Romgaz achiziționează un sistem IT pentru gestionarea clienților în creștere și transmiterea datelor în RO e-Factura
Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România, având 70% din acțiuni în proprietatea statului, furnizează gaze în regim de ultimă instanță pentru 2500 de consumatori care au rămas fără furnizor din diverse motive, numărul acestora continuând să crească. În vederea gestionării acestei situații și a transmiterii datelor în sistemul RO e-factura, Romgaz a inițiat luni o licitație deschisă pentru achiziția unui sistem IT, cu un buget estimat de peste 1,7 milioane de euro.
Numărul de clienți ai Romgaz în sectorul furnizării de gaze naturale și energie electrică
Conform documentației, Romgaz activează în furnizarea și distribuția gazelor naturale pentru aproximativ 600 de consumatori, iar în domeniul energiei electrice (prin sucursala de producție energie electrică Iernut) pentru în jur de 400 de consumatori.
Compania menționează, de asemenea, că a devenit un furnizor de ultimă instanță pentru un număr tot mai mare de gospodării.
Un furnizor de ultimă instanță (FUI) este obligat, conform ANRE, să preia clienții de la furnizorii concurențiali de gaze naturale atunci când aceștia nu mai pot asigura livrarea gazului.
Această situație s-a impus pe piața românească în ultimele luni ale anului 2021, când Engie, fostul furnizor de ultimă instanță, a preluat zeci de mii de clienți de la alți furnizori ce nu au reușit să rămână competitivi în contextul creșterii prețurilor gazelor naturale.
Romgaz furnizează gaze în regim de ultimă instanță pentru 2500 de consumatori
Până în prezent, Romgaz a fost ales să furnizeze gaze naturale în regim de ultimă instanță pentru lunile februarie 2023, septembrie 2023, aprilie 2024 și noiembrie 2024.
„În urma preluării locurilor de consum în regimul de ultimă instanță, conform legislației specifice, Romgaz gestionează aproximativ 2500 de locuri de consum. Conform reglementărilor actuale, la fiecare 7 luni, Romgaz are obligația de a prelua noi clienți în portofoliul său, ceea ce conduce la o creștere constantă a numărului de clienți pentru furnizarea gazelor naturale în acest regim”, se menționează în documentația de licitație.
Pentru a gestiona eficient activitățile de furnizare și distribuție a gazelor naturale și energiei electrice, atât în condiții concurențiale cât și de ultimă instanță, Romgaz consideră esențială modernizarea sistemului IT, care va permite realizarea proceselor de contractare, calcularea prețurilor, emiterea facturilor în masă, notificări automate pentru clienți și raportări către ANRE, precum și sincronizarea cu sistemul de facturare RO e-Factura.
Contractul pentru achiziția noului sistem IT este evaluat la peste 8,5 milioane lei (fără TVA), echivalentul a mai mult de 1,7 milioane de euro, și va fi finanțat din surse proprii.
Implementarea platformei IT trebuie finalizată în maxim 90 de zile de la semnarea contractului. Data limită pentru depunerea ofertelor este 10 februarie 2025, zi în care va avea loc și deschiderea ofertelor primite.