Planul UE pentru reducerea birocrației și rivalizarea cu SUA și China

Planul UE pentru reducerea birocrației și rivalizarea cu SUA și China
Ursula von der Leyen. Foto: Alexandros Michailidis / Alamy / Profimedia Images

Comisia Europeană a dezvăluit miercuri strategia sa de a inversa declinul industrial din Uniunea Europeană și de a intensifica competiția cu Statele Unite și China, axându-se pe domenii inovatoare precum inteligența artificială, precum și pe reducerea costurilor energetice și birocrației, conform informațiilor Reuters.

Denumit „Busola Competitivității”, planul stabilește liniile directoare legislative și inițiativele pe care executivul UE le va urmări în următorii doi ani, având în vedere sectoare tradiționale, cum ar fi producția de oțel și industria auto, dar și tehnologii emergente, precum biotehnologia și calculul cuantic.

Documentul evidențiază că „dacă Europa va accepta un declin economic gestionat și gradual, se va condamna singură la o ‘agonie lentă’”, un avertisment preluat de la fostul președinte al Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, al cărui raport anterior despre competitivitatea UE inspiră noile măsuri formulate de Comisia Europeană.

Primul pas al acestui demers va fi făcut pe 26 februarie, când va fi lansat „Acordul pentru o Industrie Curată”, o inițiativă pe termen lung a UE menită să sprijine industriile cu consum mare de energie în procesul de decarbonizare și să promoveze dezvoltarea tehnologiilor curate, însoțită de măsuri pentru creșterea accesibilității energiei.

Tot în acea zi, Comisia va prezenta planuri pentru simplificarea cerințelor de raportare pentru companii, în special în ceea ce privește rapoartele de sustenabilitate pe care entitățile mari sunt obligate să le depună, precum și reglementările de diligență și criteriile pentru identificarea investițiilor ecologice.

Promisiuni de relaxare a reglementărilor și centralizarea acestor procese

Comisia a declarat că acest demers va reprezenta doar primul dintr-o serie de măsuri destinate relaxării reglementărilor, cu scopul de a reduce povara raportării cu cel puțin 25%, iar pentru întreprinderile mici, cu cel puțin 35%. Se estimează că aceste economii vor atinge valoarea de 37,5 miliarde de euro pe parcursul următorilor cinci ani.

Foaia de parcurs din cadrul Busolei Competitivității propune, de asemenea, facilitarea accesului companiilor europene la licitațiile pentru achiziții publice, precum și coordonarea politicilor naționale în domeniul infrastructurii energetice, incluzând rețelele electrice și stocarea energiei.

Executivul Uniunii ar putea juca un rol similar în coordonarea investițiilor și dezvoltarea infrastructurii digitale, dar și în domenii esențiale, precum producția de medicamente critice.

Alte propuneri includ un cadru legislativ special pentru companiile inovatoare, astfel încât acestea să beneficieze de oportunități mai mari în cadrul pieței unice europene și acces mai ușor la finanțare, achiziții comune de materii prime esențiale la nivel european și crearea unei piețe integrate pentru industria apărării.

Presiuni asupra UE pentru reducerea decalajului față de SUA

Comisia se confruntă cu solicitări din partea mediului de afaceri, a Partidului Popular European de centru-dreapta și a unor state membre precum Franța, pentru simplificarea cerințelor de raportare, dar și pentru amânarea sau relaxarea noii legislații în domeniul climateric.

Blocul comunitar se confruntă, de asemenea, cu provocări din direcția noului guvern american, care își propune să reducă reglementările impuse companiilor din SUA și să încurajeze UE să faciliteze activitățile de afaceri.

Recent, Franța a solicitat amânarea pe termen nelimitat a directivei UE referitoare la diligența corporativă, precum și o întârziere de doi ani pentru implementarea normelor privind raportarea sustenabilității corporative.

Comisia este programată să audieze joi reclamațiile sectorului auto european în legătură cu obiectivele de emisii de dioxid de carbon stabilite pentru 2025 și amenințările legate de posibile penalizări, în cadrul unui „dialog strategic” destinat asigurării viitorului acestei industrii.

„Vom identifica soluții imediate care să protejeze capacitatea industriei de a investi, analizând posibile flexibilități pentru a ne asigura că industria noastră rămâne competitivă, fără a compromite obiectivul general al țintelor stabilite pentru 2025”, se menționează în documentul prezentat miercuri de Comisia Europeană.

Recomandari
Show Cookie Preferences