Raport PwC: Angajații din România doresc să adopte AI și să învețe noi competențe datorită creșterii volumului de muncă și schimbărilor rapide din companii

Raport PwC: Angajații din România doresc să adopte AI și să învețe noi competențe datorită creșterii volumului de muncă și schimbărilor rapide din companii
Raport PwC Foto: PwC România

Un studiu recent realizat de PwC, intitulat Workforce Hopes & Fears 2024, evidențiază că angajații din România se adaptează la noile tehnologii din cauza accelerării schimbărilor și a creșterii semnificative a volumului de muncă în ultimele 12 luni.

  • Peste 70% dintre respondenți consideră că GenAI va genera oportunități pentru învățarea de abilități noi, stimulând creativitatea și îmbunătățind calitatea muncii, iar 40% se așteaptă să beneficieze de majorări salariale datorate acestei tehnologii.
  • Aproape jumătate dintre angajați (50%) susțin că volumul de muncă s-a mărit semnificativ, iar 45% au fost nevoiți să învețe noi tehnologii datorită transformărilor rapide din mediul de lucru.
  • 46% afirmă că oportunitățile de învățare a competențelor sunt esențiale pentru decizia de a schimba locul de muncă.
  • În ceea ce privește situația financiară, 32% menționează că le rămân bani în plus la sfârșitul lunii, comparativ cu 26% în 2023, însă 55% se simt stresați financiar, în scădere față de 57% anul trecut.
  • 20% dintre respondenți intenționează să își schimbe angajatorul în următoarele 12 luni, cu două puncte procentuale mai mult decât în 2023.

Ca factori care vor influența în continuare piața muncii, angajații români indică schimbările preferințelor clienților și reglementările guvernamentale, acestea fiind urmate de apariția tehnologiilor noi, cum ar fi IA și robotică, conform a aproape 40% dintre respondenți. La nivel global, schimbările tehnologice sunt considerate principalele aspecte, menționate de 46% din respondenți.

„Angajații simt din ce în ce mai multe presiuni din cauza transformărilor cu care se confruntă companiile și a necesității de a se adapta la noi tehnologii și reglementări. Totuși, ceea ce ne bucură este optimismul manifestat, majoritatea fiind gata să se adapteze și să învețe noi competențe, precum utilizarea GenAI. În această direcție, angajatorii trebuie să investească în talentul angajaților și în dezvoltarea tehnologiilor pentru a reduce aceste presiuni,” a declarat Dinu Bumbăcea, Country Managing Partner PwC România.

Un procent de 87% dintre respondenți se declară pregătiți să se adapteze la noile moduri de lucru și recunosc potențialul GenAI în creșterea eficienței. Totuși, peste o treime manifestă neliniște în privința siguranței locului de muncă. Astfel, 53% se simt încrezători în privința stabilității muncii, în timp ce 36% sunt îngrijorați din cauza schimbărilor recente.

„GenAI are potențialul de a revoluționa modelele de afaceri și de a transforma industrii. Companiile trebuie să analizeze cu atenție riscurile, acționând rapid pentru a valorifica oportunitățile, însă succesul depinde de implicarea angajaților. Promovarea transparenței și încrederii în strategia de implementare a GenAI este esențială pentru a încuraja angajații să inoveze cu această tehnologie,” explică Daniel Anghel, Partener și Leader Tax, Legal & People PwC România.

Pe lângă provocările recente, angajații se confruntă cu alte îngrijorări. Deși mai mulți dintre ei se bucură de o siguranță financiară sporita, se simt stresați din cauza banilor, având dificultăți în a economisi sau a se bucura de vacanțe.

Adopția AI pentru reducerea stresului la locul de muncă

O treime dintre angajați și circa 40% dintre CEO-uri (potrivit PwC CEO Survey) consideră că timpul consacrat activităților administrative este irosit și agreează că GenAI ar putea eficientiza aceste procese.

Implementarea GenAI în mediul de lucru nu a prins încă avânt. Deși 51% dintre lucrători afirmă că au utilizat GenAI cel puțin o dată în ultimele 12 luni, doar 5% o folosesc zilnic și 13% săptămânal.

În acest context, doar 27% dintre respondenții români cred că GenAI le va schimba profund profesia în următorii cinci ani, comparativ cu 40% la nivel global.

Competențele, o monedă de schimb valoroasă

Îmbunătățirea competențelor este considerată crucială de către angajați, care văd acest aspect ca un factor de diferențiere al angajatorului. Aproape 60% dintre respondenți cred că angajatorul le oferă oportunități suficiente pentru a învăța abilități utile pentru carieră, iar 46% menționează acest aspect ca motiv de a rămâne sau a părăsi actualul loc de muncă.

„Inovația tehnologică a schimbat întotdeauna realitatea pieței muncii, aducând noi oportunități. Deși inteligența artificială se adaptează rapid și poate realiza sarcini complexe, nu va duce neapărat la o diminuare a locurilor de muncă. Totuși, este esențial să ne ajustăm la noile condiții. Studiul „Hopes & Fears Survey 2024” subliniază importanța unei abordări proactive în învățarea continuă atât din partea angajatorilor, cât și a angajaților, flexibilitatea și deschiderea la schimbare fiind esențiale într-un peisaj profesional pe cale de transformare, influențat de inteligența artificială și contexte politico-economice volatile,” adaugă Oana Munteanu, Director People & Organisation PwC România.

Satisfacția la locul de muncă a crescut, salariul rămânând un criteriu de bază

Principala motivație pentru angajați rămâne un salariu corect, care reflectă performanța. Dintre cei 86% care consideră că remunerarea corectă este extrem de importantă, 72% afirmă că actualul loc de muncă le oferă un salariu satisfăcător.

De asemenea, angajații valorizează un mediu de lucru colaborativ și flexibil. Satisfacția profesională a urcat de la 53% în 2023 la 59% în acest an, deși 20% dintre angajați vor să își schimbe angajatorul, în creștere față de 18% anul trecut.

Despre sondaj

Studiul Global Workforce Hopes and Fears Survey 2024 realizat de PwC se bazează pe un sondaj efectuat pe un eșantion de peste 56.000 de angajați din 50 de țări și regiuni, dintre care peste 500 sunt din România.

Despre PwC

Misiunea PwC este de a construi încredere în societate și de a aborda problemele importante cu care ne confruntăm. Firmelor din rețeaua PwC le revine sarcina de a ajuta indivizii și organizațiile să realizeze valoarea adăugată de care au nevoie. Suntem prezenți în 151 de țări cu peste 364.000 de profesioniști care oferă servicii de calitate în domeniul auditului, consultanței fiscale și consultanței pentru afaceri. Detalii suplimentare sunt disponibile pe site-ul nostru, www.pwc.ro.

Puțini știu că PwC se referă la rețeaua globală de firme PwC și/sau la una dintre firmele membre, fiecare având statut de entitate juridică.

Articol publicat cu sprijinul PwC România.

Recomandari
Show Cookie Preferences