Miron Cozma și Adrian Sârbu, convocați la Parchet în cazul Mineriadei

Miron Cozma și Adrian Sârbu, convocați la Parchet în cazul Mineriadei
Mineriada 13-15 iunie Bucuresti 21, Foto: Arhiva Agerpres

Vineri, Parchetul General i-a citat pe Adrian Sârbu, fostul șef de cabinet al premierului Petre Roman, și Miron Cozma, fost lider al minerilor din Valea Jiului, pentru a le aduce la cunoștință că sunt inculpați în dosarul Mineriadei din iunie 1990 pentru crime împotriva umanității, potrivit informațiilor furnizate de Agerpres.

În acest caz, procurorii sunt obligați să reexamineze ancheta, având în vedere că probele strânse anterior au fost anulate prin hotărâre judecătorească.

Dosarul a fost inițial înaintat instanței în iunie 2017, însă în decembrie 2020, Curtea Supremă a decis restituirea acestuia la Parchetul Militar pentru a redece de la zero cercetarea.

De asemenea, printre cei puși recent sub acuzație se numără fostul președinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman, general (rez.) Vasile Dobrinoiu și colonel (rez.) Petre Peter.

Ion Iliescu a fost vizitat la domiciliu de procurori, având în vedere că nu se poate deplasa.

Declarațiile procurorilor

Procurorii afirmă că, în luna iunie 1990, persoanele cu funcții decizionale în statul român au inițiat o politică de represiune asupra populației civile din Capitală, soldată cu 4 decese, 2 victime ale violului, iar peste 1.300 de persoane au suferit vătămări fizice ori psihice, iar peste 1.200 de persoane au fost private ilegal de libertate.

Manifestația din Piața Universității din București a avut loc începând cu 22 aprilie 1990 și a continuat timp de mai multe săptămâni, până la 13 iunie 1990, având scopul de a contesta noua putere instaurată după Revoluția din 1989 și promovând revendicări democratice.

În acest context, lideri precum Ion Iliescu și Petre Roman au declanșat o acțiune împotriva protestatarilor, aceasta având ca scop reprima persoanele care s-au implicat în manifestări, în special liderii de opinie și cei care susțineau valorile democratice.

Conform anchetatorilor, atacul organizat a necesitat implicarea unui număr semnificativ de persoane, iar dovezile sugerează formarea unui grup infracțional sistemic, structurat pe baze politice și administrative.

Cei care au comis direct faptele ilegale ocupau funcții inferioare, iar coordonarea acțiunilor criminale a fost efectuată de conducerea politică a vremii. Procurorii au constatat o colaborare strânsă între planificarea acestei acțiuni și implementarea acesteia prin terți.

Această operațiune represivă îndreptată împotriva manifestanților s-a materializat în atacuri desfășurate cu forțe ale Ministerului de Interne și Ministerului Apărării, implicând peste zece mii de mineri și muncitori din diferite regiuni ale țării, conform explicațiilor oferite de Parchet.

Acțiunile represive au dus la moartea a 4 persoane, vătămarea a 1.311 indivizi și la privarea ilegală de libertate a 1.211 persoane, în urma unor arestări abuzive efectuate pe 13 iunie 1990.

După acest incident, au fost aduși muncitori din alte regiuni, care au acționat violent împotriva manifestanților, iar autoritățile au generat reacții din partea opoziției, inclusiv distrugerea unor sedii importante precum cele ale Poliției și Televiziunii Române. În acest context tensionat, forțele de ordine au deschis focul, rezultând în moartea a 4 persoane.

Represiunea a continuat și în zilele următoare, minerii devenind o forță paramilitară ce a atacat sediile partidelor de opoziție și locuințele liderilor acestora, provocând distrugeri semnificative.

Recomandari
Show Cookie Preferences