„Numai Putin pare hotărât să lupte. Însă, acesta pierde mii de oameni zilnic”. Ce a transmis un oficial american la București despre pacea în Ucraina
Aș putea exista pace în Ucraina anul acesta? „Trebuie să-l întrebați pe președintele Putin dacă este pregătit”, a afirmat marți James O’Brien, secretar adjunct al Biroului pentru afaceri europene și eurasiatice al Statelor Unite.
Un oficial de rang înalt american a declarat marți, la București, că în prezent doar președintele Putin „pare hotărât să lupte” în conflictul din Ucraina, în timp ce Volodimir Zelenski și viitorii membri ai administrației Trump au dat semne că sunt deschiși negocierilor.
Întrebat despre posibilele negocieri de pace dintre Ucraina și Rusia în acest an, O’Brien a subliniat că „toate conflictele se finalizează prin negocieri”.
„Se va întâmpla acest lucru în acest an? Trebuie să-l întrebați pe președintele Putin dacă este pregătit”, a explicat oficialul Departamentului de Stat al SUA într-o discuție cu jurnaliști la Ambasada SUA din București.
„Am observat semne că președintele Trump este interesat de negocieri. Președintele Zelenski a spus că ar accepta discuțiile pentru un armistițiu, cu condiția ca acesta să fie just și durabil. Numai președintele Putin pare doritor să continue lupta”, a spus O'Brien.
„Dar el pierde mii de soldați în fiecare zi. Consuma toate resursele pe care Rusia le-a adunat în trei decenii. În prezent, depinde de Iran, Coreea de Nord și China pentru a-și susține războiul. Se pare că vrea să continue. Așadar, momentul în care va decide să se oprească depinde exclusiv de el”, a subliniat O’Brien.
„Rusia se află acum într-o economie retrogradată”
„Ce poate face Occidentul este să se asigure că înțelege consecințele”, a adăugat oficialul.
O’Brien a menționat că în acest moment, Rusia a intrat într-o economie de război.
„Rusia nu va face parte din industriile care ne vor îmbogăți pe toți în viitor: biotehnologie, inovații medicale, tranziție energetică. Profesioniștii din aceste domenii au părăsit Rusia. Astfel, Rusia devine o economie a trecutului și, în curând, va fi tot mai dificil să susțină strategia pe care președintele Putin o urmărește acum”, a accentuat oficialul american.
Rusia așteaptă ideile lui Trump
Ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, a declarat marți că Moscova este deschisă să analizeze propunerile lui Trump privind încetarea conflictului din Ucraina, după ce acesta își va prelua mandatul pe 20 ianuarie.
Lavrov a specificat, în cadrul unei conferințe de presă, că Rusia salută faptul că noua administrație de la Washington „începe să menționeze mai des realitățile de pe teren”. Ministrul rus de Externe s-a referit la afirmațiile lui Trump și ale viitorului consilier pentru securitate națională, Mike Waltz.
Waltz a declarat duminică, într-un interviu pentru ABC, că este evident că războiul trebuie să se încheie prin intermediul dialogului.
Acesta a adăugat: „Nu cred că este realist să susținem că fiecare rus va fi îndepărtat de pe fiecare inch de teritoriu ucrainean, inclusiv din Crimeea. Președintele Trump a recunoscut această realitate și consider că a fost o realizare importantă că întreaga comunitate internațională recunoaște aceasta. Acum trebuie să avansăm mai departe”.
Garanții de securitate pentru Ucraina
Lavrov a declarat marți că Rusia este deschisă să discute despre garanțiile de securitate „pentru țara care se numește acum Ucraina”, dar Moscova are nevoie de asigurări că nu va fi amenințată la limita sa vestică cu Europa.
Anterior în această lună, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat că garanțiile de securitate pentru Kiev ar fi eficiente doar dacă ar fi oferite de Statele Unite, insistând că o încetare a focului fără aceste garanții nu ar face decât să ofere Rusiei timpul necesar pentru a se reînarma.
De asemenea, Zelenski a continuat să facă apel pentru ca Ucraina să poată adera la NATO – un demers pe care Rusia îl refuză vehement, susținând că a inițiat acest conflict pentru a împiedica integrarea Ucrainei. Kievul este îngrijorat că ar putea fi nevoit să cedeze teren în caz de retragere a sprijinului militar din partea Statelor Unite, conform promisiunii frecvente a lui Trump de a încheia rapid conflictul.
Urmăriți cele mai recente dezvoltări ale situației din Ucraina în timp real.