximă seriozitate. Deși există un cadru legislativ ce permite acest demers, situația nu este una obișnuită. Vor fi necesare decizii din partea BEC și hotărâri ale AEP pentru a face aplicabile prevederile legale referitoare la renumărare. Nu este posibil să creezi acest cadru legislativ peste noapte.
În general, procesele electorale cer un nivel înalt de transparență, iar o renumărare necesită o transparență maximă. Este crucial să se ofere societății civile ocazia de a observa acest proces, precum și să se permită acreditarea de noi observatori. Interesul pentru supravegherea acestui proces va fi mult mai ridicat comparativ cu cel pentru scrutinul de duminică. Organizarea acestui exercițiu fără a asigura corectitudinea și transparența necesară ar contrazice însăși rațiunea sa.
Nu este nevoie să fii expert electoral pentru a înțelege că renumărarea a peste 9 milioane de voturi este practic imposibilă până mâine, la ora 14:00. Este greu de crezut că solicitarea CCR a fost formulată cu bună intenție – nu pot lua în serios o asemenea cerință absurde. Ori se urmărește un scop nefericit cerând ceva ce se știe că este imposibil, ori se dovedește o incapacitate de a evalua rațional că cererea este imposibil de realizat.
Cu excepția celor doi care au făcut sesizări și a celor 9 judecători ai CCR, nimeni, nici alegătorii, nici alți candidați, nici partidele, nu au pus la îndoială credibilitatea votului de duminică. Este important să recunoaștem că ne aflăm într-o criză politică, nu electorală. Crizele politice nu pot fi soluționate prin tehnicalități; este tentant să credem că renumărarea voturilor ar rezolva problema, dar aceasta, de fapt, o complică. Realitatea politică și electorală actuală este profund diferită de cea rezultată în urma votului de duminică. Nici reconfirmarea rezultatelor, nici o eventuală schimbare a ordinii candidaților în urma renumărării nu vor constitui o soluție. Procesul electoral trebuie să continue, chiar și cu imperfecțiunile constatate, iar ulterior să avem determinarea de a învăța și aplica lecțiile necesare în viitor.