Spitalul Colentina va obține autorizația sanitară de funcționare în această săptămână, conform ministerului de resort

Spitalul Colentina va obține autorizația sanitară de funcționare în această săptămână, conform ministerului de resort
Asistente medicale la spitalul Clinic Colentina, Foto: Inquam Photos / George Călin

Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București (DSPMB) a anunțat că o nouă autorizație sanitară pentru Spitalul Colentina va fi emisă săptămâna aceasta, după corectarea problemelor constatate. Alianța Pacienților Cronici a semnalat anterior că DSPMB a decis eliminarea a 220 de paturi din spital, afectând șase secții.

Într-un comunicat oficial, DSPMB a menționat că a adresat în repetate rânduri conducerii Spitalului Colentina solicitări pentru remedierea neconformităților identificate în urma evaluărilor realizate.

„Problemele constatate afectau siguranța pacienților”

„Deficiențele observate de personalul DSPMB puneau în pericol siguranța pacienților și a personalului medical, ceea ce a generat o serie de recomandări pentru soluționarea acestor probleme”, a comunicat Direcția.

De asemenea, DSPMB a transmis în noiembrie două adrese conducerii spitalului, însă propunerile de remediere au fost comunicate de abia pe 6 decembrie, incluzând un memoriu tehnic refăcut, noile circuite funcționale și programul acestora.

În consecință, autorizația pentru secțiile Hematologie I, Ortopedie-Traumatologie I și II, Neurochirurgie, Compartimentul ORL, Compartimentul de chirurgie plastică și microchirurgie reconstructivă, precum și extinderea altor unități medicale, se află în proces de autorizare.

„DSPMB va elibera noua autorizație sanitară de funcționare în termenul legal stabilit”, a adăugat sursa, indicând că autorizația pentru cele 220 de paturi va fi emisă în cursul acestei săptămâni.

Reclamațiile Alianței Pacienților Cronici

Ministerul Sănătății, prin intermediul DSP București, „a hotărât desființarea a 220 de paturi de spitalizare în regim de zi la Spitalul Colentina din capitală”, conform plângerii depuse de Alianța Pacienților Cronici. Conform reprezentanților pacienților, „dispar 220 de paturi pentru spitalizare continuă, lăsând mii de pacienți fără acces la intervenții medicale, operații sau tratamente vitale pentru sănătatea lor”.

DSP București nu a emis Autorizația Sanitară de Funcționare pentru următoarele secții: Neurochirurgie, Ortopedie și Traumatologie I, Ortopedie și Traumatologie II, ORL, Hematologie 1 (onco-hematologie) și Chirurgie Plastică.

Fiind un spital care nu oferă servicii de urgență, Spitalul Colentina se concentrează în special pe pacienții cu boli cronice, care vor fi cei mai afectați de închiderea acestor secții. Alianța Pacienților Cronici subliniază că „aceasta este o situație inexplicabilă, având în vedere că toate aceste secții au fost renovate și modernizate la începutul anului 2024”.

Reprezentanții pacienților cronici mai menționează că „aceasta este a doua situație gravă de acest tip în București, după incidentul similar de la Spitalul Marius Nasta, unde secții recent renovate nu au obținut Autorizația Sanitară de Funcționare.” „Este o situație de neînțeles, care amenință funcționarea unor spitale importante din Capitală”, adaugă aceștia.

Alianța Pacienților Cronici a solicitat intervenția premierului Marcel Ciolacu, având în vedere că, susțin ei, „Ministerul Sănătății a eșuat în gestionarea acestei crize, deși DSP-urile sunt sub coordonarea sa directă.”

„Din păcate, pacienții sunt cei care suportă consecințele acestor disfuncționalități, punându-și sănătatea și viața în pericol”, conchid reprezentanții.

Recomandari
Show Cookie Preferences