Raport PwC: Producția materiilor prime esențiale, inclusiv orez, litiu și fier, se confruntă cu reducerea drastică până în 2050 din cauza secetei și caniculei

Potrivit studiului PwC intitulat "Riscurile climatice pentru 9 materii prime cheie", producția a nouă materii prime vitale pentru economie și populație, cum ar fi cerealele (grâu, orez și porumb), mineralele esențiale (cupru, cobalt, litiu) și metalele importante (zinc, fier, aluminiu), este grav amenințată de efectele schimbărilor climatice. Raportul subliniază că, chiar în condițiile unei reduceri a emisiilor de dioxid de carbon, estimările indică o afectație severă asupra a 87% din producția globală de orez, a peste 70% din cobalt și litiu, precum și a aproximativ 60% din bauxită și fier până în 2050.
Analiza a evidențiat două pericole critice asociate schimbărilor climatice – seceta și canicula – care pot provoca daune semnificative activităților miniere și agricole, dacă nu se vor adopta măsuri adecvate. Chiar și în cel mai favorable scenariu, în care emisiile de gaze cu efect de seră sunt reduse, fenomenele meteorologice extreme se vor intensifica. Canicula reprezintă un risc pentru sănătatea muncitorilor, în timp ce seceta poate cauza distrugerea culturilor și afecta extracția mineralelor, un sector extrem de dependent de resursele de apă. Spre exemplu, extragerea unei tone de litiu necesită în jur de două milioane de litri de apă.
"Companiile trebuie să se adapteze pentru a face față unei lumi în care schimbările climatice vor provoca perturbări semnificative în producție și în lanțurile de aprovizionare, inclusiv în ceea ce privește resursele esențiale. De exemplu, România se află printre primii cinci producători de grâu și porumb din Uniunea Europeană. Având în vedere că agricultura depinde de climat, este necesară implementarea unor măsuri atât din partea autorităților, cât și a companiilor pentru a diminua impactul acestor schimbări. Colaborarea între companii, guverne și comunități este esențială pentru crearea unor modele de producție și consum durabile”, a afirmat Dinu Bumbăcea, Country Managing Partner PwC România.
Aprovizionarea globală cu aceste nouă materii prime esențiale este concentrată în câteva țări. Concentrarea este cea mai ridicată în cazul litiului, cobaltului, fierului și bauxitei, unde mai mult de 70% din resursele globale provind din cel mult trei țări pentru fiecare materie primă. De exemplu, peste 50% din producția mondială de cobalt provine din doar cinci mine din Republica Democratică Congo, ceea ce sporește riscurile asociate întreruperilor de aprovizionare.
Unele mine și ferme au început deja să implementeze măsuri pentru a-și desfășura activitatea în condiții de căldură și secetă. De exemplu, din cauza secetelor grave din Chile, anumite companii miniere recurg la utilizarea apei desalinizate provenită din ocean.
Producția resurselor esențiale este amenințată de riscurile de secetă și caniculă
Minerale esențiale
Conform estimărilor, până în 2050, în ciuda unei reduceri drastice a emisiilor de carbon, peste 70% din producția de cobalt și litiu ar putea avea un risc semnificativ, ridicat sau extrem de ridicat de secetă – comparativ cu aproape zero în prezent. De asemenea, în prezent, mai puțin de 10% din producția de cupru este afectată de aceste riscuri, dar în scenariul cu emisii reduse, aceasta ar putea depăși jumătate până în 2050, cu riscuri ce pot atinge peste 70% în cazul emisiilor ridicate. Cobaltul, cuprul și litiul sunt esențiale pentru tehnologiile electronice și soluțiile energetice curate.
Culturi cheie
Cele trei culturi principale (grâu, orez, porumb) se confruntă cu un risc crescând din cauza temperaturilor extreme și a secetei. Aceste culturi furnizează 42% din caloriile consumate la nivel global. Orezul prezintă cel mai mare risc, fiind că peste 75% din producția globală se desfășoară în condiții de risc semnificativ de caniculă. Producătorii trebuie să fie pregătiți să se adapteze la aceste condiții. Se estimează că, între 2023 și 2032, cererea globală pentru aceste cereale va crește cu 11-12%.
Metale vitale
Studiul PwC indică faptul că, până în 2050, peste 60% din producția mondială de bauxită și fier ar putea avea un risc semnificativ de caniculă, chiar și în scenariul de emisii reduse (comparativ cu 30-50% în prezent). Aluminiul (derivat din bauxită), fierul și zincul sunt utilizate pe scară largă în industrii precum prelucrarea, transportul și infrastructura.
*Despre raport
Studiul PwC a evaluat nouă materii prime fundamentale pentru economia globală și riscurile asociate de secetă și caniculă. Riscurile au fost clasificate în funcție de gravitate, inclusiv semnificative, ridicate sau extreme. Clasificarea riscurilor de caniculă se bazează pe măsurarea durerii timpului de expunere la temperaturi peste medie, iar riscurile de secetă sunt evaluate pe baza procentului de timp petrecut în condiții severe de secetă pe parcursul a două decenii. Raportul evaluat a examinat cheia expunerii minelor și fermelor relevante față de stresul provocat de secetă și caniculă, atât în prezent, cât și în perspectivele de 2035 și 2050. Detalii suplimentare și concluziile principale pentru adaptarea la riscurile climatice pot fi găsite pe www.pwc.com.
Despre PwC
Misiunea PwC este de a construi încredere în societate și de a aborda probleme importanteGlobale. Organizațiile din rețeaua PwC ajută oamenii și entitățile să genereze valoare adăugată necesară. Este o rețea globală activă în 151 de țări având peste 360.000 de profesioniști care oferă servicii de înaltă calitate în domeniul auditului, consultanței fiscale și al consultanței pentru afaceri.
Exprimați-ne preocupările importante pentru dumneavoastră și descoperiți mai multe informații despre oferta noastră vizitând site-ul www.pwc.ro.
PwC se referă la rețeaua globală de firme PwC și/sau la firmele membre, fiecare având statut de entitate juridică.
© 2024 PwC. Toate drepturile rezervate.
Articol susținut de PwC România