Revoluție în sectorul telecom: Vodafone a semnat un acord pentru achiziția unei părți semnificative din activele Telekom Mobile, iar Digi va prelua și ea suporturi importante
Vodafone România a declarat joi că a încheiat un memorandum de înțelegere care marchează începutul achiziției Telekom România Mobile Communications, incluzând o parte semnificativă a activelor sale de la Hellenic Telecommunications Organization (OTE). În același timp, Digi România va prelua și ea un segment din aceste active.
Această tranzacție este considerată de Vodafone ca o oportunitate de a sprijini dezvoltarea unei piețe de telecomunicații mai robuste, în care operatorii sunt capabili să inoveze și să investească în noi tehnologii, având scopul de a plasa România în fruntea peisajului european.
- „Acesta este un moment crucial pentru industria telecom din România, care prezintă un potențial considerabil de creștere odată cu realizarea acestei tranzacții. De la începutul mandatului meu ca CEO al Vodafone România, am considerat că sectorul are nevoie de un cadru care să susțină investiții substanțiale în 5G și stimularea inovației.
- Sunt entuziast de anunțul actual care reafirmă angajamentul Vodafone față de România. Continuăm să investim și să oferim românilor servicii de cea mai înaltă calitate”, a declarat Achilleas Kanaris, CEO Vodafone România.
Finalizarea acestei achiziții este supusă unei serii de proceduri legale, inclusiv finalizarea analizelor de due diligence și obținerea avizelor din partea autorităților competente. Deocamdată, nu sunt disponibile informații noi privind aprobarea finală a tranzacției, având în vedere că procesul este în stadiu incipient.
În plus, Vodafone își reafirmă angajamentele față de România, cu planuri de investiții locale de peste 200 de milioane de euro pentru acest an. Până în prezent, investițiile totale realizate de Vodafone în România au depășit 6,5 miliarde de euro în cei 27 de ani de activitate.
De menționat este că, în vara anului 2019, Vodafone a finalizat achiziția UPC pe piața locală, în urma aprobării Comisiei Europene pentru preluarea operațiunilor Liberty Global în România, Germania, Cehia și Ungaria, într-o tranzacție de 18,4 miliarde de euro.
Digi a încercat anterior să achiziționeze întreaga rețea și contractele clienților prepaid de la Telekom Mobile
Anunțul realizat de Vodafone a surprins, având în vedere că o tranzacție de vânzare a Telekom Mobile era deja în analiză la Consiliul Concurenței.
Digi Romania (cunoscută anterior ca RCS&RDS) a comunicat pe bursă, pe 27 mai, că a ajuns la un acord de principiu pentru achiziția a 99,9999994% din capitalul social al Telekom România Mobile de la OTE, realizat prin intermediul West Network Invest S.R.L, un vehicul de investiții majoritar deținut de Digi și minoritar de Clever Media.
Aceasta a venit după ce, anul trecut, OTE a semnat un memorandum pentru vânzarea Telekom Mobile către Quantum Projects Group, controlat de Adrian Tomșa, proprietarul grupului media Clever Media, care include, printre altele, Prima TV și Profit.ro.
Telekom Mobile se află pe locul patru în clasamentul jucătorilor de telefonie și internet mobil din România, după Orange, Vodafone și Digi.
Chirițoiu, despre schimbarea cumpărătorilor Telekom Mobile: Piața devine mai complexă
Contactat în legătură cu această schimbare, președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a declarat că evaluarea tranzacției va fi semnificativ mai complexă decât prima notificare primită de la Clever Media.
- „Din punct de vedere concurențial, situația este mult mai complicată deoarece Digi România este un jucător major pe piață. Evaluarea acestei tranzacții va necesita resurse suplimentare, dar nu este un caz simplu”, a menționat Chirițoiu.
Pe 27 mai, Chirițoiu s-a întâlnit cu oficialii implicati în tranzacție, după ce Adrian Tomșa a retras notificarea anterioară pentru achiziția Telekom Mobile prin Quantum Projects Group.
- „În următoarele săptămâni”, a adăugat Chirițoiu, „Consiliul Concurenței va primi notificarea oficială privind acest nou acord de cumpărare a Telekom Mobile, iar decizia sa va fi anunțată până la finalul acestui an.”
În luna februarie a acestui an, Chirițoiu a subliniat importanța cunoașterii sursei financiare în eventualitatea achiziției Telekom Mobile de către Quantum Projects, controlată de Adrian Tomșa.
„Contăm pe originea fondurilor. Dacă sursele sunt de la un competitor, analizele se complică. Deși analiza se poate realiza, ea va fi diferită”, a subliniat președintele Consiliului Concurenței.