Anchetă asupra Templului Shaolin: Abate de la valorile monastice și acuze de gestionare frauduloasă a fondurilor

Anchetă asupra Templului Shaolin: Abate de la valorile monastice și acuze de gestionare frauduloasă a fondurilor
Templul Shaolin in Dengfeng, Zhengzhou, China. Credit line: IMAGO / imago stock&people / Profimedia

Liderul renumitului Templu Shaolin din China, cunoscut ca fiind originea artelor marțiale chinezești, este sub investigație pentru presupuse fraude financiare și comportament imoral.

Templul Shaolin, cu o istorie de peste 1.500 de ani și situat într-o zonă montană din provincia Henan, atrage an de an discipoli de pe tot globul.

Shi Yongxin, adesea numit „călugărul şef”, este acuzat că ar fi folosit în mod necorespunzător fonduri alocate proiectelor și bunurilor templului, conform unei declarații recente de pe contul oficial de WeChat al templului.

Îl învinuiesc că a încălcat sever principiile budiste și că ar fi menținut relații nepotrivite cu mai multe femei, având presupus copii cu acestea, potrivit investigărilor desfășurate de diverse autorități.

Ex-călugări ai templei l-au acuzat pe Shi Yongxin de un stil de viață extravagant, susținând că deține mașini de lux, a redirecționat bani de la o firmă a templului și are copii cu diferite partenere.

În trecut, templul a respins acuzațiile vehiculate de presa publică din China în 2015, considerându-le nefondate și malițioase.

Devenind călugăr în anul 1999, Shi, acum în vârstă de 59 de ani, a jucat un rol cheie în extinderea globală a studiilor shaoline, care combină budismul zen cu arte marțiale. El a ajutat templul să deschidă numeroase filiale internaționale, în ciuda criticilor pentru stilul său axat pe comerț.

În 2002, a fost numit vicepreședinte al Asociației Budiste din China și a fost totodată reprezentant în Adunarea Populară Națională, cel mai înalt organ legislativ al țării.

Recomandari
Show Cookie Preferences