Regizorul Carl Rinsch, acuzat de fraudarea Netflix cu un serial ce urma să fie filmat parțial în România, este inculpat

Regizorul Carl Rinsch, acuzat de fraudarea Netflix cu un serial ce urma să fie filmat parțial în România, este inculpat
Regizorul Carl Rinsch pe platourile de filmare ale lungmetrajului „47 Ronin”, cel mai cunoscut proiect al său, FOTO: H2F Entertainment-Mid Atlantic / AFP / Profimedia Images

Carl Erik Rinsch, un regizor american, a fost acuzat de procurorii americani de fraudă și spălare de bani, fiind suspectat că a încasat 11 milioane de dolari de la Netflix și a cheltuit banii pe mașini de lux, mobilier de epocă și saltele. Aceste fonduri au fost solicitate pentru realizarea unui serial ce urma să fie parțial filmat în România, conform raportărilor de la Variety și Deadline.

Documentele legale elaborare de procurorii federali afirmă că Rinsch a cerut aceste sume pentru un proiect intitulat White Horse, un serial științifico-fantastic ce nu a fost finalizat. În realitate, el a utilizat banii pentru „investiții extrem de riscante”, rezervări la hoteluri „Four Seasons” și alte cheltuieli extravagante.

Regizorul în vârstă de 47 de ani a fost arestat marți la Los Angeles, conform unei declarații a oficiului Procurorului SUA pentru Districtul de Sud al New York-ului, care l-a trimis în judecată. Carl Rinsch este cunoscut pentru pelicula 47 Ronin din 2013, avându-l în rol principal pe Keanu Reeves, alături de actori japonezi precum Hiroyuki Sanada și Tadanobu Asano, care au apărut recent în noul serial Shogun, reînnoit pentru un al doilea sezon.

Acuzațiile împotriva lui Rinsch au fost publicate inițial într-un articol al The New York Times în noiembrie 2023 și sunt detaliate într-o decizie de arbitraj publicată în august anul trecut. Instanța a dispus ca Rinsch să returneze 11,8 milioane de dolari către Netflix, iar apelul său a fost respins de un judecător din Los Angeles.

Modul în care Rinsch a convins Netflix să investească în serial

Documentele instanței arată că Rinsch a propus inițial serialul, apoi numit Conquest, directorilor Netflix în ianuarie 2018. Cu sprijinul lui Keanu Reeves, mentorul său, Rinsch a filmat deja șase episoade scurte și a creat un trailer de trei minute.

Netflix a acceptat să aloce 44 de milioane de dolari pentru achiziția serialului și producția primului sezon, stabilind un program ambițios ce presupunea filmări în Kenya, Mexic, România, Germania, Ungaria și Uruguay în 2019.

Rinsch a început filmările în Brazilia, devansând bugetul inițial, conform documentelor instanței. Deși promitea să filmeze șapte episoade suplimentare, el a comunicat Netflix că poate finaliza doar un episod cu fondurile deja primite.

După o suspendare temporară a filmărilor în Ungaria, Netflix a fost de acord să ofere fonduri suplimentare. Cu toate acestea, filmările au fost oprite complet în decembrie 2019, lăsând încă multe episoade nefinalizate. Rinsch a început să extindă scenariul și a cerut încă 11 milioane de dolari pentru a termina primul sezon. Netflix a acceptat această sumă în martie 2020, sperând să salveze proiectul.

Comportamentul ciudat al regizorului după suspendarea filmărilor

Producția a fost suspendată complet odată cu izbucnirea pandemiei de COVID-19, care a afectat industria cinematografică globală. În iunie 2020, Rinsch s-a întâlnit cu doi directori Netflix la un hotel, pentru a le oferi actualizări despre proiect.

„Rinsch a petrecut o mare parte din întâlnire discutând diverse teorii despre COVID, univers, interconectivitate, genuri, Dumnezeu, chemări superioare și reproducere”, se menționează în hotărârea instanței. „Nu s-a concentrat pe Conquest”, adaugă aceasta.

Directorii Netflix, îngrijorați, au ajuns la concluzia că Rinsch nu intenționa să finalizeze serialul. Actorul principal s-a retras din proiect din cauza instabilității producției, iar în toamna acelui an, Netflix a trecut proiectul pe lista pierderilor.

Modul în care Rinsch a folosit banii primiți de la Netflix

Potrivit rechizitoriului depus de procurori, Rinsch a transferat rapid aproape toată suma de 11 milioane de dolari într-un cont de brokeraj, pierzând aproximativ jumătate din suma investită în speculații financiare. Cu toate acestea, el continua să îi asigure pe cei de la Netflix că serialul avansează „grozav și merge foarte bine”.

Ulterior, Rinsch a investit restul fondurilor în criptomonede la începutul anului 2021, obținând un profit substanțial. Decizia de arbitraj arată că, la sfârșitul lui 2021, el a cheltuit sume considerabile pe diverse articole, susținând că erau necesare pentru sezonul al doilea al serialului – pe care Netflix nu fusese comandat. De asemenea, el era preocupat că IRS îi va impune taxe dacă nu cheltuia banii.

Printre achizițiile sale au fost:

  • 638.000 de dolari pentru saltele de lux;
  • 295.000 de dolari pentru lenjerie de lux;
  • 180.000 de dolari pentru electrocasnice de bucătărie;
  • 5,4 milioane de dolari pentru mobilier;
  • 1,68 milioane de dolari pentru două Rolls-Royce-uri.

Decizia de arbitraj de anul trecut menționează că Rinsch a achiziționat în total cinci Rolls-Royce-uri și un Ferrari pentru 2,4 milioane de dolari. De asemenea, el a plătit chiria locuinței sale din Spania și onorariile avocaților pe care i-a angajat pentru a acționa Netflix în judecată, acuzând o încălcare a contractului.

Rechizitoriul publicat marți îl acuză pe Rinsch de fraudă, spălare de bani și utilizarea de fonduri ilicite într-o tranzacție.

Rinsch se confruntă cu posibilitatea unei condamnări severe, iar procurorii americani intenționează să confisce și activele sale.

Recomandari
Show Cookie Preferences