Raport PwC: Peste 66% dintre afacerile de familie din Europa Centrală și de Est sunt conduse de fondatori, iar 40% nu dispun de un plan de succesiune

Raport PwC: Peste 66% dintre afacerile de familie din Europa Centrală și de Est sunt conduse de fondatori, iar 40% nu dispun de un plan de succesiune
Mihai Anița, Ionuț Simion, George Ureche, Foto: PwC România

Conform celui mai recent raport PwC CEE NextGen, realizat pe un eșantion de 180 de antreprenori din regiune, peste 40% dintre afacerile de familie din Europa Centrală și de Est nu au un plan de succesiune, deși mai bine de două treimi (64%) dintre acestea sunt încă gestionate de fondatori. Numai 36% dintre afacerile de familie au avansat către generațiile următoare. Spre comparație, la nivel global, 32% dintre afacerile de familie sunt conduse de inițiatorii lor, în timp ce 68% au trecut la generații ulterioare.

”Ecosistemul antreprenorial din România este relativ tânăr, având o vechime de aproximativ 35 de ani, ceea ce determină ca majoritatea companiilor să fie încă la prima generație de fondatori. Mulți dintre aceștia, în vârstă de 60 sau 70 de ani, se pregătesc să transeze businessul, iar acest proces nu presupune doar transferul proprietății, ci și crearea unei guvernanțe familiale eficiente, precum și transmiterea valorilor, cunoștințelor și experienței către urmași. Deși aproape 75% dintre fondatori subliniază importanța păstrării afacerii în cadrul familiei, conform sondajului NextGen, mulți nu au adoptat încă măsuri de implementare a unei politici de guvernanță”, a afirmat Mihai Anița, Partener și Leader al serviciilor de Audit PwC România.

Lipsa unor planuri clare de succesiune poate fi atribuită mai multor factori. Majoritatea respondentilor din generația următoare consideră că o provlemă majoră în acest proces este reticența generației actuale de a se retrage. De asemenea, peste 53% dintre aceștia afirmă că discutarea acestui subiect este complexă.

Generația următoare se simte pregătită să preia conducerea

Un procent de 60% dintre respondenți din generația următoare sunt încrezători că știu care sunt pașii necesari pentru a se pregăti corespunzător pentru viitoarea lor rol în cadrul afacerii familiale, doar 11% dintre ei afirmând că se simt nesiguri.

”Sondajul indică posibile probleme de comunicare între generații, ridicând întrebarea dacă fondatorii acestor afaceri împărtășesc încrederea generației următoare că sunt pregătiți să conducă firmelor de familie în viitor. Acest proces de tranziție necesită o pregătire riguroasă, inclusiv stabilirea unui cadru legal și decizional solid, precum și transmiterea valorilor, misiunii și expertizei companiei către generațiile viitoare, mai ales având în vedere că mulți fondatori doresc să mențină afacerea în familie”, a explicat Ionuț Simion, Partener PwC România.

Pregătirea generației noi este un aspect esențial în planificarea succesiunii. Aproximativ 52% dintre respondenții din generația următoare consideră că asumarea rolului de lider sau de membru al consiliului de administrație reprezintă o provocare, în timp ce 40% spun că se simt capabili să ocupe un astfel de post.

”Tinerii antreprenori din Europa Centrală și de Est au, în majoritate, o atitudine pozitivă față de oportunitățile de carieră și de dezvoltare în cadrul afacerii de familie. Trei sferturi (75%) afirmă că au ocazia de a învăța și a se dezvolta profesional în acest mediu, doar 6% nefiind de acord cu această idee. Acest aspect sugerează o generație tânără angajată, dornică de a reuși, dar și incertă și entuziastă în privința propriului viitor profesional și al afacerii de familie”, a adăugat George Ureche, Director PwC România.

Alte concluzii ale raportului:

  • Realizarea unei creșteri a afacerii reprezintă prioritatea principală a generației următoare în următorii doi ani, peste jumătate dintre respondenți considerând creșterea ca fiind cea mai importantă.
  • Tinerii antreprenori doresc să exploreze noi idei, considerând că pot aduce valoare prin modernizarea practicilor de management, internaționalizare, investiții in alte afaceri, diversificarea serviciilor și produselor, precum și separarea acționariatului de management.
  • 36% dintre membri consideră că există o rezistență instituțională la schimbare în cadrul organizației.
  • 51% cunosc existența unui plan de succesiune în afacerea de familie, iar 15% nu au fost implicați în elaborarea acestuia.
  • 75% dintre tinerii antreprenori din ECE manifestă un interes pentru inteligența artificială generațională și majoritatea consideră că au un nivel de cunoștințe ridicat în acest domeniu, deși doar 7% au implementat tehnologia în organizațiile lor, iar aproape 40% nu au făcut nimic în acest sens.

Despre PwC

Misiunea PwC este de a construi încrederea în societate și de a contribui la soluționarea problemelor semnificative. Activăm printr-o rețea de firme prezentă în 151 de țări, având peste 360.000 de profesioniști care oferă servicii de calitate în domeniul consultanței pentru afaceri, audit și consultanță fiscală. Aflați mai multe despre noi vizitând site-ul www.pwc.ro.

PwC se referă la rețeaua de firme PwC și/sau la una dintre firmele membre, fiecare dintre acestea fiind o entitate juridică.

Articol realizat cu suportul PwC România.

Recomandari
Show Cookie Preferences