Kincses, „luptătorul solitar pentru justiție”, a pierdut lupta cu viața la 83 de ani

Kincses, „luptătorul solitar pentru justiție”, a pierdut lupta cu viața la 83 de ani
Foto: Maszol.ro

Avocatul din Târgu Mureș, Kincses Előd, a decedat marți, conform informațiilor din presa maghiară din România. Între anii 1980 și 1990, Kincses a reprezentat-o pe pastorul László Tőkés în procesul de la Timișoara împotriva regimului comunist, un eveniment care a contribuit la izbucnirea Revoluției din decembrie 1989. În martie 1990, a jucat un rol aktiv în conflictul interetnic din Târgu Mureș. Deși este regretat acum de UDMR, el nu a reușit niciodată să obțină un loc pe listele pentru Parlament.

Kincses Előd, avocat, publicist și personalitate de marcă a comunității maghiare din Transilvania, a murit la vârsta de 84 de ani, anunță organizația UDMR din Târgu Mureș, citată de publicația Maszol.

„Suntem profund întristați să aflăm de dispariția lui Előd Kincses, o personalitate importantă a vieții publice din Târgu Mureș. El a contribuit semnificativ la instaurarea unei noi ordini democratice în Târgu Mureș după căderea dictaturii, apărând dreptatea în momente dificile. Poziția lui a fost un exemplu pentru mulți, în special în anii critici ai comunității maghiare din județul Mureș. Întreaga sa activitate profesională a fost impregnată de un angajament național și ne luăm rămas bun cu profund respect. Îl vom aminti cu apreciere pentru tot ceea ce a făcut pentru drepturile comunității maghiare din România”, se menționează în postarea de pe pagina de socializare a UDMR.

Kincses Előd s-a născut pe 2 octombrie 1941, la Târgu Mureș. A urmat studiile liceale la Liceul Bolyai Farkas, obținând ulterior o diplomă în drept de la Universitatea din București în 1964. A activat ca consilier juridic, apoi ca avocat în orașul natal până în 1970. A fost membru al Baroului din România, conform Szekelyon.ro.

Conform publicației maghiare Maszol, în martie 1990, Kincses Előd a fost ales vicepreședinte al Consiliului Provizoriu al Unității Naționale din județul Târgu Mureș. Pe 19 martie 1990, a demisionat din această funcție sub presiunea românilor care protestau împotriva sa. Temându-se de represalii, a fugit în Ungaria, revenind în orașul natal abia șase ani și jumătate mai târziu.

A fost avocatul unui bărbat de etnie maghiară care a fost condamnat pentru agresarea lui Mihăilă Cofariu, un agresor care a fugit în Ungaria. Kincses a publicat o carte, „Martie negru la Târgu-Mureș”, disponibilă și în limba română, și a scris articole pe site-ul Contributors, ultimul articol fiind publicat în februarie 2025.

O imagine de ansamblu asupra vieții sale

Jurnalistul Balazs Barabas a prezentat un portret omagial al său pe site-ul RFI, intitulat „Kincses, luptătorul solitar pentru dreptate”.

„Avocatul Előd Kincses avea 48 de ani în 1989 și a fost avocatul lui László Tőkés în procesul de la Timișoara. Apărarea unui disident în regimul Ceaușescu implica un risc constant de persecuție din partea Securității. Kincses și-a asumat acest risc, având în vedere că a muncit mult pentru a obține diploma de licență în drept. Născut și crescut la Târgu Mureș, a absolvit facultatea de drept la București în 1964. În 1989, determinarea lui, mixată cu curajul lui Tőkés și al timișorenilor care l-au susținut, au dus la izbucnirea revoluției.

În 1990, Kincses a fost vicepreședinte al consiliului interimar al județului Mureș. Deși nu a putut preveni violențele din 19-20 martie 1990, a reușit să împiedice sute de maghiari din județele Harghita și Covasna să călătorească la Târgu Mureș pentru a sprijini comunitatea sa. El considera că guvernul de la București dorea escaladarea conflictului, pe care trebuia să-l oprească cu orice preț. După acele evenimente, a fost subiectul multor acuzații și a locuit o perioadă în Ungaria și Austria. Ulterior, s-a întors în țară, dar a continuat să investigheze evenimentele din martie 1990, fiind convins că o clarificare totală este esențială pentru a preveni repetarea acestor fapte”, scrie Balazs Barabas.

A rămas avocatul lui Tőkés

„După acele evenimente, a continuat să fie avocatul lui László Tőkés în mai multe procese, inclusiv cel legat de retragerea ordinului Steaua României de către președintele Iohannis. Niciodată nu a considerat vreo cauză ca fiind pierdută, luptând până în ultima clipă pentru ceea ce considera just. Un regret major al lui a fost că nu a reușit să ajungă în Parlamentul României, deși era convins că abilitățile sale juridice în limba română ar fi putut contribui mult la UDMR în diverse probleme importante. Cu toate acestea, așa cum a afirmat într-un interviu, UDMR a decis altfel și nu l-a sprijinit în această aspirație. Kincses a contribuit la schimbarea regimului Ceaușescu”, adaugă jurnalistul RFI.

„Kincses înseamnă în traducere omul cu comori. Előd într-adevăr purta mereu comori. Voioșia, optimismul neîncetat, tenacitatea sa în promovarea cauzelor justiției și devotamentul față de comunitatea sa îi vor păstra vie amintirea printre cei care l-au cunoscut”, mai adaugă jurnalistul RFI.

Recomandari
Show Cookie Preferences