Povestiri Neobișnuite: Planurile rușilor de a construi un baraj colosal în Oceanul Pacific
La începutul secolului XX, lumea a fost martoră unei efervescențe științifice fără precedent, cu descoperiri în domenii precum genetica. Printre primele școli de genetică avansată s-a aflat cea din Rusia, iar în est, teoria evoluției lui Darwin avea un impact semnificativ. De altfel, 1907 a marcat inaugurarea primului muzeu din lume dedicat lui Charles Darwin, la Moscova.
Ulterior, implementarea comunismului a generat un paradox: în timp ce știința beneficia de o finanțare fără precedent, mulți cercetători de marcă din URSS erau expuși riscurilor de denunțuri și persecutii, chiar dacă aveau realizări deosebite, sfârșind în fața plutonului de execuție sau în lagărele din Siberia.
O nouă elită științifică a început să preia frâiele, incluzând atât cercetători de renume, cât și alții mai puțin cunoscuți. Au fost inițiate proiecte ambițioase, cu scopuri variate, unele cu un impact pozitiv, altele mai puțin reușite. Oricum, ideile grandioase erau apreciate, iar comuniștii erau foarte interesați de aceste realizări. Conceptul de a înfrunta natura în moduri inovatoare și de a transforma lumea într-un loc mai bun era foarte popular.
Pe această fundal, au apărut idei surprinzătoare, dintre care astăzi ne vom concentra pe una specifică. În 1957, cercetătorul rus Petr Mihailovici Borisov a propus un plan radical: transformarea regiunilor arctice, Siberia, nordul Canadei și Alaska în adevărate grâne ale planetei. În plus, el a susținut că topirea calotei glaciare de la Polul Nord ar deschide o rută maritimă cu implicații economice majore. Deși sună promițător, această idee avea propriile sale provocări.
Pentru a susține această viziune, Borisov a publicat o serie de articole științifice și chiar o carte, în care detalia diversele aspecte ale planului său grandios. Despre povestea acestui proiect, disputele care l-au înconjurat și motivele pentru care nu a fost pus în practică, vă invităm să ascultați un nou episod din sezonul 2 al seriei de podcasturi Povestiri Neobișnuite.
- Ascultă pe Apple Podcast
- Ascultă pe Google Podcasts
- Ascultă pe Everand
Story: Adrian Nicolae | Sound design: Adi Iacob
Muzica: SFX: Epidemic Sound | Imagine generată cu Adobe Firefly