Tensiuni la ONU și G7: Statele Unite transmit un mesaj clar despre politica față de Rusia

Tensiuni la ONU și G7: Statele Unite transmit un mesaj clar despre politica față de Rusia
Donald Trump Foto: CHIP SOMODEVILLA / Getty images / Profimedia

Statele Unite nu sprijină un proiect de rezoluție ONU ce celebrează trei ani de la începutul invaziei ruse în Ucraina, un document care susține integritatea teritorială a Ucrainei și condamnă acțiunile agresive ale Rusiei, au declarat joi surse diplomatice pentru Reuters.

Proiectul de rezoluție al Adunării generale ONU, revizuit de Reuters, condamnă agresiunea Rusiei și reafirmă angajamentul față de „suveranitatea, independența, unitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în limitele frontierelor sale recunoscute internațional”.

„În anii anteriori, Statele Unite au susținut constant aceste rezoluții în favoarea unei păci justificate în Ucraina”, a declarat o sursă, care a cerut anonimatul având în vedere delicatețea subiectului.

O primă sursă diplomatică a informat Reuters că rezoluția este susținută de peste 50 de țări. Momentan, nu este clar care este termenul limită pentru oferirea sprijinului pentru rezoluție, iar Washingtonul ar putea reconsidera această decizie.

Votul la ONU se poate desfășura și fără susținerea Statelor Unite, însă este mai puțin probabil să aibă parte de o susținere extinsă în Adunarea Generală.

O a doua sursă diplomatică, care a solicitat, de asemenea, anonimat, a spus: „În momentul de față, situația este că Statele Unite nu vor semna”. Aceeași sursă a menționat că se fac eforturi pentru a obține sprijinul altor state, inclusiv din Sudul global.

SUA se opun clasificării Rusiei ca agresor

Statele Unite se opun încercărilor de a declara Rusia drept agresor în cadrul unei declarații a Grupului celor Șapte (G7), care marchează trei ani de la invazia extinsă a Ucrainei de către Moscova, a raportat joi Financial Times.

Din 2022, G7 a publicat anual o declarație de sprijin pentru Ucraina pe 24 februarie, ziua în care președintele rus Vladimir Putin a dat ordinul pentru invazia pe scară largă.

„Americanii blochează această formulare, dar continuăm să lucrăm la acest subiect și suntem optimiști că vom ajunge la un consens”, a spus un oficial pentru Financial Times.

Refuzul Washingtonului de a folosi termenul „agresor” reflectă o schimbare semnificativă în politica americană, care a început să se refere din ce în ce mai mult la conflict ca fiind „conflictul din Ucraina”, conform celor două surse ale Financial Times.

Recomandari
Show Cookie Preferences