Rușii formează cozi pentru a vizita o destinație care a provocat furie în Moscova: „Ne doream de mult să mergem”

Rușii formează cozi pentru a vizita o destinație care a provocat furie în Moscova: „Ne doream de mult să mergem”
Ruși stând la coadă în capitala Moscova, FOTO: Wojtek Radwanski / AFP / Profimedia Images

Îmbrăcați în paltoane călduroase și purtând căciuli de lână, sute de moscoviți au suportat vremea rece de primăvară formând o coadă. Aceștia nu s-au adunat pentru a vedea o celebritate sau o expoziție specială, ci pentru a obține vize japoneze, conform unui raport Reuters.

Din cauza interdicțiilor impuse de majoritatea țărilor europene asupra zborurilor directe din Rusia și oferindu-se vize gratuite, japonezii devin o nouă opțiune de vacanță pentru ruși, care beneficieză de aprecierea rublei și de creșterea salariilor reale, datorate investițiilor masive în economia rusă pentru susținerea războiului din Ucraina.

Deși companiile aeriene japoneze nu mai efectuează zboruri directe către Rusia, ambasada Japoniei din Moscova a confirmat o creștere a numărului de vizitatori ruși datorită zborurilor cu escală.

Dmitri Gorin, vicepreședinte al Uniunii Industriei Turismului din Rusia, estimează că anul acesta numărul rușilor care vor vizita Japonia ar putea ajunge la dublu comparativ cu 2024, când au fost 100.000.

El a adăugat că cozile de la ambasada japoneză din Moscova „sunt de înțeles”, având în vedere popularitatea florilor de cireș din Japonia, atracție sezonieră.

„Cel mai important aspect este că obținerea vizei este simplă și că există zboruri accesibile”, a mai subliniat el.

Japonia devine o alegere populară pentru ruși după impunerea sancțiunilor de către UE.

În noiembrie anul trecut, Japonia a eliminat cerința ca vizitatorii ruși să furnizeze în avans dovada plății pentru cazare. Biletele de întoarcere, de obicei cu escală în China, costă începând de la aproximativ 40.000 de ruble (477,64 dolari).

Elizaveta, o persoană intervievată de reporterii Reuters în timp ce aștepta să își obțină viza la ambasada Japoniei, a afirmat că procesul simplificat i-a ușurat decizia de a cumpăra bilete.

„Ne doream de mult să mergem”, a declarat aceasta. „Acum, e din ce în ce mai greu să ajungi în Europa. Obținerea unei vize pentru Japonia durează doar patru-cinci zile, așa că am decis să mergem”, a completat locuitoarea Moscovei. Ceilalți ruși intervievați la ambasadă au preferat să nu își facă publice numele de familie.

Înainte de invazia Ucrainei de către Vladimir Putin în februarie 2022, milioane de ruși călătoreau anual în Europa.

Aceste călătorii, acum realizate prin rute indirecte din cauza închiderii majorității spațiului aerian european pentru companiile rusești, au devenit mai costisitoare.

Gorin estimează că în prezent aproximativ 300.000 de ruși vizitează anual țările din UE, cu 90% mai puțini decât în 2019.

Turiștii ruși beneficiază de aprecierea rublei.

Recenta apreciere a rublei, pe fondul speranțelor că o îmbunătățire a relațiilor dintre Washington și Moscova ar putea duce la ridicarea sancțiunilor, facilitează călătoriile rușilor în Japonia și în alte destinații.

„Aprecierea rublei influențează direct costul excursiilor și interesul consumatorilor pentru vacanțele externe”, a explicat Liubov Voronina, șefa proiectelor internaționale de la site-ul de comparare turistică sletat.ru.

Pentru mulți moscoviți, florile de cireș și celelalte atracții pe care le oferă Japonia devin mai atractive decât tensiunile geopolitice dintre cele două țări. După invazia din Ucraina, tensiunile dintre Moscova și Tokyo au atins niveluri fără precedent, având în vedere faptul că Japonia s-a aliniat principalelor sancțiuni impuse de Occident.

Aceste tensiuni s-au transformat în declarații agresive din partea ambelor părți, centrul disputelor fiind Insulele Kurile, revendicate de Japonia dar ocupate de Rusia din 1945.

Moscova și Tokyo nu au reușit să semneze un tratat de pace după al Doilea Război Mondial, în condițiile în care invazia rusă a avut loc chiar în ultimele zile ale conflictului, în ciuda unui acord de neagresiune semnat în 1941.

Nikita, o altă femeie intervievată la ambasada din Moscova, a spus că vizitarea Japoniei „a fost un vis din copilărie” pentru ea.

„Acum am resursele să merg și am decis să profit de ocazie. De asemenea, prețurile au scăzut”, a adăugat aceasta.

Recomandari
Show Cookie Preferences