Pericolele Crăciunului și Anului Nou: risc crescut de infarct miocardic pentru pacienții cardiaci

Pericolele Crăciunului și Anului Nou: risc crescut de infarct miocardic pentru pacienții cardiaci
Infarct miocardic Foto: - / Wavebreak / Profimedia

Cercetările evidențiază o creștere semnificativă a deceselor cauzate de infarct miocardic în ultima săptămână din decembrie, cu un număr mai mare decât în restul anului.

Statistici recente arată că atacurile de cord fatale sunt mai frecvente în timpul sărbătorilor de iarnă. Zilele cu cel mai mare risc de infarct miocardic sunt 25 și 26 decembrie, precum și 1 ianuarie.

Mai multe studii științifice confirmă acest șir tragic de evenimente. De exemplu, o cercetare publicată în revista Circulation a arătat că în Statele Unite se înregistrează mai multe decese cardiace pe 25 decembrie comparativ cu oricare altă zi, urmată de 26 decembrie și 1 ianuarie.

Un alt studiu publicat în British Medical Journal, ce a analizat date din Suedia pe parcursul a 16 ani, a arătat o creștere generală de 15% a atacurilor de cord în perioada sărbătorilor de iarnă. În mod special, pe 24 decembrie (Ajunul Crăciunului), numărul infarctelor a crescut cu 37%, cu un vârf în jurul orei 22:00, mai ales la persoanele în vârstă de peste 75 de ani și la cei cu afecțiuni preexistente, cum ar fi diabetul sau bolile cardiovasculare.

Alte cercetări prezentate la întâlnirea Societății Britanice de Cardiologie au demonstrat că cele mai multe atacuri de cord severe au loc în ziua de luni.

Riscurile sezonului rece comparativ cu vara

Studiile indică o predispoziție crescută la infarct pe durata iernii, chiar și în condiții de temperaturi mai blânde.

„Un model sezonier al deceselor cauzate de atacul de cord este bine documentat, datorită numărului mai mare de incidente fatale în perioada de iarnă față de vară”, explică dr. Eugene Ichinose, cardiolog la Institutul Inimii din Oklahoma.

Potrivit acestuia, expunerea la poluarea aerului și la trafic, precum și consumul de mese copioase pot dubla riscurile de infarct.

De asemenea, stările emoționale intense pot contribui la apariția infarctelor. „Stresul emoțional poate crește frecvența cardiacă și tonusul vascular, ceea ce favorizează riscurile de infarct”, adaugă dr. Ichinose.

Recomandari
Show Cookie Preferences