Conducerea OpenAI remarcă vulnerabilitățile unei tehnologii utilizate pe scară largă pentru siguranța financiară

Sam Altman, directorul general al OpenAI, compania din spatele ChatGPT, avertizează că progresele în inteligența artificială au făcut nesigure anumite tehnologii securizate utilizate de instituțiile financiare și clienții acestora, potrivit Business Insider.
În cadrul unei recente întâlniri cu reprezentanți ai industriei financiare americane, Altman a subliniat importanța ca aceste companii să rămână inovatoare și să anticipeze evoluțiile A.I. pentru a proteja activele clienților.
„Ce mă îngrozește cu adevărat”, a precizat Altman, „este că există încă bănci care utilizează amprenta vocală pentru a autoriza transferuri financiare substanțiale sau alte tranzacții importante.”
Altman consideră că „este imprudent să se mențină aceste practici”, atrăgând atenția că inteligența artificială a depășit deja majoritatea sistemelor de autentificare curente, cu rare excepții ca parolele.
Directorul OpenAI prevestește o potențială criză cauzată de fraude cibernetice
În cadrul unei conferințe găzduite de Rezerva Federală a Statelor Unite, unde liderii din Trezorerie au discutat despre nevoia de a moderiza reglementările bancare, Altman a subliniat riscurile unei crize globale de fraude bazate pe inteligența artificială.
Altman a avertizat că societatea trebuie să abordeze această problemă pe scară largă, implicând o schimbare a modului de verificare a identității în mediul online.
Explorarea acestor subiecte este vitală, a subliniat Altman, mai ales după ce OpenAI a renunțat la planurile sale de a deveni o organizație cu scop lucrativ.
Preocuparea lui Altman față de un posibil atac cibernetic masiv asupra sectorului financiar
Întrebat despre alte griji pe care le are, Altman a menționat riscul unui atac cibernetic major asupra sistemului financiar.
Într-un scenariu pe care îl anticipează, un adversar internațional ar putea folosi o versiune avansată de A.I. pentru a lansa un atac devastator asupra SUA, fie prin atacuri biologice, fie prin perturbarea sistemelor financiare pentru a sustrage fonduri.
Altman apreciază că astfel de atacuri ar fi dificil de contracarat, deoarece tehnologia utilizată de cei care atacă ar putea fi superioară tehnologic și astfel greu de detectat sau oprit.
Temerile lui Altman sunt împărtășite și de alții; un sondaj efectuat de Accenture a relevat că 80% dintre liderii din domeniul securității cibernetice consideră că inteligența artificială generativă dă un avantaj rapid hackerilor, punând băncile într-o postură defavorabilă.