VIDEO Emmanuel Macron comentează anularea alegerilor prezidențiale din România: „Decizia nu m-a surprins” / Ce reacție are la criticile lui JD Vance

VIDEO Emmanuel Macron comentează anularea alegerilor prezidențiale din România: „Decizia nu m-a surprins” / Ce reacție are la criticile lui JD Vance
Președintele francez Emmanuel Macron și soția sa, Brigitte Macron, îl întâmpină pe vicepreședintele american J.D. Vance și soția lui, Usha Vance, la Palatul Elysee, Paris, Franta, 11 februarie 2025. FOTO: Alexis Sciard / Zuma Press / Profimedia

Emmanuel Macron, președintele Franței, a discutat miercuri seară, printr-un live pe platformele sale sociale, despre alegerile prezidențiale din România din noiembrie anului trecut. Macron a numit anularea acestora o decizie „inedită și foarte gravă”, dar a menționat că nu a fost surprins de aceasta. „Este dur să vedem că instanța supremă a constatat influența Rusiei asupra acestor alegeri”, a afirmat liderul francez, subliniind că anularea scrutinului a dus la apariția unui „fals discurs” referitor la libertatea de exprimare, în contextul criticilor recente aduse României de vicepreședintele american JD Vance.

„Decizia este inedită și extrem de gravă, bulversând România. Curtea Constituțională a României a luat această hotărâre, ceea ce este inedit în Uniunea Europeană. Este consternant că instanța supremă (CCR) a descoperit manipularea voturilor de către Rusia, care a utilizat intermediari și conturi false pentru a afecta desfășurarea alegerilor. Prin rețelele sociale, au influențat chiar și voturile, afectând corectitudinea scrutinului”, a explicat liderul de la Palatul Élysée.

„Astfel, votul a fost nesincer și anularea primului tur reprezintă o premieră care subliniază ce am menționat anterior. Credeam că democrația noastră este robustă, dar în era imaginilor și informațiilor din mediul online, putem deveni ușor victimele propagandei. Cei care controlează aceste instrumente dispun de un avantaj considerabil. Este esențial să oferim răspunsuri la aceste provocări”, a adăugat președintele francez.

„Un discurs fals”

„Trebuie să ne păstrăm vigilenți, deoarece un discurs fals s-a infiltrat, și anume acela al protejării libertății de exprimare. L-am auzit pe vicepreședintele Vance (JD Vance), cu care am purtat o discuție constructivă la Paris. Acesta a fost surprins de decizia Curții, dar pe mine nu m-a surprins. Nu doresc să comentez hotărârile unei instanțe supreme (CCR, n.r.)”, a mai spus Emmanuel Macron.

„A ceea ce mă surprinde este influența considerabilă a Rusiei asupra sincerității alegerilor din România”, a subliniat liderul francez.

Macron a continuat să adauge observații despre alegerile din România:

  • „Trebuie să fim prudenți, deoarece libertatea de exprimare nu înseamnă a putea spune orice, indiferent de conținut. De exemplu, nu este acceptabil să folosim rețelele sociale pentru a promova discursuri antisemite sau rasiste, ori să manipulăm la nivel de masă informația. Acest lucru nu reprezintă libertatea de exprimare.
  • Dacă dorim o democrație puternică, de la bază, trebuie să facem față propagandei finanțate care ne manipulează alegerile, dar, de asemenea, să fim transparenți cu privire la algoritmii utilizați, acesta fiind elementul esențial.”

JD Vance critică anularea scrutinului prezidențial de două ori

Vicepreședintele american JD Vance a criticat România în cadrul unui discurs la Conferința de Securitate de la München, pe 14 februarie. El a afirmat că țara a „anulat direct rezultatele alegerilor prezidențiale pe baza unor suspiciuni slabe din partea unei agenții de informații și a presiunii considerabile din partea vecinilor europeni”.

„De ani de zile, susținem că orice acțiune întreprinsă este în numele valorilor democratice comune, de la strategia noastră în Ucraina la reglementările privind cenzura digitală, fiind văzută ca o apărare a democrației. Dar, când observăm instanțe europene care anulează alegeri și oficiali de rang înalt care amenință cu anularea altora, ar trebui să ne întrebăm dacă menținem standarde suficiente”, a declarat vicepreședintele Vance.

Intervenția de la München a marcat o schimbare a perspectivei guvernului american asupra situației din România, având în vedere că fostul secretar de stat al SUA, Antony Blinken, menționase la un summit OSCE pe 5 decembrie, existența unui „efort rusesc – extins și bine finanțat – de a influența recentele alegeri prezidențiale”.

Pe 20 februarie, Vance a reiterat criticile la adresa autorităților române pentru anularea alegerilor prezidențiale, într-un discurs destinat conservatorilor americani, subliniind că, din perspectiva administrației Trump, nu pot exista „valori comune” cu Washingtonul dacă cineva anulează alegeri doar pentru că nu îi convine rezultatul.”

„Cred că, știu că președintele Trump susține acest lucru, prietenia se bazează pe valori comune. Nu există valori comune dacă închizi oameni la închisoare pentru opinii sau dacă anulezi alegeri pentru că nu agreezi rezultatul. Acest lucru s-a întâmplat în România. Nu putem avea valori comune dacă ne temem atât de mult de propriul popor încât încercăm să-l reducim la tăcere”, a declarat oficialul american.

Tot joi, Elon Musk a reacționat pe X cu privire la anularea alegerilor prezidențiale din România, criticând președintele Curții Constituționale, Marian Enache.

„Acest tip este un tiran, nu un judecător”, a comentat Musk pe X. Miliardarul CEO de la Tesla și SpaceX a redistribuit un mesaj despre Marian Enache postat de Mario Nawfal, un susținător al mișcării MAGA.

Curtea Constituțională a României a anulat scrutinul prezidențial pe 6 decembrie, citând rapoartele serviciilor de informații prezentate în Consiliul Suprem de Apărare. Judecătorii au concluzionat că procesul electoral „a fost compromis pe parcursul desfășurării sale”, specificând că a existat necesitatea excluderii intervențiilor din partea unor entități, fie ele statale sau non-statale. Într-o conferință de presă pe 18 decembrie, fostul președinte Klaus Iohannis a afirmat clar că actorul statal implicat în problemele electorale românești a fost Rusia.

Președintele CCR, Marian Enache, a discutat miercuri despre anularea alegerilor, o premieră istorică, după decizia din 6 decembrie luată de judecători. Într-un interviu pentru juridice.ro, Enache a explicat că hotărârea a fost bazată exclusiv pe documentele desecretizate de CSAT, care au demonstrat „interferențe în desfășurarea procesului electoral”, subliniind că aceasta a fost o „decizie de apărare a statului român și a democrației constituționale”.

Recomandari
Show Cookie Preferences