FOTO China finalizează după 46 de ani vasta „centură verde” din jurul Deșertului Taklamakan

FOTO China finalizează după 46 de ani vasta „centură verde” din jurul Deșertului Taklamakan
O caravană de turiști în Deșertul Taklamakan din vestul Chinei, FOTO: Pictures From History / akg-images / Profimedia

După o campanie de 46 de ani, China a finalizat proiectul de a crea o „centură verde” de copaci în jurul celui mai mare desert al său, Taklamakan. Această inițiativă face parte din eforturile naționale de combatere a deșertificării și de reducere a furtunilor de nisip care afectează anumite regiuni ale țării, în special în timpul primăverii, conform raportărilor mass-media din Beijing.

Potrivit People’s Daily, publicația Partidului Comunist Chinez, „centura verde” de aproximativ 3.000 de kilometri a fost finalizată joi în regiunea Xinjiang, după ce muncitorii au plantat ultimii 100 de metri de copaci la limita sudică a deșertului.

Campania de înverzire a deșertului a început în 1978, odată cu inițierea proiectului „Centura de adăpost a celor Trei Norduri”, cunoscut și sub denumirea de „Marele Zid Verde”. Peste 30 de milioane de hectare au fost acoperite cu arbori.

Datorită plantării copacilor în această zonă aridă din nord-vest, suprafața forestieră a Chinei a depășit 25% până la sfârșitul anului trecut, în comparație cu aproximativ 10% în 1949. Acoperirea forestieră din Xinjiang a crescut de la 1% la 5% în ultimele patru decenii, conform celor publicate de People’s Daily.

Proiectul centurii de adăpost a implicat numeroase experiențe și teste cu diverse specii de copaci și plante pentru a identifica cele mai rezistente.

Criticii susțin că ratele de supraviețuire a copacilor au fost adesea scăzute și că acest proiect nu a reușit să reducă semnificativ furtunile de nisip ce bântuie capitala.

Zhu Lidong, un oficial din sectorul silviculturii din Xinjiang, a anunțat într-o conferință de presă că China va continua să planteze vegetație și copaci de-a lungul marginii deșertului Taklamakan pentru a combate deșertificarea.

El a menționat că pădurile de plopi de pe marginea nordică a deșertului vor fi restaurate prin dirijarea apelor de inundație și că oficialii au în vedere noi scheme forestiere pentru protejarea terenurilor agricole și a livezilor din zona vestică.

În ciuda eforturilor continue pentru a planta copaci, 26,8% din terenurile Chinei rămân clasificate ca „deșertificate”, conform datelor oficiale ale biroului silviculturii, în scădere față de 27,2% în urmă cu zece ani.

Recomandari
Show Cookie Preferences