Majoritatea liderilor de afaceri din România consideră că PNRR va spori competitivitatea economiei locale în următorii cinci ani; România, în topul țărilor cu cele mai multe companii doritoare să participe la licitații în cadrul PNRR

Majoritatea liderilor de afaceri din România consideră că PNRR va spori competitivitatea economiei locale în următorii cinci ani; România, în topul țărilor cu cele mai multe companii doritoare să participe la licitații în cadrul PNRR
Alexandra Smedoiu, Adrian Coman, Foto: Deloitte Romania

Conform unui studiu Deloitte, 75% dintre liderii de business din România sunt de părere că reformele și investițiile derulate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) vor contribui semnificativ la competitivitatea economiei locale pe termen mediu, ajutând companiile să adopte modele de operare mai eficiente și mai durabile. Studiul, derulat în rândul a nouă state membre UE, subliniază și o informare crescută a executivilor români (41%) în legătură cu scopurile și domeniile de intervenție ale planului. Totodată, România se remarcă printre statele cu un număr mare de companii ce doresc să participe la licitații pentru proiectele din PNRR, înregistrând 5% în 2023, comparativ cu media Uniunii Europene de 3%.

Fondul NextGenerationEU (NGEU) promovează inovarea, digitalizarea și sustenabilitatea, iar companiile din Uniunea Europeană profită de această ocazie pentru a-și revizui strategiile. Potrivit studiului, 36% dintre companiile chestionate și-au adaptat strategia de inovare din 2020, 40% pe cea de digitalizare și 31% pentru sustenabilitate, demonstrând că PNRR și fondurile europene le stimulează să investească mai mult în tranziția ecologică. În România, 37% din companii și-au actualizat strategia de inovare în ultimele 24 de luni, 50% pe cea de digitalizare și 61% dintre acestea, cel mai mare procent din țările incluse în studiu, intenționează să crească fondurile pentru sustenabilitate datorită PNRR.

„Cele 800 de miliarde de euro disponibile prin NextGenerationEU reprezintă oportunități directe și indirecte pentru liderii de business din Uniunea Europeană, inclusiv din România, care îi determină să-și revizuirească strategiile în această perioadă de redresare economică. 62% dintre executivii intervievați consideră că mecanismele de sprijin precum NGEU ar trebui să continue și după 2026, pentru a face față potențialelor instabilități, iar 57% cred că fondurile atrase prin planuri naționale vor încuraja o creștere a investițiilor private în comunitate. Mediul de afaceri european cere mai mult sprijin din partea Uniunii Europene în viitor, incluzând granturi și subvenții pentru antreprenori (72%), fiind nevoie de mecanisme de decizie mai eficiente și mai puțin birocratizate (44%) și coordonarea mai bună a instituțiilor implicate (40%)”, a afirmat Alexandra Smedoiu, Partener Servicii Fiscale, Deloitte România.

Companiile din economiile cel mai afectate de pandemia COVID-19 și criza energetică, precum Germania și Italia, au exprimat cel mai mare entuziasm față de inițiativa Comisiei Europene de a lansa NGEU, cu 72% și respectiv 64% dintre respondenți având o părere favorabilă. România se aliniază pe o poziție moderată, cu 53% dintre respondenți exprimând o părere pozitivă despre NGEU, similar cu Franța (55%) și Finlanda (51%).

„Romania face parte dintre țările cu cele mai mari alocări din NGEU în raport cu PIB-ul (12%), conform datelor Comisiei Europene, ceea ce încurajează sectorul privat să exploreze și să valorifice diverse oportunități. Aceasta se reflectă în procentele semnificative legate de interesul pentru licitațiile din PNRR și familiarizarea liderilor de afaceri cu obiectivele acestuia, în special progresele în digitalizare și sustenabilitate. Un asemenea volum de resurse, disponibil prin NGEU, necesită o capacitate constantă de procesare la nivel național, atât în sectorul public cât și în cel privat. Totuși, provocări persistente, cum ar fi inflația și blocajele din lanțurile de aprovizionare, pot împiedica bunul mers al proiectelor și respectarea termenelor de atribuire a contractelor”, a declarat Adrian Coman, Senior Managing Associate, Reff & Asociații | Deloitte Legal.

În contextul în care NGEU sau un program similar ar continua după 2026, liderii de business consideră că principalele direcții de intervenție ar trebui să fie sustenabilitatea și tranziția verde (51%), inovația și digitalizarea afacerilor (49%), dezvoltarea competențelor pentru viitor (30%) și sprijinul tangibil pentru IMM-uri și start-up-uri (28%).

Fondul NextGenerationEU este un pachet de sprijin inițiat de Comisia Europeană pentru a susține redresarea economică a statelor membre după criza generată de pandemia de COVID-19, având o valoare de aproximativ 800 de miliarde de euro. Statele pot accesa aceste fonduri prin intermediul PNRR naționale, acesta fiind operațional în perioada 2021-2026.

Studiul Deloitte „Futureproofing Europe: How the NextGenerationEU programme is inspiring companies to transform” se bazează pe un sondaj efectuat în 2023, având peste 1.000 de lideri și reprezentanți cu roluri executive din diverse companii private din Belgia, Finlanda, Franța, Germania, Italia, Olanda, Portugalia, România și Spania.

Deloitte furnizează la nivel global servicii de audit, consultanță fiscală și juridică, managementul riscurilor și consultanță financiară pentru aproximativ 90% dintre companiile din topul Fortune Global 500® și pentru mii de alte companii din sectorul privat. Experții firmei contribuie la obținerea de rezultate durabile, esențiale pentru consolidarea încrederii în piețele de capital, facilitând transformarea și succesul companiilor, promovând totodată o economie mai puternică și o societate echitabilă. Cu o experiență de peste 175 de ani, Deloitte activează în peste 150 de țări și teritorii, având ca scop generarea unui impact pozitiv semnificativ în comunitate prin intermediul a aproximativ 457.000 de profesioniști la nivel global.

Deloitte România este una dintre cele mai prestigioase firme de servicii profesionale din țară, oferind, în colaborare cu Reff & Asociații | Deloitte Legal, servicii complete de audit, consultanță fiscală, servicii juridice, management riscuri, consultanță financiară și soluții de tehnologie, cu o echipă de peste 3.400 de profesioniști.

Pentru mai multe detalii despre rețeaua globală a firmelor membre, vizitați www.deloitte.com/ro/despre.

Recomandari
Show Cookie Preferences