Paul al României, vizat de un mandat european de arestare, a fost lăsat în libertate de Curtea de Apel din Paris

Paul al României, vizat de un mandat european de arestare, a fost lăsat în libertate de Curtea de Apel din Paris
Prințul Paul, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Paul-Philippe al României, urmărit printr-un recent mandat de arestare european emis de autoritățile de la București, care solicită extrădarea sa pentru a executa o condamnare, a fost eliberat miercuri de Curtea de Apel din Paris, conform raportului AFP.

În vârstă de 76 de ani, Paul Philippe al României a fost reținut inițial la domiciliul său din Paris și apoi încarcerat pe 7 aprilie, în urma unui nou mandat de arestare european emis pe 30 ianuarie de autoritățile române.

Decizia Camerei de extrădări a Curții de Apel din Paris a fost de a-l elibera și de a-l plasa sub control judiciar, interzicându-i să părăsească teritoriul francez.

Avocatul său, Miriame Laichi, a comentat decizia subliniind că Franța, ca și alte jurisdicții europene, nu va deveni un instrument al unei persecuții judiciare și politice din partea statului român, având ca scop împiedicarea sa de a-și exercita drepturile la succesiunea regală.

În 2020, Înalta Curte de Casație și Justiție din România l-a condamnat pe Paul al României la o pedeapsă de trei ani și patru luni de închisoare cu executare, în cadrul unui caz privind retrocedarea ilegală a Fermei regale de la Băneasa, acuzându-l de trafic de influență și complicitate.

Se susține că acesta ar fi colaborat cu o grupare de escroci între 2006 și 2013 pentru a recupera proprietăți pe care le revendica ca moștenitor al familiei regale, prejudiciul estimat pentru stat fiind de aproximativ 145 de milioane de euro.

O audiere pentru a analiza acest nou mandat de arestare este programată pentru 14 mai, la Camera de extrădări.

„Este incredibil că au refăcut un mandat de arestare când știu că sunt nevinovat”, a declarat Paul al României în cadrul audierii, conform declarat de agenția France Presse.

Un prim mandat european de arestare a fost emis pe 18 decembrie 2020, după condamnarea sa în apel.

Însă în noiembrie 2023, Camera de extrădări a refuzat să-l predea Bucureștiului, invocând un risc real de încălcare a Cartei drepturilor fundamentale ale Uniunii Europene.

Recent, în Malta, justiția a refuzat să-l extrădeze pe Paul al României către autoritățile române, informează agenția de știri franceză.

Carol Mircea Grigore, tatăl prințului, a fost unul dintre fiii lui Carol al II-lea, fost rege al României între 1930 și 1940.

După 1947, familia regală a fost expulzată din România de către regimul comunist, iar proprietățile acesteia au fost confiscate. Dispute legate de bunurile moștenite din această succesiune continuă.

Recomandari
Show Cookie Preferences