Spitalele vor afișa medicii cu activitate în cabinete private, comunică ministrul Sănătății / Unde sunt cele mai frecvente transferuri pacient-stat privat

Începând din septembrie, spitalele publice din România vor trebui să prezinte pe prima pagină a site-urilor informații esențiale despre activitatea lor medicală și financiară. Acestea vor include și numele medicilor care își desfășoară activitatea și în cabinete private, a declarat Alexandru Rogobete, ministrul Sănătății, în cadrul podcastului HotSpot.
Ministrul Rogobete a anunțat că săptămâna aceasta va emite un Ordin prin care toate unitățile spitalicești de stat din România vor fi obligate să publice pe site-uri detalii privind bugetul disponibil, cheltuielile salariale și costurile serviciilor medicale, numărul pacienților din urgențe, numărul pacienților internați și a celor transferați.
„Vor fi listate numele medicilor cu cabinete private pe site-urile spitalelor. Problema rezidă nu atât în marile lanțuri de spitale private, care sunt mai bine reglementate, cât în cabinetele individuale nechirurgicale și micile clinici ce dispun de una-două săli de operații, unde fenomenul este mai accentuat”, a declarat Rogobete, subliniind că datele vor fi adunate lunar și analizate de Ministerul Sănătății.
Conform primelor date evaluate de Ministerul Sănătății, există regiuni în care transferurile nejustificate între spitalul public și cel privat sunt mai frecvente.
„În Capitală, de exemplu, cel mai mare număr de pacienți primesc diagnosticul în sistemul public, urmează tratamentele în sectorul privat și se întorc pentru reabilitare în spitalele publice”, a explicat Rogobete.
Ministrul a detaliat că fenomenul este mai răspândit printre medicii ce activează în cabinetele nechirurgicale individuale și în micile clinici cu una sau două săli de intervenții, punctând importanța lor în sistem, dar și încidența ridicată a transferurilor nespecifice.
De asemenea, Rogobete a subliniat responsabilitatea profesională a medicilor implicați în ambele sisteme, avertizând că acei doctori care-și părăsesc unitatea spitalicească de stat pentru a frecventa cabinetele private în orele de lucru oficiale riscă să-și piardă contractul de muncă.
Aceste noi măsuri sunt parte dintr-un pachet mai amplu de reforme propus de guvern în iulie, incluzând extinderea programului ambulatoriu, inspecții neașteptate în unitățile sanitare și implementarea unor noi criterii de performanță pentru managerii și șefii de secții.