S-a stins din viață Jim Simons, matematicianul care l-a depășit pe Soros și Buffett în materie de investiții, deși nu avea cunoștințe despre piețele financiare
Jim Simons, un matematician care a abandonat o carieră academică extrem de promițătoare pentru a pătrunde în domeniul financiar – un domeniu despre care nu avea cunoștințe – și a devenit astfel unul dintre cei mai de succes investitori din istoria Wall Street-ului, a decedat la vârsta de 86 de ani.
James Harris Simons a văzut lumina zilei pe 25 aprilie 1938, în Cambridge, Massachusetts, având un talent remarcabil în matematică încă din copilărie. A absolvit MIT, iar la doar 23 de ani și-a obținut doctoratul la Universitatea din California, Berkeley.
Începând din 1964, a predat la MIT și la Universitatea Harvard, în paralel cu activitatea sa la Institutul pentru Analize de Apărare, unde a participat la decodificarea mesajelor sovietice. Totuși, în 1968, după ce a exprimat ferm o opinie contrară războiului din Vietnam, a fost concediat din institut.
În decada următoare, a predat matematică la Universitatea Stony Brook, unde a devenit președintele departamentului de matematică, iar în 1975 a obținut cel mai înalt premiu de stat american în domeniul geometriei.
În 1978, a decis să renunțe la cariera academică pentru a înființa Monemetrics, o firmă de investiții, care și-a desfășurat activitatea într-un centru comercial modest.
Deși nu a urmat cursuri de finanțe în timpul studiilor și nu și-a manifestat vreodată interesul pentru piețe, Jim Simons era convins că, împreună cu echipa sa formată din matematicieni, fizicieni și statisticieni, poate analiza datele financiare și identifica tendințele de piață pentru a realiza tranzacții profitabile.
Spre deosebire de firmele de investiții care angajează analiști financiari și absolvenți din domeniul afacerilor, Simons s-a concentrat pe utilizarea științelor exacte pentru a câștiga cât mai mulți bani în timp cât mai scurt.
Astfel, a echipat echipa cu calculatoare avansate pentru a procesa volume mari de date prin metode matematice și a redenumit compania în Renaissance Technologies, transformând cele patru fonduri de investiții în adevărate mașini de generat profit.
Cel mai mare dintre aceste fonduri, Medallion, a obținut profituri comerciale de peste 100 de miliarde de dolari în cei 30 de ani de la înființarea sa în 1988, atingând un randament anual mediu senzațional de 66%.
Aceasta este o realizare semnificativ mai bună decât cea obținută de investitori renumiți precum Warren Buffett sau George Soros.
„Nimeni din domeniul investițiilor nu a reușit să se apropie de aceste performanțe”, a afirmat Gregory Zuckerman, unul dintre puținii jurnaliști care l-au intervievat pe Simons și autor al biografiei sale, „The Man Who Solved the Market”.
Până în 2020, strategia de investiții a lui Simons, recunoscută acum drept investiții cantitative, reprezenta aproape o treime din totalul tranzacțiilor de pe Wall Street.
Chiar și firmele tradiționale de investiții, care s-au bazat pe cercetarea de afaceri, intuiție și conexiuni personale, au început să adopte în mod obligatoriu metoda computerizată promovată de Simons.
„Nu am nicio opinie despre vreo acțiune. Computerul are opiniile sale, iar noi le urmăm fără ezitare”, a declarat el într-un interviu acordat CNBC în 2016.
Renaissance a revoluționat felul în care fondurile speculative își desfășoară activitatea și generează profit pentru clienții lor bogați și pentru fondurile de pensii.
Jim Simons a renunțat la rolul de CEO al companiei în 2010, având o avere de 11 miliarde de dolari (aproximativ 16 miliarde de dolari conforme cu valorile actuale). Zece ani mai târziu, averea sa s-a dublat, iar în prezent este estimată la 31,4 miliarde de dolari.
În anii recenți, el și-a dedicat tot mai mult timp și resurse pentru activități caritabile.