Ministrul Digitalizării, Ivan, discută despre provocările aduse de Inteligența Artificială: 30% dintre funcționarii publici vor ieși la pensie în următorii trei ani / Deputat: „Poșta nu a dispărut datorită e-mailului”
„La momentul actual, media de vârstă în administrația publică este de 50 de ani. Conform Institutului Național de Statistică, în următorii trei ani, 33% dintre funcționarii publici vor atinge vârsta de pensionare. Aceasta reprezintă o oportunitate pentru implementarea tehnologiei de Inteligență Artificială, care poate aduce îmbunătățiri semnificative în ecosistemul public”, a declarat Bogdan Ivan, ministrul Digitalizării.
Declarațiile ministrului au fost făcute cu ocazia prezentării unui studiu privind oportunitățile adoptării Inteligenței Artificiale în administrația publică din România, realizat de Implement Consulting Group, la inițiativa Google.
„Inteligența Artificială nu este o amenințare”
Ministrul a subliniat că integrarea soluțiilor de Inteligență Artificială nu va duce la pierderea locurilor de muncă, ci la înlocuirea proceselor repetitive cu software-uri care automatizează aceste sarcini.
- „De exemplu, în domeniul financiar-contabil, nu este necesar să ai o persoană care să calculeze manual timpul petrecut la serviciu sau gradul de încadrare în școli. Acestea pot fi efectuate automat de către un software, permițând angajatului să se ocupe de alte activități. În privința impozitelor, odată ce opțiunile online vor fi disponibile, am observat o creștere de 800 milioane de euro în colectări prin Ghiseul.ro comparativ cu anul precedent. Astfel, vom avea un număr redus de angajați la ghișeu, dar și mai mult timp pentru alte activități din administrație. Așadar, Inteligența Artificială nu este o amenințare pentru angajați”, a explicat ministrul Digitalizării.
Președintele Comisiei IT din Camera Deputaților: Poșta nu a dispărut datorită e-mailului
Ideea că funcționarii publici își vor schimba rolurile și nu vor pierde locurile de muncă a fost susținută și de Sorin-Dan Moldovan, președintele Comisiei pentru Tehnologia Informației și Comunicațiilor.
- „Funcționarii care activau la ghișeu înainte de adoptarea soluțiilor de IA vor fi redirecționați spre alte sarcini. Este natural să existe temeri. Asemenea temeri au fost și la apariția internetului. Locurile de muncă nu au dispărut datorită internetului. Poșta nu a fost înlocuită de e-mail. Consider că nu vor dispărea locurile de muncă, ci doar anumite sarcini, iar funcționarii publici vor avea alte responsabilități”, a afirmat deputatul Moldovan.
Zeci de mii de funcționari vor trebui să își schimbe sarcinile odată cu integrarea IA în administrația publică
Un studiu realizat la inițiativa Google arată că 8% dintre locurile de muncă din administrația publică din România au potențialul de a beneficia de automatizarea a peste jumătate din sarcinile actuale cu ajutorul Inteligenței Artificiale, oferind astfel mai mult timp pentru activități cu valoare adăugată.
Aceasta se traduce în peste 30.000 de locuri de muncă, iar atât autoritățile, cât și autorii studiului asigură că locurile de muncă nu vor fi desființate, ci doar anumite sarcini / activități vor fi optimizate.
- „Vorbind despre 8% dintre sarcinile din administrația publică care pot fi înlocuite prin Inteligența Artificială, nu ne referim la locuri de muncă. Odată cu această schimbare, vor apărea noi sarcini, iar funcționarii vor lucra mai rapid și cu o eficiență sporită. Însă, este important de menționat că IA necesită antrenare, calibrare și managementul riscurilor asociate”, a declarat Nanna Bjørner, partener la Implement Consulting Group.
Aproape 70% dintre funcții publice beneficiază de automatizarea oferită de AI.
Raportul evidențiază că 69% dintre locurile de muncă din administrația publică din România au potențialul de a incorpora inteligența artificială generativă, ceea ce va spori eficiența și va permite angajaților să se concentreze asupra problemelor complexe.
De asemenea, 8% dintre locurile de muncă pot beneficia de automatizarea prin IA a mai mult de jumătate din sarcinile curente, oferind astfel mai mult timp pentru activități cu valoare adăugată.
În același timp, 24% dintre locurile de muncă din sectorul public, care implică interacțiuni directe cu cetățenii sau sarcini fizice, vor rămâne neschimbate din cauza utilizării reduse a AI.
54% dintre angajații din administrația publică utilizează instrumente AI
Studiul indică faptul că o parte dintre angajații din administrația publică din România utilizează tehnologii de inteligență artificială generativă, deși utilizarea la nivel instituțional este încă limitată.
Conform unui sondaj efectuat în rândul angajaților din acest sector, 54% menționează că folosesc instrumente AI, în timp ce doar 23% dintre instituții au investit în soluții AI.
Principalele obstacole în calea adopției inteligenței artificiale, indicate de angajații din sectorul public, includ lipsa competențelor necesare, costurile asociate și îngrijorările legate de securitate.
660 milioane euro, oportunitate de valoare adăugată în următorii 10 ani
Inteligența artificială generativă poate aduce avantaje semnificative la toate nivelurile administrației publice din România. Raportul estimează că aceste beneficii pot atinge până la 660 milioane de euro, reprezentând creșterea valorii adăugate brute pe parcursul a 10 ani.
Acest potențial se poate materializa prin creșterea productivității în sectorul public, îmbunătățind astfel calitatea și viteza serviciilor, precum și realocarea de resurse către operațiuni cu valoare mai mare.
Inteligența artificială are capacitatea de a optimiza o mare parte dintre funcțiile din administrația publică, de la cele interne la cele care interacționează direct cu cetățenii.