90 de balene eșuate pe plajele din Tasmania vor fi eutanasiate, după ce eforturile de salvare au fost inutile

90 de balene eșuate pe plajele din Tasmania vor fi eutanasiate, după ce eforturile de salvare au fost inutile
Delfini eșuați pe o plajă de lângă Arthur River, pe coasta de vest a Tasmaniei, 18 februarie 2025. FOTO: Handout / AFP / Profimedia

Poliția australiană responsabilă pentru fauna sălbatică a decis să eutanasiase 90 de false balene ucigașe, o specie de delfin oceanic, care au eșuat pe o plajă izolată din Tasmania, deoarece condițiile dificile ale oceanului au împiedicat reintroducerea lor în apă.

Marți seară, peste 150 de balene au fost descoperite eșuate în apropierea râului Arthur, pe coasta de vest a insulei. Potrivit Departamentului pentru resurse naturale și mediu din Tasmania, până miercuri dimineață, doar 90 dintre acestea mai erau în viață.

Deși salvatorii au încercat să reîntoarcă două dintre animale în mare, vântul puternic și valurile agitate le-au determinat să se întoarcă imediat pe plajă.

„Condițiile meteorologice sunt destul de dificile, iar animalele pur și simplu nu reușesc să depășească apa de la țărm. Continuă să se agite și să revină pe plajă”, a declarat Shelley Graham, controlor de incidente în cadrul Tasmania Parks & Wildlife Service.

Imaginile din aer au surprins balenele distribuite pe plajă, unele fiind în parte îngropate în nisip, în timp ce altele erau blocate în ape puțin adânci, aproape de stânci.

O astfel de eșuare în masă a mai fost observată în Tasmania acum 50 de ani, în iunie 1974, când un grup de aproximativ 160-170 de false balene ucigașe a fost găsit pe plaja Black River pe coasta de nord a insulei. Rămâne necunoscut câte dintre acestea au supraviețuit.

În ultima încercare de a le reintroduce în ocean, autoritățile au decis să eutanasiase animalele pentru a le diminua suferința, după ce au petrecut ore întregi pe plajă, devenind dezorientate și stresate.

În diversele operațiuni recente de eșuare în masă, utilajele au fost folosite pentru a muta balenele în zone mai izolate, permițând astfel stabilizarea acestora în apă înainte de eliberare.

Totuși, accesul echipamentelor în locații izolate și greu accesibile nu a fost posibil, conform declarațiilor lui Brendon Clark, ofițer de legătură la Tasmania Parks and Wildlife Service.

Oamenii care se aflau pe plajă au fost avertizați să se ferescă de zona eșuării, din motive de siguranță, având în vedere dimensiunea acestor animale, care cântăresc între 500 de kilograme și aproximativ trei tone.

Balenele sunt o specie protejată în Tasmania, chiar și cadavrele lor, iar intervenția asupra acestora este considerată o infracțiune.

Cercetătorii afirmă că rata de supraviețuire a balenelor eșuate este extrem de scăzută, animalele putând supraviețui pe uscat doar aproximativ șase ore înainte ca starea lor de sănătate să se deterioreze.

„Cauzele exacte pentru care balenele eșuează nu sunt întotdeauna clare, dar documentația arată că acestea au eșuat în masă de secole pe coastele lumii”, a afirmat Dr. Angus Henderson de la Institutul de Studii Marine și Antarctice, Universitatea din Tasmania.

„Există multiple cauze naturale, cum ar fi îmbolnăvirea, rătăcirea sau dezorientarea animalelor din fruntea grupului, plus alți factori, cum ar fi anomaliile meteorologice și magnetice... Aceasta este a treia eșuare în masă în ultimii cinci ani pe coasta de vest a Tasmaniei, dar rămâne neclar dacă acest fenomen urmează un tipar cu o cauză evidentă”, a adăugat expertul.

Recomandari
Show Cookie Preferences