Suedia respinge acțiunea legală a Gretei Thunberg privind schimbările climatice

Curtea Supremă a Suediei a hotărât miercuri că Greta Thunberg, împreună cu alți activiști, nu pot continua un proces colectiv care solicita statului măsuri mai ferme în combaterea schimbărilor climatice, conform Reuters.
În anul 2022, activiștii au inițiat o acțiune în justiție, susținând că Suedia încalcă Convenția Europeană a Drepturilor Omului prin lipsa de măsuri eficiente pentru reducerea impactului schimbărilor climatice, caz care a fost apoi analizat pe baza procedurilor legale.
Ce aproximativ 300 de reclamanți, denumiți „Aurora”, au solicitat instanței să forțeze Suedia să limiteze creșterea temperaturii globale la 1,5 grade Celsius.
Judecătorul Curții Supreme de la Stockholm, Jonas Malmberg, a declarat pentru Reuters: „O instanță nu poate decide ca parlamentul sau guvernul să implementeze o anumită măsură fără ca autoritățile democratice să ajungă la o concluzie independentă pe aceste probleme.”
Totuși, instanța a subliniat că există posibilitatea ca o acțiune similară, dar formulată diferit, să poată fi evaluată în Suedia, având în vedere că Curtea Europeană de Justiție a menționat că grupurile care respectă anumite condiții ar putea avea dreptul de a declanșa astfel de procese.
„Curtea Supremă evidențiază în decizia sa că un astfel de proces ar putea viza doar dacă au fost încălcate drepturile unor persoane conform convenției, fără a se referi la măsurile specifice pe care statul este obligat să le implementeze”, conform unui comunicat.
Activistii conduși de Greta Thunberg rămân determinați în lupta lor
Grupul „Aurora” a declarat că va analiza opțiunile legale disponibile.
„Vom continua eforturile noastre pentru a preveni colapsuri globale și pentru a determina Suedia să își respecte obligațiile legale de a proteja drepturile omului și de a nu agrava criza climatică”, a declarat pentru Reuters Ida Edling, coordonatorul juridic și științific al grupului „Aurora”.
Anul trecut, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a stabilit că guvernul elvețian a încălcat drepturile unei organizații de femei vârstnice prin neimplementarea de măsuri adecvate pentru a aborda schimbările climatice.
Totuși, a respins alte două cazuri, inclusiv unul în care șase tineri din Portugalia au acuzat 32 de state europene de insuficiență în prevenirea schimbărilor climatice devastatoare.
Curtea a specificat că acești reclamanți trebuiau să obțină mai întâi o decizie de la instanțele din Portugalia.