Populația globală ar putea fi cu miliarde mai mare, sugerează un studiu publicat în revista Nature

Un nou studiu sugerează că numărul total al locuitorilor Pământului ar putea fi cu câteva miliarde mai mare decât estimările actuale, evidențiind posibile subestimări semnificative ale populației rurale la nivel mondial.
În prezent, estimarea ONU situează populația globală la aproximativ 8,2 miliarde de persoane, cu proiecții ce indică un maxim de peste 10 miliarde până la mijlocul anilor 2080.
Cercetarea publicată recent în revista Nature Communications a arătat că erorile de numărare pentru populațiile rurale ar putea varia între 53% și 84% în intervalul 1975 - 2010.
„Acest aspect este uimitor, având în vedere că multe studii s-au bazat pe aceste seturi de date fără a contesta veridicitatea lor în zonele rurale”, afirmă cercetătorii în lucrarea lor.
Aceștia subliniază că lipsa unor date de referință adecvate a stagnat eforturile de evaluare corectă a acurateței statisticilor globale privind populația.
Cercetătorii avertizează cu privire la „limitările fundamentale” inerente recensămintelor naționale, în special în ceea ce privește estimarea populației rurale.
Cercetătorii au analizat datele oficiale de populație în raport cu informațiile despre strămutări
„Accesul la comunități din zone izolate sau afectate de conflicte este adesea îngreunat, iar recenzorii se confruntă cu bariere lingvistice și neacceptare din partea populației”, menționează cercetătorii în studiu.
De exemplu, recensământul realizat de Paraguay în 2012 „ar fi putut omite un sfert din populație”.
„Pentru prima dată, cercetarea noastră indică faptul că o parte semnificativă a populației rurale ar putea fi absentă din seturile globale de date”, a declarat Josias Láng-Ritter, coautor al studiului de la Universitatea Aalto din Finlanda.
Cercetătorii au analizat cinci seturi de date globale privind populația utilizate frecvent în estimările numărului total de locuitori. Ulterior, aceștia le-au comparat cu datele despre strămutări provenind din peste 300 de inițiative de construcție a barajelor în 35 de țări.
Conform oamenilor de știință, datele despre strămutări constituie o sursă independentă și mai de încredere pentru a compara migrarea populației între zonele rurale și cele urbane, deoarece companiile care construiesc hidrocentrale plătesc despăgubiri și păstrează o evidență detaliată.
Studii recente sugerează că numărul locuitorilor din mediul rural este considerabil mai mare decât estimările actuale
Cercetătorii s-au concentrat asupra seturilor de date din intervalul 1975 - 2010, având în vedere că acestea au fost considerate cele mai precise, deși multe dintre proiectele de cercetare sunt încă în derulare.
Conform concluziilor prezentate de ei, datele din 2010 au avut cel mai mic grad de eroare, însă chiar și aceste cifre excludeau între o treime și trei sferturi din populația rurală, în funcție de regiune.
„Deși cercetarea noastră sugerează o îmbunătățire marginală a preciziei în ultimele decenii, tendința este clară: statisticile globale despre populație neglijează o parte semnificativă a locuitorilor din zonele rurale”, a afirmat Dr. Láng-Ritter.
Studiul nu propune o nouă estimare globală a populației, dar susține că, chiar și în cele mai precise seturi de date, populația rurală este „subestimată cu 50% comparativ cu cifrele raportate anterior”.
FOTO: DreamsTime / Samrat35.