Raport PwC: Creșterea industriei de media și divertisment din România va atinge 2,5% în 2024, ajungând la 4,43 miliarde euro

Se estimează că industria de media și divertisment din România va avea o creștere de 2,5% în acest an comparativ cu 2023, ajungând la o valoare de 4,43 miliarde euro, majoritatea segmentelor urmând să înregistreze creșteri, conform celei de-a 25-a ediții a raportului PwC Global Entertainment & Media Outlook 2024-2028 (GEMO).
România va avea în acest an cea mai modestă rată de creștere a industriei de media și divertisment dintre țările din Europa Centrală și de Est incluse în raport. Spre comparare, Polonia și Cehia se preconizează să aibă o avansare de 4,9%, iar Ungaria de aproximativ 3,9%. Se preconizează că rata de creștere va rămâne scăzută până în 2028, situându-se între 2,5% și 1,3%.
„După creșteri semnificative în anumite segmente înainte de pandemie, precum serviciile de streaming și publicitatea online, observăm o temperare a ratelor de creștere în perioada 2024-2028. Publicitatea, în special online, va rămâne un sector dinamic și va deveni esențial în modelele de afaceri ale companiilor din industrie, inclusiv pentru cele care anterior nu au explorat această sursă de venituri. Actorii din sector vor trebui să devină mai competenți în publicitatea online și mai eficienți în generarea de valoare. În același timp, inteligența artificială generativă va câștiga teren, creând noi oportunități de dezvoltare,” a declarat Florin Deaconescu, Partener și Liderul echipei PwC care se ocupă de sectorul Tehnologie, Media și Telecom.
Analiza pe segmente ale pieței
Pentru anul acesta au fost evaluate 10 segmente în raportul pentru România, iar cele mai mari creșteri sunt estimate pentru publicitatea online, de 13% și pentru serviciile de streaming Over-the-top (OTT), cum sunt Netflix și Disney+, de 12%. La polul opus, ziarele și revistele tipărite se vor menține la același nivel.
Industria cinematografică se estimează că va crește cu 6% în acest an, atingând 60 milioane euro, ușor sub rata de 7% din 2023. Anul precedent a fost favorabil pentru producțiile locale, inclusiv Miami Bici 2, care a depășit blockbuster-uri internaționale.
Piața serviciilor de streaming – OTT din România continuă pe o traiectorie ascendentă, cu o estimare de creștere de 12% în 2024, ceea ce va aduce valoarea până la 206 milioane euro. Cu toate acestea, România rămâne cea mai mică piață OTT din Europa Centrală și de Est. Se estimează că până în 2028, segmentul va căpăta venituri totale de 272 milioane euro. Aproape toată piața se îndreaptă către platformele video de streaming, iar operatorii de televiziune pe bază de abonament investesc și ei în platforme proprii.
Previziunile indică faptul că serviciile de internet fixe și mobile din România vor avea cea mai scăzută rată de creștere a veniturilor din servicii în Europa Centrală și de Est, doar 0,6% în perioada 2024-2028. În 2024, se așteaptă o creștere de 1% față de 2023, la 2,4 miliarde euro, iar până în 2028, 5G va reprezenta 73,7% din conexiunile mobile.
Publicitatea online se preconizează că va crește cu peste 13% în acest an, ajungând la 322 milioane euro, iar acest segment va continua să crească cu o rată medie de 9% până în 2028. Cea mai rapidă expansiune este a publicității video online, estimată la o creștere medie de 13% în perioada previzionată. Căutările plătite și anunțurile clasificate vor crește cu 11,8%, respectiv 11,6%, iar alte tipuri de afișare vor urca cu 9,3%. Google și Meta domină piața românească de publicitate online.
Televiziunea, incluzând publicitatea și abonamentele, va avea o creștere de 2% în acest an, atingând 876 milioane euro, cu prognoze de creștere semnificativă a veniturilor din abonamente și publicitate până în 2028, când piața va depăși 900 milioane euro.
Vânzările de ziare, reviste tipărite și cărți se așteaptă să rămână constante în acest an și în următorii cinci ani, la 158 milioane euro. Vânzările de cărți se preconizează că vor rămâne la 107 milioane euro în intervalul 2024-2028, iar piața digitală ar putea susține o creștere moderată.
Segmentul radio, muzică și podcasturi va continua să crească, preconizându-se un avans de 2,8% în 2024, ducându-se la 36 milioane euro, cu estimări de creștere spre 39 milioane euro în 2028.
Sectorul media Business to Business (informații economice și reviste de specialitate) este estimat la 169 milioane euro în acest an, cu o creștere de 7% față de 2023. Perspectivele sunt optimiste pentru următorii ani, cu o creștere medie anuală estimată la 3% până în 2028.
Publicitatea outdoor va continua să progreseze, cu o estimare de creștere de 6,6% în 2024, ajungând la 43 milioane de euro, iar până în 2028, se preconizează o rată medie de creștere de 3,6%, ducându-se la 49 milioane euro.
Veniturile din jocuri video și e-sports din România se estimează să atingă 238 milioane euro în 2024, cu o creștere de 6% față de anul anterior, și se preconizează că vor ajunge la 311 milioane euro până în 2028. Piața jocurilor video este predominant concentrată pe jocurile de societate și ocazionale.
Despre raportul Global Entertainment & Media Outlook
Raportul analizează 11 segmente ale industriei de media și divertisment din 53 de teritorii, facilitând compararea datelor privind consumatorii și cheltuielile de publicitate. Segmentale acoperite sunt: cinema, servicii de internet, publicitate online, muzică, radio și podcasturi, ziare, reviste și cărți, publicitate outdoor (OOH), servicii de streaming – OTT, televiziune tradițională, jocuri video și esports, realitate virtuală (VR) și realitate augmentată (AR).
Articol realizat cu sprijinul PwC România.