Judecătorul Constantin Epure, cunoscut pentru achitarea torționarilor disidentului Gheorghe Ursu, și-a încheiat cariera prin pensionare

Judecătorul Constantin Epure, cunoscut pentru achitarea torționarilor disidentului Gheorghe Ursu, și-a încheiat cariera prin pensionare
Inalta Curte de Casatie si Justitie, Foto: ICCJ

Decretul semnat de președintele interimar Ilie Bolojan vineri a oficializat pensionarea judecătorului Constantin Epure de la Înalta Curte de Casație și Justiție. Printre hotărârile semnificative pronunțate de magistrat în ultimii ani se numără achitarea torționarilor lui Gheorghe Ursu, precum și condamnarea lui Liviu Dragnea în cazul angajărilor fictive și a Elenei Udrea în procesul Gala Bute.

În iulie 2023, completul de judecători de la Înalta Curte a decis să-i achite pe foștii ofițeri de securitate Marin Pârvulescu și Vasile Hodiș, acuzați de torturarea disidentului Gheorghe Ursu, care a decedat la Jilava pe 17 noiembrie 1985.

Completul care a dat această decizie a fost format din judecătorii Valerica Voica, Constantin Epure și Alin Sorin Nicolescu.

Motivația celor trei judecători a subliniat că victima „nu a fost un opozant al regimului comunist și nu a avut relații de adversitate cu organele de securitate ale statului, atât timp cât opiniile sale nu au fost făcute publice și nu au avut un impact semnificativ asupra realității externe.”

În urma reacțiilor negative din partea opiniei publice, Înalta Curte a precizat că judecătorii au obligația de a se pronunța conform legii și bazându-se pe faptele stabilite pe baza probelor din proces.

Parchetul General a solicitat redeschiderea dosarului, iar această solicitare se află actualmente în analiza Curții de Apel București.

Returul dosarului Mineriada la procurori

În mai 2019, judecătorul Constantin Epure a hotărât să retrimită dosarul Mineriadei din perioada 13-15 iunie 1990 la Parchetul Militar, după ce a anulat o mare parte din probe, conform informațiilor disponibile.

Dosarul a fost încheiat de Secția Parchetelor Militare în 2017, fiind inițiată acțiunea penală împotriva a 14 persoane, inclusiv Ion Iliescu, Petre Roman și Virgil Măgureanu.

Retrimiterea dosarului pentru refacerea anchetei a generat nemulțumiri în rândul părților civile prezente la proces, care au acuzat „injustiția”. Unul dintre cei afectați, Marin Stoica, a exprimat frustrările sale legate de procesul legal.

Decizia de a retrimite dosarul nu a fost definitivă și a fost contestată atât de Parchetul General, cât și de mai multe victime și familie ale acestora. În decembrie 2020, cererile de contestare au fost respinse de instanța supremă, iar cazul continuă să fie investigat.

De asemenea, Constantin Epure a fost parte din completul care a stabilit aplicarea prescripției în dosarele penale, ca urmare a unei decizii a Curții Constituționale, la sfârșitul anului 2022.

Condamnările lui Liviu Dragnea și Elena Udrea

Constantin Epure a fost membru al completului de judecători care, în iulie 2018, a decis condamnarea lui Liviu Dragnea la trei ani și jumătate de închisoare în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman, sentința fiind confirmată ulterior de un complet mai mare.

Judecătorul a fost inclus și în completul care a condamnat-o pe Elena Udrea în cazul Gala Bute, dar și în cel care l-a achitat pe Călin Popescu Tăriceanu în legătură cu acuzația de mărturie mincinoasă.

Conform ultimei sale declarații de avere din iunie 2024, Constantin Epure deține o locuință și un teren în județul Bacău, precum și un automobil Volvo. Venitul său anual ca judecător este de 319.967 de lei, iar el a raportat sume considerabile ca restanțe salariale.

Alte pensionări în sistemul judiciar

De asemenea, președintele interimar Ilie Bolojan a semnat vineri și decretele de pensionare pentru alți trei judecători, respectiv Purigiu Florin de la Curtea de Apel București, Enescu Mihaela-Luminița de la Curtea de Apel Ploiești și Frunză Aurelia de la Judecătoria Râmnicu Vâlcea.

Recomandari
Show Cookie Preferences