OPINIE Am provocat moartea unei păsări! Cu roata mașinii. Este vina mea?
Mă aflu la volan. Apăs pe accelerație și, dintr-o dată, în fața mea apare un grup de porumbei și ciori, o adunătură pe șosea. Rezultatul: majoritatea păsărilor reușesc să zboare, dar una rămâne pe drum. Roata mașinii a accidentat-o. Ce ar trebui să fac? Mă simt vinovat? Nu sunt sigur. Am înjurat. M-am grăbit. Întrebarea care mă macină e: cine mă protejează de mine însumi? Dar, stai puțin, sunt atât de multe accidente pe șosea. De ce sunt acuzat doar eu?
Există o problemă în această țară legată de relația noastră cu natura: crima involuntară.
Dar sunt eu de vină pentru că pasărea nu s-a făcut la o parte? Toți cei care conduc mașini, văd, nu-i așa? Și deodată, îți apar păsări în față. Ce caută acolo? Ce vor ele? Majoritatea caută resturi, gunoaie aruncate de oameni. Se adună pe șosea, atât în oraș, cât și în afară. Și tu, grăbindu-te, nu te gândești la nimic, ești pe pilot automat. Ar trebui să fim mai prietenoși cu natura. Și ce se întâmplă? Păsările nu au percepția pericolului. Unele zboară fără motiv, iar altele nu pleacă deloc. M-am întrebat: câtă viteză trebuie să reduc?
Apoi, inevitabil, ating o pasăre cu roata. Nu îmi doresc asta. Dar ea de ce nu s-a evitat?
De ce? Am văzut-o, m-am uitat în ochi cu ea, cred, nu știu, era un grup de păsări. Și nu m-am oprit să văd ce se întâmplă, pentru că asta m-ar fi făcut să mă simt și mai vinovat. M-am uitat în retrovizoare. Am spus: “Doamne, iartă-mă! N-am vrut!” Doar că ea e de vină că nu s-a ferit. În mintea mea persistă un gând: câți ani trăiește o cioară? Adică, câta viață am curmat? O cioară poate trăi circa 20 de ani, dar în pădure poate ajunge și până la 80.
Sunt eu vinovat că am luat viața celei mai inteligente păsări, cioara!
Asta se spune. Dar dacă e atât de inteligentă, cum de nu a plecat de pe drum? Cum nu m-a auzit? Întreaga stradă e plină de animale moarte. Nu doar eu sunt responsabil de dispariția acestora. Pe autostrăzi sunt multe păsări care nu mai pot zbura, ce se întâmplă în acest mediu? Nu. Dar, într-un fel sau altul, noi, cei care conduc, suntem cei care provocăm tragedii. Sunt vinovat? Da, am o parte de vină. Ba nu, poate că mașina e de vină.
DIN ACEEAȘI SERIE DE MIC SCANDAL CITIȚI ȘI:
Închideți magazinele mari în weekend. Lăsați piețele fermierilor deschise. Închideți fructele exotice și deschideți legumele locale!
Omul în trening pe stradă
Am provocat un jaf la un bancomat
Discuțiile pe rețele sociale
Uriașa problemă a consumului de droguri în perioada sărbătorilor
Relațiile dintre delincvenți și familiile lor
Se consideră că spun vorbe necorespunzătoare / Cine mă apără?
Criticile morale în societate sunt frecvente. Ce ești, stai liniștit, viața mea nu are legătură cu a ta! / Cine mă apără?
Permiteți celor afectați să vină să discute cu mine! / ODA DIALOGULUI!
Mă duc la extrem, cum putem spune: “Un act sexual între un major și un minor sub 16 ani constituie viol…” / Cine mă apără?
Sunt pregătit să comit acte extreme de la livrări. Și un compatriot întreabă: “De ce nu l-ai oprit?”
Ciorile și porumbeii lasă gunoaie. Acestea mi-au deteriorat mașina. Ar trebui să i-au măsuri împotriva lor? / Cine mă apără?
Pisicile și câinii nu au suflet! Asta e realitatea! / Cine mă apără de astfel de aberații?
“Copiii noștri nu spun imbecilități”. Numai părinții ne laudă cu „puiul” lor dintr-o mândrie firească / Cine mă apără de mentalitatea infantilizării?
Războaiele și conflictele au efecte devastatoare asupra societății / Cine mă apără?
Ne-am certat pentru un banal capac de apă. Cei din jur ar trebui să fie mai toleranți! / Cine mă apără?
PIN-ul UBER a devenit o sursă de stres.
Discutăm despre cum convențiile sociale ne afectează viața.
Suntem împărțiți! Lăsați discuțiile despre identitate națională deoparte: nu există români, ucraineni, evrei...
…Cine mă apără?