O descoperire arheologică ar putea schimba istoria Braziliei

O descoperire arheologică ar putea schimba istoria Braziliei
Descoperiri arheologice pe un şantier din nord-estul Braziliei, în Sao Luis, Foto: Handout / AFP / Profimedia

Osementele umane şi cioburile de ceramică descoperite pe un şantier din nord-estul Braziliei de muncitorii care au început lucrările sugerează o descoperire remarcabilă. Săpăturile din oraşul costier Sao Luis au dus la găsirea a mii de artefacte antice, datând de aproximativ 9.000 de ani, ceea ce ar putea modifica percepția despre aşezările umane în Brazilia.

Wellington Lage, arheologul coordonator al săpăturilor, a declarat că nu se aştepta la această descoperire atunci când gigantul din industria construcțiilor a contactat compania sa, W Lage Arqueologia, în 2019, pentru a efectua un studiu de specialitate, o procedură standard înainte de dezvoltarea de locuințe.

Acest sit, acoperit de vegetație tropicală și înconjurat de expansiunea urbană din Sao Luis, se întinde pe o suprafaţă de şase hectare.

Pe parcursul cercetărilor, Lage a descoperit că acest teren a fost deja subiectul unor descoperiri interesante începând cu anii 1970, iar o bucată de maxilar uman a fost găsită în 1991.

Echipa sa a scos la iveală un număr considerabil de artefacte, inclusiv unelte de piatră, cioburi de ceramică şi oase.

În cei patru ani de săpături, au fost identificate 43 de schelete umane şi peste 100.000 de obiecte antice, conform raportului Institutului Brazilian de Istorie şi Patrimoniu Artistic (Iphan), care a confirmat recent această descoperire notabilă.

Descoperiri cu 1.400 de ani mai vechi decât estimările anterioare

Cercetătorii urmează să facă un inventar detaliat al artefactelor, analizându-le înainte de a le prezenta publicului şi de a-şi publica concluziile.

„Am muncit timp de patru ani şi abia am început să descoperim ceea ce este de găsit”, afirmă Wellington Lage, în vârstă de 70 de ani, originar din Sao Paulo, având în vedere că în familia sa există şi alţi arheologi.

Noile descoperiri au captat deja atenţia comunităţii științifice.

Wellington Lage a confirmat că echipa sa, formată acum din 27 de membri inclusiv arheologi, chimişti, un istoric şi un documentarist, a identificat patru perioade distincte în acest sit.

Cea mai recentă stratificare a fost lăsată de populaţia Tupinamba, care locuia în zonă când coloniştii europeni au fondat oraşul Sao Luis în 1612.

Stratul următor conţine artefacte tipice comunităţilor din pădurea amazoniană, urmat de o „sambaqui”, un depozit de ceramică, cioburi şi oase, utilizat de unele grupuri indigene pentru construcţii de locuinţe sau pentru rituri funerare.

La o adâncime de aproximativ doi metri, s-a găsit un strat lăsat de o comunitate care producea ceramică rudimentară, datând de aproximativ 8.000-9.000 de ani.

Acest strat este cu mult mai vechi decât cel mai vechi „pre-sambaqui” identificat anterior în regiune, care datează de aproximativ 6.600 de ani.

Wellington Lage consideră că „aceasta ar putea schimba complet istoria nu doar a regiunii, ci a întregii Brazilii”.

Un „punct de reper” în istoria preistorică

Oamenii de ştiinţă au discutat timp îndelungat despre cum şi când primii oameni au ajuns pe continentul american din Asia.

Descoperirile arheologice sugerează că primii locuitori s-au stabilit în această parte a Braziliei cu cel puţin 1.400 de ani mai devreme decât estimările anterioare.

Arheologii intenţionează să efectueze analize suplimentare pentru a stabili o dată mai exactă a artefactelor.

Situl este deja considerat „o piatră de hotar în preistoria braziliană”, conform Iphan.

Institutul a subliniat că „descoperirea este o dovadă a istoriei vechi a aşezărilor umane” în regiune, relevând un trecut antecendent perioadelor documentate.

Arkley Bandeira, arheolog de la Universitatea Federală din Maranhao, care lucrează la un laborator şi muzeu dedicat acestor artefacte, subliniază importanța sitului în oferirea de informaţii despre cultura și istoria comunităţilor antice pierdute în negura timpului.

El consideră că aceste descoperiri „sunt esenţiale pentru a înţelege istoria noastră”.

Recomandari
Show Cookie Preferences