„Nu mai puteam să ridic mâna, nu mai puteam să fac nimic.” Povestea unei tinere mame ajutată de terapia durerii

Dana, o mamă de 35 de ani, a suferit timp de aproape 20 de ani de diferite dureri – la spate, genunchi și încheieturi – dar s-a adaptat la aceste disconforturi. Totuși, după naștere, durerea ei de umăr a crescut semnificativ, făcând-o incapabilă să își țină în brațe copilul. Soluția a fost găsită prin intervenția medicului ortoped dr. Alin Pandea, specializat în terapia durerii, de la Regina Maria Pipera.
În adolescență, Dana ajungea frecvent la spital pentru dureri acute, fiind diagnosticată cu febră musculară. A fost recomandată o radiografie, care a scos la iveală o scolioză, o deformare a coloanei. Deși a fost sfătuită să facă gimnastică medicală, nu a avut parte de îndrumare adecvată pentru a găsi o clinică specializată, în Constanța.
Dureri persistente, agravate după sarcină
Durerea Danei a devenit cronică, cu o frecvență care a crescut de la o criză anuală, la una zilnică după nașterea copilului ei. „Durerea era copleșitoare și, după sarcină, a început să include și dureri cervico-dorso-lombare”, povestește Dana.
În ciuda unei munci de birou relativ non-fizice, efortul de a-și ridica copilul a agravata durerile, lăsând-o fără resurse.
„Nu știam că am hernii pe coloană, iar durerea a escaladat la un punct în care orice activitate simplă, cum ar fi să-mi iau haina din cuier, a devenit imposibilă. Nu mai puteam să îmi ridic copii, erau dureri îngrozitoare”, detaliază Dana.
La doar 32 de ani, Dana era incapabilă să își ridice bebelușul și nu putea efectua chiar și activități de bază, cum ar fi gătitul: „Mă simțeam total nefuncțională, calitatea vieții mele era extrem de afectată.”
„Nu îmi dădea nimeni de cap”
Când a realizat că nu mai poate suporta durerile care îi afectau grav viața cotidiană, a început să caute soluții.
A vizitat reumatologi și specialiști în recuperare, a urmat tratamente de fizioterapie, dar fără efect. „Durerile persistau, iar eu nu puteam folosi brațul. Era un coșmar”, rememorează Dana.
A încercat multe medicamente, de la cele comune la corticosteroizi precum dexametazona, care, deși inițial au ajutat, au devenit ineficiente.
O colegă i-a vorbit despre dr. Alin Pandea, care a tratat cu succes durerile sale de genunchi, iar Dana a decis să-l contacteze.
Întâlnirea cu medicul
Credincioasă în abordările sale, Dana a mers la prima consultație cu mai multe dureri, dar cea mai accentuată era la umăr, astfel că a adus toate investigațiile anterioare.
După o evaluare detaliată a durerilor ei, dr. Pandea a sugerat o nouă radiografie și a început un tratament medicamentos.
Ulterior, medicul a confirmat că durerea provenea din coloana cervicală și a programat-o pentru infiltrații.
Ce presupune terapia durerii?
Terapia durerii cuprinde o varietate de proceduri personalizate în funcție de cauza durerii, explică dr. Pandea. Uneori este necesară medicația simplă, alteori administrarea de tratament injectabil direct la nivelul leziunii, cum ar fi infiltrațiile.
Aceste proceduri sunt realizate de către specialiști, cu ghidaj imagistic, pentru a asigura administrarea medicamentosului exact la sursa durerii.
Aproape orice durere poate fi tratată.
L-am întrebat pe dr. Pandea care sunt cele mai frecvente tipuri de dureri pentru care pacienții se prezintă. Durerea de spate figurează pe primul loc, urmată de durerile de genunchi și cele de umăr.
Mai mult de jumătate dintre pacienții săi suferă de dureri de spate, iar terapia durerii este eficientă în majoritatea cazurilor.
„Infiltrațiile au fost un succes.”
După două săptămâni, Dana a mers pentru infiltrații. Procedura a fost făcută cu un ghidaj precis, astfel că durerea a fost minimă.
Imediat după intervenție, Dana a observat o ameliorare semnificativă a durerii, care s-a dus chiar pe traiectul durerii sale.
După a doua infiltrație, data viitoare durerea a dispărut complet.
Proceduri office-based, realizate în cabinet
Majoritatea procedurilor din terapia durerii se efectuează fără necesitatea spitalizării. La consultațiile lui Dana, tratamentele erau gândite pentru a se realiza în cadrul primei întâlniri.
„În 85% din cazurile de dureri de spate este nevoie de o singură procedură”, afirmă medicul.
„Din fericire, durerea a dispărut.”
După cele două infiltrații, Dana a început să facă kinetoterapie în mod regulat. Aceasta a ajutat la consolidarea musculaturii, iar durerile au fost eliminate.
„Nu doar că durerea a dispărut, dar fragmentul de disc rupt s-a dizolvat. Am observat asta la un RMN după infiltrații”, remarcă ea.
Importanța kinetoterapiei în recuperare
Consistența în kinetoterapie a fost esențială pentru Dana, care a început să își întărească musculatura și a învățat cum să ridice obiecte, inclusiv copilul.
Efortul psihologic al durerii
Durerile constante nu afectează doar starea fizică, ci și sănătatea mentală, generând un impact emoțional semnificativ.
Dana s-a simțit coplesită de incapacitatea de a-și îngriji copilul, ceea ce a contribuit la o stare de anxietate.
Reaparitia durerilor și necesitatea unei noi infiltrații
După un an, Dana a resimțit o întoarcere a durerii, dar rapid a acționat și a repetat infiltrația.
„După a doua infiltrație, mi-am recăpătat starea de bine. Cu ajutorul kinetoterapiei regulate, mă simt excelent”, concluzionează Dana.
Terapia durerii, o alternativă eficientă la operație
Dr. Pandea subliniază că 90% din herniile de disc nu necesită intervenții chirurgicale, iar terapia durerii oferă soluții viabile pentru ameliorarea simptomelor.
Un exemplu semnificativ este reprezentat de pacienții care nu caută neapărat o operație, având deja antecedente negative.
„Tratamentul este un proces colaborativ.”
Dr. Pandea consideră că terapia durerii implică un efort comun între medic și pacient pentru a asigura succesul tratamentului.
„Dacă se respectă indicațiile de viață sănătoasă, perioada în care pacienții nu merg la medicul este extinsă. Anterior, viața mea era afectată dramatic, dar acum, cu eforturi constante, mă simt mult mai bine”, concluzionează Dana.