Transformările creierului bărbaților care devin tați: „Paternitatea este o experiență reciproc avantajoasă, iar rolul tatălui este la fel de important ca al mamei”
Cercetătorii din domeniul neuroștiințelor au demonstrat că nu doar copiii beneficiază psihologic de prezența și implicarea tatălui în procesul de creștere, îngrijire și educație. La rândul lor, tații câștigă prin dezvoltarea empatiei și compasiunii.
Majoritatea studiilor privind paternitatea s-au axat pe avantajele pe care copiii le au datorită prezenței unui tată sau a unei figuri masculine de sprijin. Însă cercetările subliniază că există și beneficii notabile pentru bărbați, care descoperă că timpul petrecut cu copiii lor le aduce satisfacții și împliniri la diferite niveluri.
Un studiu longitudinal efectuat pe parcursul a patru decenii, cu participarea a peste 200 de tați, a relevat faptul că atât băieții, cât și fetele care au avut tați implicați s-au dezvoltat ca adulți mai încrezători, autonomi și maturi. În contradicția credințelor populare, carierele bărbaților nu au avut de suferit în urma paternității sau a creșterii nivelului de implicare.
Psihologii Joseph Pleck, John Snarey și Anthony Maier, autori ai studiului, au concluzionat că paternitatea oferă o experiență reciproc avantajoasă, subliniind importanța rolului tatălui, care este comparabil cu cel al mamei.
După naștere, tații experimentă un reînnoire neuronală!
Studiile din neuroștiințe asupra paternității relevă faptul că, odată ce bărbații devin tați, suferă o reînnoire neuronală. O legătură biochimică se dezvoltă rapid între ei și copiii lor, similar cu cea dintre mame și făt în timpul sarcinii. Creierul tatălui își ajustează producția hormonală și activitatea neuronală în funcție de responsabilitățile parentale. În plus, acesta poate alterna între o rețea de legături sociale și vigilență și una dedicată planificării și gândirii.
„Modificările cerebrale pe care le trăiesc bărbații sprijină abilitatea de a crea o legătură cu nou-născuții și de a se conecta empatetic cu aceștia, ceea ce este esențial pentru supraviețuirea speciei”, a afirmat Darby Saxbe, profesor de psihologie la Universitatea din California de Sud, expert în studierea modificărilor structurale ale creierului.
Reducerea materiei cenușii și creșterea motivației și implicării
Cercetarea denumită „Primii tați arată reduceri longitudinale ale volumului corticol de materie cenușie: dovezi din două eșantioane internaționale”, publicată în Oxford Academic, a analizat date de neuroimagistică structurală obținute de la 40 de bărbați înainte și după nașterea primului lor copil. Reducerile structurale corticale au fost observate în ambele eșantioane, în special în modul implicit și rețelele de percepție vizuală. Acest studiu îmbogățește cunoștințele despre neuroplasticitatea structurală asociată cu experiența paternă.
Cercetătorii au constatat că aceste modificări au avut loc preponderent în cortexul cerebral, o zonă esențială pentru funcția executivă, incluzând memoria, gândirea, raționamentul, învățarea, soluționarea problemelor și procesarea emoțională. Această reducere este percepută ca un mecanism de optimizare care permite creierului să proceseze informații cu mai multă ușurință.
Un studiu ulterior a arătat că tații la prima experiență care au experimentat o reducere semnificativă a volumului de materie cenușie în cortexul cerebral, au raportat o motivație și implicare sporită, simțindu-se mai conectați de bebelușii lor înainte de naștere, continuând să le dedice mai mult timp ulterior. Nivelul de plasticitate a creierului la tați este corelat cu măsura în care aceștia interacționează cu copilul.
Cercetare publicată pe site-ul National Library of Medicine a evidențiat faptul că bărbații suferă modificări hormonale înainte și după paternitate. Atunci când își țin nou-născutul în brațe pentru prima dată, tații beneficiază de un impuls de oxitocină, hormonul devotamentului și al conexiunii.
Sursa foto: Dreamstime.com