Ploi torențiale și furtuni continuă să afecteze regiunile deja inundate. Ultimele informații meteo de la experți

Ploi torențiale și furtuni continuă să afecteze regiunile deja inundate. Ultimele informații meteo de la experți
Efectele inundațiilor din Broșteni, județul Suceava. Foto: DSU

Regiunile din județele Suceava și Neamț au fost recent lovite de inundații severe, consecință a ploilor abundente ce au început duminică seară, iar prognoza nu aduce vești bune, sugerând că precipitațiile vor continua. Ambele județe se află sub atenționări meteo de furtuni până mâine.

Astăzi, județele Suceava, Neamț și Botoșani sunt sub avertizare cod portocaliu de inundații, în vigoare până la ora 22.00.

„Se așteaptă ploi torențiale, frecvente descărcări electrice, rafale puternice de vânt cu viteze de 70-80 km/h și grindină de dimensiuni medii, între 2 și 3 cm. În intervale scurte sau cumulate, cantitățile de precipitații vor ajunge la 30-40 l/mp, iar local, peste 50-60 l/mp”, precizează Administrația Națională de Meteorologie.

Între timp, sute de locuitori au fost nevoiți să evacueze locuințele în noaptea de duminică spre luni din cauza inundațiilor. Imagini surprinse de drone dezvăluie amploarea distrugerilor provocate de ploi.

Furtunile vor continua și mâine

Vestile meteo nu oferă perspective îmbucurătoare. Începând de astăzi, de la ora 22.00, va intra în vigoare o nouă avertizare meteo valabilă până marți, 29 iulie, ora 10.00.

Pe durata acestui interval, șapte județe, inclusiv Neamț, se vor afla sub cod portocaliu de vreme instabilă.

„În județele Botoșani, Neamț, Iași, Bacău, Vaslui, Galați și Vrancea sunt anticipate averse intense, frecvente descărcări electrice, rafale de vânt cu viteze între 70-80 km/h și grindină de dimensiuni medii de 2-3 cm. În perioade scurte sau prin acumulare, precipitațiile pot atinge cantități de 30-40 l/mp, local depășind 50-60 l/mp”, afirmă specialiștii meteo.

În afară de județele sub cod portocaliu, alte regiuni sunt sub atenționare cod galben de ploi, cum ar fi Suceava, care se confruntă și ea cu inundații.

„În estul Transilvaniei, cea mai mare parte a Munteniei, nord-vestul Moldovei și zona continentală a Dobrogei, se vor înregistra perioade de instabilitate atmosferică, marcate prin averse torențiale, descărcări electrice, grindină de mici dimensiuni (1-2 cm), intensificări ale vântului și rafale de vijelie cu viteze între 50-70 km/h. În intervale rapide sau cumulate, cantitățile de apă ar putea fi de 20-25 l/mp, iar local, de peste 30-40 l/mp”, informează meteorologii.

Recomandari
Show Cookie Preferences