ANM avertizează asupra furtunilor puternice și valului de căldură, până marți, în estul și sud-estul țării

ANM avertizează asupra furtunilor puternice și valului de căldură, până marți, în estul și sud-estul țării
Furtuna București 10 iulie / FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Specialiștii în meteorologie au emis numeroase atenționări de cod galben și portocaliu pentru instabilitate atmosferică, afectând mai mult de jumătate din teritoriul țării în zilele de luni și marți. De asemenea, un val de căldură se va menține astăzi în mai multe zone din est și sud-est, inclusiv București, cu temperaturi ce pot atinge până la 39 de grade.

Între orele 10:00 și 22:00 de pe 28 iulie, un cod portocaliu de caniculă se va manifesta în județele Giurgiu, Călărași, Ialomița, Brăila, Galați, Ilfov, București și zona continentală a județului Constanța, având temperaturi cuprinse între 36 și 39 de grade.

Totodată, sunt afectate de cod galben de caniculă regiunile sud-vestice și nordice ale Munteniei, nordul Dobrogei continentale și sud-vestul și estul Moldovei, cu temperaturi maxime variind între 33 și 36 de grade.

Avertizări de furtuni puternice

În Carpații Orientali și nordul Moldovei, meteorologii au emis o avertizare de cod galben pentru instabilitate atmosferică, valabilă pe 28 iulie între orele 15:00 și 22:00, anticipând averse torențiale, descărcări electrice, grindină mică (1-2 cm), vânt puternic și vijelii cu rafale de 50-70 km/h. Precipitațiile pot ajunge până la 20-25 l/mp și izolat peste 30-40 l/mp.

Județele Neamț, Botoșani și Suceava sunt sub cod portocaliu în intervalul 16:00 - 22:00, experimentând averse torențiale, descărcări electrice frecvente, vânt puternic cu viteze de 70-80 km/h și grindină de dimensiuni medii (2-3 cm).

Cantitatea de precipitații va fi de la 30-40 l/mp și local peste 50-60 l/mp. Regiunile Suceava și Neamț au fost deja afectate de inundații severe în ultimele 24 de ore din cauza ploilor intense.

Avertizările meteorologice vor acoperi o extindere și mai mare a teritoriului.

Întreaga regiune de est a Transilvaniei, o mare parte din Muntenia și părți din sud-vestul și nord-vestul Moldovei, precum și Dobrogea continentală, vor înfrunta instabilitate atmosferică de luni noapte până marți la ora 10:00. Aceasta include averse torențiale, fulgere frecvente, grindină mică (1-2 cm), vânturi intensificate și vijelii cu rafale de 50-70 km/h. Precipitațiile vor oscila între 20-25 l/mp, izolat depășind 30-40 l/mp.

De asemenea, județele Bacău, Vaslui, Iași, Galați, Vrancea, Neamț și Botoșani vor experimenta cod portocaliu cu furtuni puternice, fulgere, vânt 70-80 km/h și grindină de dimensiuni medii (2-3 cm). Precipitațiile vor atinge 30-40 l/mp cu posibilitatea de depășire a 50-60 l/mp pe arii izolate.

Pe 29 iulie, până la ora 22:00, instabilitatea atmosferică va afecta mare parte din Transilvania, nordul Olteniei și al Munteniei, precum și zonele montane, incluzând averse puternice, descărcări electrice, grindină și vijelii cu rafale de 50-60 km/h. Precipitațiile vor varia între 20-25 l/mp, izolat depășind 30 l/mp.

În aceiași zi până la ora 22:00, județele Brașov, Covasna, Harghita, Sibiu și zona montană a județelor Gorj, Hunedoara, Alba, Vâlcea, Argeș, Dâmbovița și Prahova, vor fi sub cod portocaliu, prognoza anunțând averse semnificative, fulgere frecvente, vijelii și grindină. Precipitațiile vor atingere 30-40 l/mp, izolat până la 50-60 l/mp.

Recomandari
Show Cookie Preferences