NASA și SpaceX pregătesc lansarea sondei Europa Clipper, destinată unei călătorii de 2,9 miliarde km către un corp ceresc fascinant din Sistemul Solar

NASA și SpaceX pregătesc lansarea sondei Europa Clipper, destinată unei călătorii de 2,9 miliarde km către un corp ceresc fascinant din Sistemul Solar
Sonda Europa Clipper langa Jupiter - ilustratie (foto NASA)

Lansarea unei misiuni de 5 miliarde de dolari este programată pentru luni, din Florida, având ca scop studierea satelitului Europa, aparținând planetei Jupiter. Sub stratul său gros de gheață se află un ocean subteran care ar putea adăposti forme de viață.

Europa Clipper reprezintă cea mai amplă sondă pe care NASA a trimis-o vreodată în cadrul unei misiuni planetare, având scopul de a verifica dacă Europa poate oferi condiții favorabile vieții. Călătoria spre Jupiter se va întinde pe 2,9 miliarde km.

Doar câteva nave spațiale au reușit să furnizeze imagini cu satelitul Europa, un loc rar din Sistemul Solar care ar putea susține viață.

Lansarea a fost inițial programată pentru 10 octombrie, însă a fost întârziată din cauza uraganului Milton care a afectat zona.

Evenimentul este planificat luni la ora 19.06 (ora României) și 12.06 (ora locală), la Kennedy Space Center, Cape Canaveral (Florida). Europa Clipper va fi lansată cu ajutorul rachetei SpaceX Falcon Heavy.

Sonda va ajunge la Jupiter în aprilie 2030 și va începe să survoleze Europa în primăvara anului 2031, având la dispoziție 24 de motoare.

Având cele nouă instrumente științifice de analiză (spectrometre, camere, radar, senzori), Europa Clipper este cea mai mare sondă trimisă vreodată de NASA. Printre acestea se numără un „experiment gravitațional” destinat investigării oceanului aflat sub gheața de la suprafață. Cu panourile solare desfășurate, lungimea totală a sondei este de 30 metri, iar greutatea sa la lansare va fi de 6 tone, din care peste 40% reprezintă combustibil.

În aprilie 2023, Agenția Spațială Europeană a trimis, de asemenea, o sondă către lunile lui Jupiter, într-o expediție ce va dura opt ani.

Europa Clipper are potențialul de a determina dacă Europa poate susține viața, având echipamente ca camere video și spectrometre ce vor capta imagini de înaltă rezoluție ale suprafeței satelitului înghețat, pentru a analiza compoziția acesteia. Este important de notat că sonda nu va asoliza pe Europa.

Un radar de înaltă performanță va evalua grosimea stratului de gheață, căutând să descopere posibile lacuri subglaciare similare cu cele din Antarctica. Sonda va efectua zeci de treceri pe lângă Europa, la altitudini ce variază între 25 și 2.700 km.

Recomandari
Show Cookie Preferences