Operația pentru hernia abdominală sau inghinală la copii: când este necesară. Expert: „Intervenția chirurgicală este relativ simplă, dar percepția părinților poate fi diferită”

Operația pentru hernia abdominală sau inghinală la copii: când este necesară. Expert: „Intervenția chirurgicală este relativ simplă, dar percepția părinților poate fi diferită”
Herniile ombilicale sunt frecvente - un copil din zece se naște cu o astfel de  patologie în regiunea ombilicală/ Sursa foto: Shutterstock

Toți copiii născuți cu hernie ombilicală prezintă un defect muscular la nivelul abdomenului, situat sub ombilic. Cu o îngrijire adecvată, hernia ombilicală se poate remite natural în primii doi ani de viață, ceea ce înseamnă că intervenția chirurgicală este rar necesară. În cazul herniei inghinale, însă, tratamentul se bazează exclusiv pe operație. Aici se vor discuta diferențele între cele două tipuri de hernii și condițiile care impun o intervenție.

Herniile ombilicale sunt dese. Conform dr. Iulia-Andreea Stoicescu, medic specialist în Chirurgie pediatrică, aproximativ 10% dintre copii se nasc cu un astfel de defect în zona ombilicală.

„Hernia ombilicală sau supraombilicală (de linie albă) apare atunci când mușchii abdominali nu se unesc corespunzător pe linia mediană, rezultând un orificiu prin care organele abdominale interne sau segmente ale acestora pot traversa peretele abdominal”, detaliază medicul chirurg.

În funcție de dimensiunea defectului, prin acest orificiu pot pătrunde doar structuri superficiale sau, în altele, structuri interne mai profunde, adaugă specialistul.

Hernia se manifestă printr-o umflătură moale, de obicei nedureroasă, aproape de buric. Este mai întâlnită la sugari, dar poate apărea și la copiii mai mari, evidențiindu-se mai ales în momentele de strănut, tuse sau efort fizic.

Tratamentul chirurgical în hernia ombilicală: exclus în primii doi ani de viață

Există un mit conform căruia hernia ombilicală apare din cauza neîngrijirii cordonului ombilical de către personalul medical la naștere. „Herniile ombilicale nu au nimic de-a face cu această situație. De asemenea, modul în care asistenții și medicii neo-nataliști îngrijesc copilul în prima lună de viață nu afectează evoluția defectului pe termen lung”, subliniază medicul.

Dacă starea generală a copilului este bună, intervenția chirurgicală nu este necesară în primii doi ani, deoarece defectul se poate închide de la sine. „Intervenția chirurgicală se impune doar atunci când organele abdominale se strangulează la nivelul herniei, dar acest lucru este extrem de rar”, adaugă medicul.

Atunci când părinții observă hernia ombilicală, este recomandat să solicite o evaluare de specialitate într-un serviciu de chirurgie pediatrică. „Hernia ombilicală poate necesita corectare chirurgicală”, explică dr. Stoicescu.

Chirurgul pediatru va evalua severitatea defectului și, în primele luni de viață, poate sugera soluții de contenție abdominală care să permită închiderea treptată a acestuia. „Aceasta implică aplicarea unui dispozitiv special, autoadeziv și rezistent care ajută la apropierea mușchilor abdominali pentru a asigura închiderea defectului”, detaliază expertul.

Medicul recomandă ca dispozitivul să fie înlocuit inițial la câteva zile, iar ulterior din ce în ce mai rar. „Este esențial să ne asigurăm că dispozitivul nu intră în contact cu apa și să verificăm că nu se deteriorează. În caz contrar, părinții trebuie să consulte chirurgul pentru reaplicarea acestuia”, subliniază dr. Stoicescu.

Copiii care poartă dispozitivul de contenție trebuie verificați periodic până când medicii decid că nu mai este necesar.

Intervenția chirurgicală pentru corectarea herniei ombilicale este una fără complicații majore, durează scurt timp, iar recuperarea este rapidă. „Percepția părinților poate fi diferită, deoarece orice intervenție chirurgicală asupra copilului este un eveniment semnificativ. Totuși, din perspectiva chirurgului, este o procedură relativ simplă”, explică dr. Stoicescu.

De obicei, operația se realizează în ziua internării sau a doua zi. Intervenția are loc sub anestezie generală și durează aproximativ 20-25 de minute.

Chirurgul va efectua o mică incizie în apropierea ombilicului, va reintegra conținutul herniei în abdomen și va închide orificiul prin sutură. Pielea de la nivelul ombilicului este cosmetic ajustată astfel încât să rezulte o cicatrice care seamănă cu o cicatrice ombilicală normală (de obicei, intervențiile pentru hernia ombilicală se vindecă fără urme vizibile).

Dacă totul decurge conform planului, copilul poate fi externat a doua zi după intervenție.

Asemenea oricărei intervenții chirurgicale, operația pentru hernia ombilicală implică anumite riscuri, însă, subliniază dr. Stoicescu, toată experiența sa nu a inclus situații care nu au putut fi remediate: „Despre riscurile anestezice este mai bine să discute un medic anestezist. În ceea ce privește posibilele complicații chirurgicale, asigurăm că luăm toate măsurile necesare pentru prevenirea incidentelor.”

Riscurile includ sângerări postoperatorii, infecția plăgii sau recidiva herniei, mai ales în cazul în care defectul este mare și înciudat. Cu toate acestea, dacă pacientul beneficiază de o stare de sănătate bună, rezultatele sunt de obicei excelente.”

Recidiva herniei după operație este mai frecventă la copiii cu patologii asociate, afectând musculatura abdominală. Totuși, majoritatea pacienților pediatrici nu au probleme serioase asociate, ceea ce permite corectarea herniei ombilicale într-o singură intervenție chirurgicală, și rezultatul estetic este de obicei favorabil.

Intervenția chirurgicală este contraindicută în primii doi ani de viață. „Așadar, intervenția poate fi realizată între 2 și 4 ani. În cazul în care hernia este reducibilă și nu există probleme estetice sau funcționale, operația poate fi amânată până la 4 sau 5 ani”, precizează medicul.

În cazul fetițelor, medicii sunt mai prudenți în cazul herniilor ombilicale, deoarece acestea pot trece printr-o sarcină mai târziu. Un defect nerezolvat se poate agrava, iar gestionarea unei probleme complicate este întotdeauna mai greoaie.

După operație, copilul va fi pansat și poate pleca acasă în ziua intervenției sau a doua zi. Pansamentul se scoate după două zile, permițând dușuri rapide. Firele utilizate sunt resorbabile, deci nu necesită îndepărtare; primul control postoperator este programat la o săptămână după intervenție. Dacă totul decurge bine, următorul control are loc după o lună, iar copilul poate reveni la activitățile obișnuite.

Părinții trebuie să monitorizeze copilul pentru a preveni traumele abdominale semnificative. Copilul operat poate să se joace, dar sub supraveghere, pentru a evita accidentele. De asemenea, părinții trebuie să acorde atenție semnelor de inflamație, secreții, durere sau cicatrizare necorespunzătoare.

Corectarea herniilor inghinale se face doar prin operație

Spre deosebire de herniile ombilicale, care pot fi rezolvate spontan, herniile inghinale necesită intervenție chirurgicală. „Hernia inghinală la copii este o anomalie congenitală. În timpul dezvoltării fetale, testiculele la băieți și ovarele la fetițe coboară în scrot respectiv pelvis, iar canalul abdomino-pelvin care le-a permis să coboare ar trebui să se închidă. De multe ori, acest canal rămâne deschis, permițând organelor din abdomen să alunece în exterior”, explică dr. Stoicescu.

Această hernie inghinală poate deveni evidentă prin edeme la nivelul labiilor la fete sau în scrot la băieți. Statistici arată că băieții sunt de aproximativ 6 ori mai afectați decât fetele, iar 3 din 10 copii ce se prezintă la chirurgul pediatru au indicații de hernie inghinală.

Pentru herniile inghinale confirmate, este important să se intervină rapid. Dacă nu se acționează, organele herniate pot suferi complicații, pierzând vascularizația. „Complicațiile pot necesită intervenție de urgență, care îngreunează actul chirurgical atât pentru pacient, cât și pentru echipa medicală. După identificarea herniei inghinale, intervenția ar trebui să fie efectuată în două-trei săptămâni pentru a evita strangularea”, avertizează chirurgul.

Evitarea imersiei în apa în prima lună după operație

Riscurile asociate intervenției chirurgicale pentru hernia inghinală sunt similare cu cele întâlnite la herniile ombilicale: infecția plăgii, sângerări, mai ales prin traumatisme în zona cicatricei postoperatorii și recidiva, care poate apărea din cauza defectelor voluminoase ce solicită disecții ample. De asemenea, bilateralitatea defectului nu este întotdeauna evidentă înainte de operație.

Pentru prima lună după operația de hernie, imersia în apă este contraindicată, la fel ca mersul la mare, piscina sau băile.

După intervenția chirurgicală de hernie inghinală, pacienții pot experimenta dureri controlabile prin medicație. Timpul de recuperare estimat pentru copii este de două-trei zile, iar pentru adolescenți, cinci-șapte zile. Se recomandă evitarea exercițiilor fizice intense timp de o lună postoperator.

Recomandari
Show Cookie Preferences