Piața energiei electrice din Europa se confruntă din nou cu disparități. Îngrijorările legate de o posibilă criză energetică se intensifică.

Piața energiei electrice din Europa se confruntă din nou cu disparități. Îngrijorările legate de o posibilă criză energetică se intensifică.
Bani, energie electrică - Foto: Nikolai Sorokin | Dreamstime.com

În ultimele 48 de ore, piețele angro de energie electrică din sud-estul Europei au început să emită semnale îngrijorătoare, sugerând o posibilă repetare a mini-crizei energetice care a avut loc vara trecută, conform surselor de presă din Grecia.

Regiunea ce se întinde de la Polonia în nord, Austria în centru, România în est și până la Grecia în sud, continuă să fie vulnerabilă la fluctuațiile cererii de energie electrică, întrucât interconexiunile nu s-au îmbunătățit în ultimul an.

Creșterea cererii, generată de temperaturile ridicate, are potențialul de a crea presiuni suplimentare asupra pieței.

În iunie anul trecut, în urma unei perioade de căldură extremă în Balcani, care a dus la o creștere abruptă a cererii de energie electrică, țări precum Grecia au fost nevoite să își exporte energia, în loc să beneficieze de importuri ieftine care ar fi trebuit să vină din România prin Austria și Ungaria.

Ce s-a întâmplat? Energia mai ieftină generată de centralele nucleare din Franța și de sursele regenerabile din Marea Nordului a fost blocată în rețeaua electrică a Austriei. Cererea a crescut rapid în Ungaria și România, țări care facilitează livrările de energie către piața ucraineană afectată de conflict, iar prețurile din întreaga regiune sud-est europeană au crescut dramatic, atingând valori de 1.000 de euro/megawatt-oră în orele de vârf.

Situația a fost abordată în cadrul Uniunii Europene printr-o scrisoare de la premierul grec Kyriakos Mitsotakis către președinta Ursula von der Leyen, în care acesta a subliniat importanța îmbunătățirii interconexiunilor, menționând că incidentul nu a fost ocasionat de o problemă tehnică.

O situație similară a avut loc marți, readucând în prim-plan condiții care amintesc de mini-criza energetică de anul trecut. Importurile de energie din Europa de Vest către România prin Ungaria au fost limitate, provocând tensiuni pe piața din sud-estul Europei. Acest context, coroborat cu închiderea unei unități a centralei nucleare Kozlodui din Bulgaria din 5 mai, a dus la creșterea prețurilor.

În orele de vârf pe piața sârbească, prețul a ajuns la 400 de euro/megawatt-oră, iar pe piețele interconectate din Grecia, Bulgaria și România, acesta a atins 355 de euro/megawatt-oră.

Prețul mediu al energiei electrice în Grecia a crescut ieri la 154,94 euro, cu 40,5% față de ziua anterioară. Astăzi, prețul a scăzut la 98,16 euro/megawatt-oră, iar în regiunea extinsă a coborât puțin peste 100 de euro. Totuși, distanța față de piețele din alte părți ale Europei este considerabilă, cu medii de 61,22 euro în Germania, 20,74 euro în Franța, 3,35 euro în Spania și 6,92 euro în Portugalia.

Condițiile emergente sunt considerate de analiștii din domeniul energiei ca fiind îngrijorătoare pentru evoluția prețurilor, pe fondul așteptărilor de creștere a cererii datorită temperaturilor ridicate care ar putea amplifica presiunea.

„Întrebarea esențială este ce se va întâmpla în vară”, afirmă experții din domeniu, adăugând că, pe lângă creșterea cererii, există riscuri legate de stabilitatea rețelelor electrice din Balcani, din cauza producției fluctuante din sursele regenerabile și a infrastructurii vulnerabile, cauzate de lipsa investițiilor. În plus față de creșterea prețurilor, există îngrijorări legate de posibilele pene de curent pe scară largă, similare cu cele observate vara trecută în Balcani.

Recomandari
Show Cookie Preferences