România va introduce un nou tip de drone în dotarea Forțelor Navale la Marea Neagră. Primul sistem va fi livrat în acest an / Modelul a fost utilizat anterior în Ucraina

În 2025, Forțele Navale Române vor achiziționa drone de ultimă generație, capabile să reziste bruiajelor electro-magnetice și echipate pentru a transporta muniție ghidată cu laser.
Ministerul Apărării a comunicat că anul 2025 va aduce o concentrare specială pe modernizarea și înzestrarea Forțelor Navale, atât pe sectorul maritim, cât și pe cel fluvial.
Instituția a subliniat că direcțiile principale de acțiune pentru 2025 vor fi:
- Achiziții: continuarea programului de înzestrare cu nave de vânătoare de mine (sosirea în mai a celei de-a doua nave din clasa Sandown din Marea Britanie), nave de patrulare maritimă (nave de tip OPV), vedete de intervenție, remorchere maritime, sistem MANPAD (sistem antiaerian portabil), sistem V-BAT (drone), stații radio, echipamente CBRN și platforme auto multifuncționale pe roți;
- Modernizare: dragore maritime, fregate, nave purtătoare de rachete, nave de suport și intervenție cu scafandri și corvete.
Dronele V-BAT pentru România
Printre programele menționate, cel al dronelor V-BAT este deosebit de semnificativ și nu a fost discutat oficial până acum.
Dronele MQ-35A V-BAT, extrem de avansate, sunt proiectate pentru lansare și aterizare verticală și sunt dezvoltate de compania americană Shield AI.
SUA oferă primul sistem
Conform unor surse, primul sistem de drone V-BAT (cu patru aparate de zbor) va fi o donație din partea SUA, în cadrul inițiativei Maritime Domain Awareness.
Valoarea totală a acestei donații pentru primul sistem se ridică la aproximativ 18 milioane de dolari. Aceste drone vor fi livrate Forțelor Navale până la sfârșitul anului 2025.
Ulterior, se va urma o a doua etapă în care Forțele Navale vor realiza o achiziție directă din guvern în guvern (G2G) cu SUA, estimată la circa 30 de milioane de dolari, pentru alte două sisteme V-BAT (opt aparate de zbor).
Dronele au demonstrat eficiență în Ucraina. Pot transporta și muniții
Dronele MQ-35A V-BAT dezvoltate de Shield AI au fost utilizate cu succes în Ucraina, la finalul anului 2024 și începutul lui 2025.
Aceste drone, concepute pentru a colecta informații sau a oferi coordonate pentru lovirea unităților inamice, au făcut față eficient eforturilor de bruiaj electro-magnetic ale trupelor rusești, operând în zone cu interferențe.
„Dronele au fost lansate de la o distanță de aproximativ 40 de kilometri de front, efectuând zboruri de până la 100 de kilometri peste linia de front pentru a localiza rachetele sol-aer SA-11, coordonând atacul printr-un sistem HIMARS”, a declarat Brandon Tseng, președintele și co-fondatorul Shield AI.
Intervenția a dus la distrugerea sistemelor sol-aer, iar Tseng a menționat că aceasta a constituit un test operațional crucial pentru V-BAT-uri, demonstrând capabilitatea de zbor, colectarea informațiilor de țintire și comunicarea eficientă cu unitățile de artilerie, toate acestea în fața unor tactici avansate de război electronic.
Dronele MQ-35A V-BAT pot fi, de asemenea, echipate cu muniții, iar recent s-a discutat despre înarmarea lor cu muniții ghidate cu laser, dezvoltate în Ucraina, conform informațiilor de la Defence Romania.
James Lithgow, directorul Shield AI, a menționat acest aspect la expoziția Defense Tech Innovation Forum 2025.
„Drona poate transporta o sarcină utilă de luptă și este deja în operare în Statele Unite. Căutăm parteneri din Ucraina care produc muniții ghidate cu laser pentru a le integra pe V-BAT. Colaborăm strâns cu acești parteneri, dar nu pot divulga detalii despre ei”, a declarat Lithgow.
Drona V-BAT are o greutate de 57 kg, dintre care până la 11,3 kg pot fi folosiți pentru sarcină utilă, având o autonomie de zbor de până la 10 ore și o rază operațională de radio de 130 de km, cu un plafon de zbor de 6.100 metri.