Peste 32.000 de persoane verificate în aplicația eDAC după intrarea României în Spațiul Schengen. Ce nereguli au fost descoperite
Conform unui comunicat al Poliției de Frontieră Române, în primele zile de la aderarea României la Spațiul Schengen au fost verificate peste 32.000 de persoane în aplicația eDAC. Neregulile identificate includ încercări de trecere a frontierelor de către indivizi din țări terțe, fără drept de ședere în Uniunea Europeană, conducători auto ale căror permise au fost suspendate sau falsificări legate de actele vehiculelor și documentele de identificare.
„Această aplicație este utilizată de echipele mobile din cadrul structurilor teritoriale ale Poliției de Frontieră și reprezintă un instrument extrem de valoros, ce facilitează verificările rapide în bazele de date ale autorităților române, dar și în cele din Spațiul Schengen”, menționează reprezentanții Poliției de Frontieră.
România a devenit, începând cu 1 ianuarie, membru cu drepturi depline al Spațiului Schengen, marcând 18 ani de la integrarea în Uniunea Europeană.
După ce anul trecut, pe 31 martie, România a aderat la spațiul de liberă circulație pentru frontierele aeriene și maritime, aceasta este acum complet integrată în sistemul Schengen.
Astfel, călătoriile din România către și dinspre celelalte state membre Schengen sunt asemănătoare cu cele realizate în interiorul țării.
În conformitate cu practicile din alte state membre ale Uniunii Europene, polițiștii de frontieră români efectuează controale aleatorii și nesistematice pe căile de comunicație la frontiera internă sau în noduri rutiere diverse, în limita a 30 de kilometri de linia de frontieră, aceste zone reprezentând aria de competență, împreună cu angajați ai Poliției, Jandarmeriei, Imigrărilor și altor structuri.
Operațiunile de poliție sunt realizate pe baza unei analize de risc sau atunci când există informații despre posibile activități ilegale, având scopul de a preveni și combate infracțiunile. Patrulele mixte dispun de dispozitive mobile de control pe care este instalată aplicația eDAC, facilitând aceste verificări.
Regulile de călătorie pentru destinațiile din afara Spațiului Schengen rămân neschimbate, iar verificările documentelor se efectuează la punctele de trecere a frontierei.
Spațiul Schengen reprezintă cea mai extinsă zonă de liberă circulație la nivel mondial.
Această zonă acoperă 29 de țări (25 din cele 27 de state membre, precum și Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția) și are o populație de aproximativ 420 de milioane de oameni. Totuși, controalele la frontierele interne cu Cipru nu au fost ridicate până în prezent, iar Irlanda nu este parte din Schengen.