Noul gadget japonez: lingura electrică pentru o alimentație mai sănătoasă

Noul gadget japonez: lingura electrică pentru o alimentație mai sănătoasă
Lingura electrica dezvoltata de compania japoneza Kirin, Foto: Philip FONG / AFP / Profimedia

Kirin Holdings, un conglomerat din Japonia, va lansa o lingură electrică menită să îmbunătățească alimentația prin intensificarea gustului sărat, fără a necesita adăugarea suplimentară de sare în mâncăruri, potrivit unei publicații Reuters.

Această lansare, prevăzută pentru luni, reprezintă prima aplicație comercială a unei tehnologii ce a fost recunoscută anul trecut cu un premiu Ig Nobel, destinat inovațiilor surprinzătoare.

Kirin, specializat în produsele carbogazoase, va oferi inițial doar 200 de linguri electrice „Salt”, disponibile într-o ediție limitată până în luna iunie, la prețul de 19.800 de yeni, echivalentul a aproximativ 127 de dolari.

Cu toate acestea, compania speră să atragă un milion de clienți la nivel global în următorii cinci ani, cu vânzări internaționale ce urmează să înceapă în 2025.

Lingura „Salt”, fabricată dintr-un amestec de plastic și metal, a fost creată în colaborare cu Homei Miyashita, profesor asociat la Universitatea Meiji, care a demonstrat eficiența unui prototip de betișoare electrice în amplificarea gustului.

Acest efect este produs printr-un curent electric slab, care ajută la concentrarea ionilor de sodiu pe limbă, sporind astfel percepția gustului sărat.

Inovația lingurii electrice: un răspuns la consumul excesiv de sare din Japonia

Kirin, care a început recent să investească în produse și servicii de sănătate, subliniază că tehnologia este deosebit de relevantă pentru Japonia, unde adulții consumă în medie 10 grame de sare pe zi, de două ori mai mult decât limita recomandată de Organizația Mondială a Sănătății.

Excesul de sare este legat de numeroase afecțiuni medicale, inclusiv hipertensiune arterială și accidente vasculare cerebrale.

„Japonia are o tradiție culinară care preferă aromele intense sărate”, a declarat Ai Sato, un cercetător din cadrul companiei Kirin.

„Este esențial ca japonezii să reducă consumul de sare, dar ajustarea obiceiurilor alimentare poate fi o provocare. Aceasta a fost motivația pentru crearea acestei linguri electrice”, a adăugat el.

Lingura are o greutate de 60 de grame și utilizează o baterie litiu reîncărcabilă.

Profesorul Miyashita și colegul său, Hiromi Nakamura, au primit premiul Ig Nobel pentru Nutriție anul trecut, distincție acordată de imunologul Peter Doherty, laureat al Premiului Nobel pentru Medicină.

Recomandari
Show Cookie Preferences