Studiul PwC privind Auditul Intern: Managerii își doresc reacții rapide și proactive din partea auditului pentru riscuri crescute

Conform ultimului raport PwC Global Internal Audit Study 2023, managementul companiilor aspiră ca departamentele de audit intern să participe mai prompt și activ la identificarea și evaluarea riscurilor (68%), precum și în conturarea strategiei de management și planificare (50%). Aceasta este o necesitate dată de complexitatea riscurilor și incertitudinilor cu care se confruntă organizațiile în ultimii ani.
Riscurile generate de conflictele geopolitice, pandemia, criza energetică, inflația accentuată, progresele tehnologice, perturbarea lanțurilor de aprovizionare și reglementările mai restrictive impun companiilor să găsească soluții rapide pentru a-și proteja integritatea. Organizațiile se confruntă astfel cu un ''multivers al riscurilor''.
În aceste condiții, companiile trebuie să accelereze transformările sau să își modifice drastic strategiile. Această situație este reflectată și în rezultatele sondajului PwC CEO Survey 2024, unde 37% dintre directorii generali din România afirmă că organizațiile lor nu vor reuși să supraviețuiască peste un deceniu fără decizii de transformare. Însă, rămâne întrebarea dacă riscurile pot fi gestionate la o asemenea viteză și amploare a schimbărilor.
Prin urmare, rolul auditului intern devine din ce în ce mai crucial, iar așteptările liderilor de la auditorii interni includ o identificare mai precisă a riscurilor legate de aceste transformări, implementarea unor controale interne solide și eficiente, cu o marjă minimă de eroare, și furnizarea de date pe care organizațiile se pot baza în strategii.
Articol redactat de Mircea Bozga, Partener PwC România
Publicat cu sprijinul PwC România