Ministrul Finanţelor: Reorganizările instituţionale vor rezulta în reducerea personalului, iar multe persoane vor putea găsi locuri de muncă în sectorul privat.

Ministrul Finanţelor: Reorganizările instituţionale vor rezulta în reducerea personalului, iar multe persoane vor putea găsi locuri de muncă în sectorul privat.
Tanczos Barna, ministrul Finanțelor / Foto: Inquam Photos / George Călin

Luni, în cadrul unei conferinţe de presă de la finalul şedinţei de Guvern, ministrul Finanţelor, Tanczos Barna, a declarat că reorganizările instituţionale vor duce la diminuarea numărului de angajaţi. Aceştia vor avea la dispoziţie timp suficient pentru a găsi oportunităţi de muncă alternative.

Întrebat de jurnalişti cu privire la posibile concedieri în sectorul public, în contextul în care premierul Marcel Ciolacu a anunţat îngheţarea angajărilor în sectorul public pentru 2025 şi intenţia de a desfiinţa sau comasa instituţii, Barna a menţionat că nu se preconizează concedieri în masă, ci reorganizări care vor contribui la reducerea numărului de personal. El a subliniat că surplusul de angajaţi ar trebui să fie absorbit de sectorul privat.

„Nu este necesară o reducere masivă a personalului în acest moment. Reorganizările instituţiilor vor duce la o diminuare a personalului, iar cei afectaţi pot să se reprofileze pentru a găsi locuri de muncă în sectorul privat. Cu toate acestea, aceste schimbări nu se vor face peste noapte. De asemenea, există plecări naturale care vor contribui la proces,” a explicat Tanczos Barna.

Ministrul a mai adăugat că angajaţii din sectorul public au fost avertizaţi despre schimbările iminente, având astfel timp să se pregătească pentru a găsi locuri de muncă în afaceri private, care de altfel au nevoie de forţă de muncă pregătită.

În plus, el a discutat despre faptul că reorganizarea instituţiilor se află pe agenda departamentului condus de premierul Marcel Ciolacu şi Ilie Bolojan.

„Applaud iniţiativa conducătorilor acestui departament pentru regândirea sistemului public, având în vedere experienţa prim-ministrului şi determinarea lui Bolojan. Suntem încrezători că rezultatele vor duce la soluţii eficiente pentru reducerea aparatului de stat. Se vor evalua situaţiile specifice, iar instituţiile comasate vor avea o configuraţie nouă.”

În ultima şedinţă, Guvernul a adoptat o serie de măsuri fiscale incluse în ”ordonanţa trenuleţ”, printre care se numără majorarea impozitului pe dividende de la 8% la 10%, precum şi reducerea plafonului de impozitare pentru microîntreprinderi de la 500.000 euro la 250.000 euro începând cu anul fiscal curent, iar din 1 ianuarie 2026, acest plafon va fi de 100.000 euro. De asemenea, a fost introdusă o taxă de 1% pentru construcţii speciale (taxa pe stâlp) şi s-au decis îngheţări de salarii şi pensii în sectorul public. Au fost eliminate şi unele facilităţi fiscale pentru angajaţii din sectoarele IT, construcţii şi agricultură.

Recomandari
Show Cookie Preferences