Modificări legislative: Medicii non-pediatri care tratează minori în urgențe nu vor fi responsabili pentru daune, după decesul unui băiat de 16 ani
Ministerul Sănătății a publicat în Monitorul Oficial o Ordonanță de Urgență ce modifică reglementările privind tratamentul minorilor de către medici fără specializare pediatrică, care intră în vigoare de astăzi. Aceste schimbări sunt o reacție la incidentul tragic de la Spitalul Județean din Târgu Jiu, unde un adolescent de 16 ani a murit din cauza refuzului chirurgului de gardă de a-l opera, invocând lipsa specializării pediatrice.
Conform noii legi, medicii care nu dețin specializarea pediatrie și care intervine în cazuri de urgență pentru pacienți sub 18 ani, nu poartă răspundere pentru daunele sau prejudiciile cauzate, dacă acționează de bună-credință.
Principala noutate a acestei modificări este scutirea de răspundere a medicilor non-pediatri, având în vedere că înainte exista deja o prevedere care le permitea acestora să intervină în situații de urgență pentru minori, introdusă printr-o altă ordonanță din luna septembrie.
Noua dispoziție este inclusă în textul ordonanței, publicată marți, 19 noiembrie, în Monitorul Oficial:
„La articolul 654, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alin. (3), cu următorul cuprins:
- (3) Excepție de la alineatul (2) lit. b), în situații de urgență care amenință imediat viața pacienților sub 18 ani, dacă nu sunt disponibile servicii medicale de la specialiști pediatri, iar transferul nu poate fi realizat în timp util, medicii specialiști în discipline asemanatoare celor pediatrice nu vor fi răspunzători pentru daune, dacă acționează cu bună-credință.
Articolul 654 din Legea sănătății nr. 95/2006 stipulează la alineatul 1 că „Toate persoanele implicate în actul medical vor răspunde proporțional cu gradul de vinovăție al fiecăruia.”
Alineatul 2 din articol menționează situațiile în care personalul medical nu este responsabil pentru prejudicii cauzate în exercitarea profesiei.
Guvernul anunțase anterior facilitarea accesului pacienților minori la îngrijiri medicale
În săptămâna trecută, Guvernul a anunțat adoptarea Ordonanței în urma cazului din Târgu Jiu, fără a preciza responsabilitatea medicilor pentru eventualele daune, focalizându-se pe creșterea accesibilității serviciilor medicale pentru tineri și copii.
„Ordonanța aduce modificări ce vizează sporirea accesului tinerilor pacienți la servicii de urgență, inclusiv pentru cei cu afecțiuni rare. În cazuri critice, unde nu există medici din specialități pediatrice disponibile și transferul nu este fezabil, copiii și tinerii pot beneficia de îngrijire din partea medicilor din specialitățile corespunzătoare,” se arăta în comunicatul oficial al Guvernului.
Întrebări adresate Ministerului Sănătății
Au fost solicitate clarificări din partea Ministerului Sănătății privind implicațiile legale pentru medicii care nu poartă răspundere pentru eventualele daune, pentru a clarifica termenul „bună-credință.”
De asemenea, s-a întrebat dacă această ordonanță va scuti medicii de responsabilitate în cazuri de malpraxis.
Răspunsurile vor fi prezentate odată ce Ministerul condus de Alexandru Rafila va furniza informațiile necesare.
În luna septembrie, o altă ordonanță a fost adoptată, permițând pacienților de vârstă cuprinsă între 15 și 21 de ani să primească tratamente atât în spitalele de pediatrie, cât și în cele pentru adulți.
- „Serviciile acordate de spital pot fi preventive, curative, de recuperare și/sau paliative. Persoanelor între 15 și 21 de ani li se pot oferi servicii medicale în orice unitate sanitară.”
Comentariile ministrului Rafila despre lipsa de empatie în situații de urgență
Cu trei zile în urmă, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, s-a pronunțat asupra cazului de la Târgu Jiu, subliniind că nu se pot influența comportamentele individuale ale medicilor.
El a adăugat că „această căutare a unor reglementări care să justifice inacțiunea reprezintă o lipsă de empatie față de pacienți. Meseria noastră este nu doar să avem cunoștințe, ci și să ne dedicăm îngrijirii oamenilor.”
Cazul Andrei, adolescentul care a murit din cauza peritonitei
Andrei, un băiat de 16 ani a decedat lunea trecută, după ce a fost lăsat ore în șir fără tratament la Spitalul Județean din Târgu Jiu.
Chirurgul Valentin Neagu, aflat de gardă, a refuzat să efectueze operația, invocând lipsa specializării în chirurgie pediatrică. Totuși, legea permite ca pacienții cu vârste între 15 și 21 de ani să fie tratați în orice unitate sanitară.
Medicul a primit o amendă de 300 de lei pentru neaplicarea legislației, deși a contestat procesul-verbal.
Un alt medic care a fost implicat în cazul băiatului a fost amendat cu 3000 de lei pentru neregularități în documentele de observație ale pacientului.
Andrei a fost adus la spital de sora sa, care a preluat rolul de mamă după pierderea părinților. Acesta avea o stare gravă, cu abdomen umflat.
Echipa de la Unitatea de Primiri Urgențe a efectuat diverse teste, inclusiv o tomografie, diagnosticând peritonita și recomandând o intervenție chirurgicală. Chirurgul pediatru fiind în concediu, cel de gardă a decis să nu opereze.
Fără medic la ambulanță, a fost solicitat un echipaj complet din Craiova. După aproape 6 ore de la sosire, Andrei a decedat în așteptarea transferului.
Conducerea Serviciului de Ambulanță Gorj recunoaște problema deficitului de echipaj, dar afirmă că existau opțiuni de transfer care ar fi putut fi utilizate.
„Deficitul de personal se resimte acut la ambulanțe, Gorj fiind o excepție. Protocolele permit soluționarea acestor situații, inclusiv prin implicarea medicilor spitalului în transportul pacienților,
Îndemnul disperat al Biancăi, sora băiatului
Bianca, sora lui Andrei, a descris pentru presă drama trăită la Spitalul Județean Târgu-Jiu.
„L-am implorat pe doctorul Neagu, după un atac, să îl opereze. I-am spus: «Vă rog, operați-mi copilul!». Dar el a refuzat categoric, spunând că nu este de competența sa. O asistentă se ascundea plângând, părea că simte că Andrei moare încet”, a mărturisit sora.
Explicația medicului de gardă după incident
Medicii implicați au explicat dificultățile întâmpinate în gestionarea cazului, semnalând lipsurile structurale ale spitalului.
„Un adolescent de 16 ani ajunge la Unitatea de Primiri Urgențe, ajutându-ma să continui investigația clinică. Diagnosticul necesită o intervenție chirurgicală, însă starea sa părea stabilă.”
S-a solicitat transferul, dar ambulanța nu avea echipaj medical și a fost solicitată o autospecială. Transferul a întârziat cu peste trei ore, iar pacientul a dezvoltat complicații din cauza stării sale critice.
„Ambulanța a sosit prea târziu. Ecoarea s-a dovedit a fi netransportabil și a murit. Încurcat între alegerea de a-l opera fără competența necesară sau de a solicita transferul, am optat pentru a doua variantă”, a explicat medicul în detaliu.
Recapitulare relevantă:
Evenimentul tragic de la Târgu Jiu a generat modificări legislative prin care minorii pot fi tratați de către medici care nu sunt specializați în pediatrie, actualizări ce vizează îmbunătățirea sistemului medical.
Cu toate acestea, cazul aduce în discuție practicile de malpraxis și responsabilitatea medicală, tema centrală a dezbaterilor curente.