Serghei Lavrov apreciază schimbarea de poziție a lui Trump privind recunoașterea „realităților” teritoriale din Ucraina

Serghei Lavrov apreciază schimbarea de poziție a lui Trump privind recunoașterea „realităților” teritoriale din Ucraina
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, în timpul unei conferințe de presă privind rezultatele diplomației ruse în 2024, la centrul de presă al Ministerului rus de Externe, pe 14 ianuarie 2025. Sursa foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Moscova a observat o modificare în atitudinea președintelui ales al SUA, Donald Trump, și a echipei sale privind recunoașterea „realităților” de pe teren din Ucraina, considerând acest lucru un indicator pozitiv, în timp ce se pregătesc să analizeze planul său de încheiere a conflictului, conform unui raport de marți al Reuters.

Kremlinul a indicat că este dispus să organizeze o întâlnire între președintele Vladimir Putin și Trump, aceasta fiind evocată de republican luni, când a spus că va avea loc „foarte curând”.

Ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, a afirmat marți că Moscova este deschisă să analizeze propunerile lui Trump menite să pună capăt conflictului din Ucraina, imediat după ce acesta își va intra în funcție pe 20 ianuarie.

Lavrov a comunicat, în cadrul unei conferințe de presă, că Rusia salută faptul că viitoarea administrație de la Washington „a început să discute mai frecvent despre realitățile de pe teren”. Oficialul rus a menționat afirmațiile lui Trump și pe cele ale noului consilier pentru securitate națională, Mike Waltz.

Waltz a menționat duminică, pentru ABC, că este evident că războiul trebuie să se încheie prin soluții diplomatice.

El a subliniat: „Cred că nu este realist să presupunem că toți rușii vor fi alungați de pe fiecare centimetru de pământ ucrainean, inclusiv din Crimeea. Președintele Trump a recunoscut această realitate și consider că este un pas semnificativ faptul că lumea recunoaște această situație. Trebuie să avansăm acum”.

Săptămâna trecută, Trump a recunoscut opoziția persistentă a Moscovei față de dorința Ucrainei de a adera la NATO, explicând că acest lucru ar reprezenta o situație în care „rușii au pe cineva chiar la ușa lor și pot înțelege sentimentul lor față de aceasta”.

Rusia controlează în prezent aproximativ o cincime din teritoriul Ucrainei după aproape trei ani de război, afirmând că o eventuală soluție de încheiere a conflictului trebuie să reflecte această realitate.

În septembrie 2022, Rusia a declarat că patru regiuni controlate parțial în Ucraina (Donețk, Luhansk, Herson, Zaporojie) sunt parte a teritoriului său, acțiune criticată vehement de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite, care a catalogat-o drept o „tentativă de anexare ilegală”.

Garanții de securitate pentru Kiev

Lavrov a adăugat marți că Rusia este dispusă să discute despre garanții de securitate „pentru ceea ce se numește acum Ucraina”, dar indica că Moscova ar necesita asigurări proprii pentru a nu se simți amenințată la granițele sale vestice în raport cu Europa.

Anterior, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat că garanțiile de securitate pentru Kiev ar avea eficiență doar dacă ar proveni din partea Statelor Unite, subliniind că o încetare a focului fără aceste garanții ar oferi doar Rusiei timpul necesar pentru a se reînarma.

De asemenea, Zelenski continuă să insiste asupra posibilității ca Ucraina să adere la NATO, opțiune pe care Rusia o respinge cu fermitate, susținând că a intervenit militar pentru a împiedica această dezvoltare. Autoritățile de la Kiev tem că, în cazul în care Trump va reduce ajutorul militar din partea Statelor Unite în contextul intenției sale de a rezolva rapid conflictul, vor fi forțate să facă concesii semnificative.

Lavrov a fost interogat în conferința de presă cu privire la comentariul lui Trump referitor la posibile acțiuni militare sau economice pentru achiziționarea Groenlandei.

„Mai întâi, trebuie să-i ascultăm pe groenlandezi”, a replicat ministrul rus de Externe.

Groenlanda, teritoriu autonom danez, a fost menționată de Lavrov ca având dreptul la autodeterminare, în ipoteza în care crede că Danemarca nu reprezintă interesele populației sale.

Urmăriți cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT.

Recomandari
Show Cookie Preferences