Ministrul israelian criticat aspru pentru discuția cu Călin Georgescu îi reproșează lui Papa Francisc că „trivializează” genocidul și îi cere să clarifice poziția

Ministrul israelian criticat aspru pentru discuția cu Călin Georgescu îi reproșează lui Papa Francisc că „trivializează” genocidul și îi cere să clarifice poziția
Amichai Chikli la ceremonia de comemorare a Holocaustului organizată anul trecut la lagărul de concentrare Birkenau, FOTO: Klaudia Radecka-NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Amichai Chikli, ministrul israelian pentru Diaspora, a lansat vineri critici la adresa Papei Francisc, în urma sugestiei acestuia de a evalua dacă ofensiva militară a Israelului în Gaza poate fi considerată un genocid al poporului palestinian, conform raportului Reuters.

Într-o scrisoare deschisă publicată de ziarul italian Il Foglio, Chikli a subliniat că afirmațiile Papei, făcute într-o carte publicată luna trecută, reprezintă o „trivializare” a terminologiei utilizate pentru a descrie genocidul.

„Fiind un popor care a suferit pierderea a șase milioane de persoane în Holocaust, suntem extrem de sensibili la banalizarea termenului ‘genocid’ – o banalizare care se apropie periculos de negarea Holocaustului”, a afirmat Chikli.

Chikli, care a încheiat scrisoarea numind Papa Francisc „un prieten apropiat al poporului evreu”, i-a cerut acestuia să „clarifice poziția sa în legătură cu noua acuzație de genocid adusă statului evreu”.

În cartea sa intitulată „La speranza non delude mai” (Speranța nu dezamăgește niciodată), Papa Francisc menționează că anumiți experți internaționali sugerează că „evenimentele din Gaza prezintă trăsături de genocid”.

„Trebuie să investigăm cu atenție pentru a determina dacă acest lucru se încadrează în definiția tehnică a genocidului, așa cum este formulată de juriști și organizații internaționale”, a mai adăugat el, subliniind că fragmente ale lucrării au fost publicate înainte de lansarea oficială.

Vaticanul nu a oferit imediat un răspuns la solicitarea de comentariu cu privire la scrisoarea lui Amichai Chikli. Israelul respinge acuzațiile de genocid în Gaza, susținând că acțiunile sale vizează în mod exclusiv eliminarea Hamas și altor grupuri teroriste palestiniene.

Critica ministrului israelian de către ambasadorul României în Israel

La sfârșitul lunii trecute, ambasadorul României în Israel l-a acuzat pe Amichai Chikli de amestec în alegerile din România, în urma unei conversații telefonice pe care ministrul a avut-o cu Călin Georgescu, la scurt timp după ce acesta a câștigat prima rundă a alegerilor prezidențiale, ulterior anulate de Curtea Constituțională de la București.

Ambasadorul Radu Ioanid, istoric recunoscut al Holocaustului, a declarat pentru publicația israeliană Haaretz că „a fost profund consternat și indignat” de discuția telefonică dintre Chikli și Georgescu, un candidat ce laudă public liderul Gărzii de Fier și dictatorul Ion Antonescu, recunoscuți pentru rolul lor în pogromuri și uciderea evreilor români.

„Este șocant să observi cum un membru al guvernului israelian susține un politician român care glorifică personalități istorice responsabile pentru masacrul evreilor”, a adăugat Ioanid.

El a denunțat acțiunile lui Chikli ca fiind „o ofensă directă la adresa memoriei victimelor Holocaustului din România, atât pentru cei decedați, cât și pentru supraviețuitori” și a subliniat că reprezintă „o lovitură directă împotriva eforturilor de educare despre Holocaust și a combaterea antisemitismului bazate pe fapte istorice.”

Informațiile referitoare la discuția dintre Chikli și Georgescu au fost aduse în atenție de site-ul Visegrad24, care a menționat că Georgescu a promis că, dacă va deveni președinte, va adopta o politică de zero toleranță față de antisemitism, va invita pe premierul Benjamin Netanyahu la București, și va muta ambasada României din Israel la Ierusalim.

Deși Chikli nu a comentat informațiile, el a redistribuit postarea pe pagina sa de „X”, care a fost preluată de mass-media israeliană. Echipa de comunicare a lui Călin Georgescu a clarificat ulterior că:

„Articolul distribuit pe rețelele de socializare de Visegrad24 conține inexactități: nu a fost efectuată nicio referire sau discuție referitoare la Curtea Penală Internațională (ICC). Celelalte informații prezentate sunt corecte.”

Recomandari
Show Cookie Preferences