Românii din peste 6200 de localități depind de internetul fix de la Digi. De ce operatorul va fi obligat să permită accesul rivalilor la rețeaua sa

Românii din peste 6200 de localități depind de internetul fix de la Digi. De ce operatorul va fi obligat să permită accesul rivalilor la rețeaua sa
Internet la sat in Romania, Foto: Razvan Nicolescu / Dreamstime.com

Conform unei analize prezentate vineri de Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), în peste 6.200 de localități, majoritatea în zone rurale, Digi România este singurul furnizor de internet fix de mare viteză sau are o cotă de piață de peste 70%. Aceasta situație ridică îngrijorări privind abuzul de putere de piață. ANCOM propune impunerea de obligații pentru a permite operatorilor rivali accesul la rețeaua companiei.

Rețelele de internet fix din România sunt predominant bazate pe tehnologia fibrei optice, conform afirmațiilor ANCOM.

La mijlocul anului 2023, 95% din gospodăriile din România beneficiau de acoperire cu rețele de fibră optică până la utilizator, situându-se astfel pe locul trei în Uniunea Europeană în ceea ce privește rata de penetrare a conexiunilor de internet fix de mare viteză, de minimum 100 Mbps.

Serviciile de acces fix reprezintă un element esențial pentru furnizarea serviciilor de internet de mare viteză pe piața de retail. Este necesar ca obligațiile de pe piața de gros să fie considerate atunci când piața de retail nu are perspective de concurență fără aceste reglementări.

Peste 5700 de localități dependente de rețeaua Digi pentru internet fix

Analiza ANCOM a fost realizată pe baza pieței de retail pentru serviciile de acces la internet fix și a evidențiat că, în 6.200 de localități, Digi România este singurul furnizor sau lider cu o cotă de peste 70%, ceea ce creează riscul abuzului de putere de piață.

Dintre aceste localități, 99% sunt în mediul rural; 5.702 au ca unic furnizor Digi România, 522 au doi furnizori, iar doar 64 au acces la cel puțin trei furnizori, deservind o populație de 5,3 milioane de cetățeni din 2,02 milioane gospodării.

De asemenea, în aceste comunități, barierele tehnice și economice sunt suficient de semnificative pentru a determina concluzia autorității că nu există furnizori alternativi în zonă care să amenințe poziția monopolistului, conform analizei de piață.

ANCOM a ajuns la concluzia că există riscuri concurențiale potențiale în absența reglementărilor pe piața de gros, cum ar fi refuzul accesului la rețea de către furnizorul dominant, ceea ce limitează opțiunile utilizatorilor pe piața de retail sau posibilitatea creșterii tarifelor peste nivelul competitiv.

Astfel, ANCOM propune atribuirea statutului de furnizor cu putere semnificativă companiei Digi România pe piața serviciilor de acces fix pentru cele 6.288 de localități, stabilind o serie de obligații corecte și justificate:

  • obligativitatea Digi România de a permite accesul terților la infrastructura sa în condiții echitabile și nediscriminatorii;
  • publikarea unei oferte de referință pentru accesul la bucla locală și servicii echivalente (VULA);
  • estabilirea unor tarife corecte pentru accesul la rețea, pentru a susține un mediu concurențial echilibrat.

Proiectul deciziei este disponibil pentru consultare. Toți cei interesați sunt invitați să transmită observațiile și propunerile lor până la data de 14 aprilie 2025. Sursa foto: Dreamstime.com

Recomandari
Show Cookie Preferences